Brașov. Naomi Reniuț-Ursoiu: „Nici nu am apucat să celebrez cei 150 de ani de la nașterea Dr. Ioan Meșotă, că am aflat că liceul care-i poartă numele împreună cu alte 2 colegii din Brașov – Șaguna și Moisil – prin regulamentele interne, au decis ca elevii de gimnaziu care nu obţin media generala min. 8.50 să fie declaraţi „necorespunzători cu standardele şcolare asumate” si obligaţi să …”

Last Updated on februarie 1, 2019 O absolventă de la Meșotă ia atitudine după ce s-a descoperit că elevii care au sub 8:50 sunt transferați la alte școli din oraș pentru a nu strica gradațiile de merit ale profesorilor.

Trei unități școlare din Brașov, Colegiul Național Dr. Ioan Meșotă, Colegiul Național Andrei Șaguna și Colegiul Național de Informatică Grigore Moisil au în regulamentele de organizare prevederi potrivit cărora elevii de gimnaziu sunt dați afară din școală, dacă  nu obțin o medie anuală minimă, a cărei valoare este fixată de conducere.

Documentele respective nu conțin, însă, nicio asumare din partea unităților școlare pentru situația în care elevii care dau examen de admitere pentru a intra la gimnaziu și au nevoie de note bune pentru a fi acceptați ajung să regreseze, în clasele de gimnaziu. Cu alte cuvinte, eșecul este atribuit exclusiv elevului, care este obligat să se transfere la altă școală și în niciun fel asumat de cadrele didactice, potrivit educatieprivata.ro

Pe Facebook, Naomi Reniuț-Ursoiu a scris: „Nici nu am apucat să celebrez cei 150 de ani de la nașterea Dr. Ioan Meșotă, că am aflat că liceul care-i poartă numele împreună cu alte 2 colegii din Brașov – Șaguna și Moisil – prin regulamnetele interne, au decis ca elevii de gimnaziu care nu obţin media generala min. 8.50 să fie declaraţi „necorespunzători cu standardele şcolare asumate” si obligaţi să se transfere la alte şcoli.

Brașov. Naomi Reniuț-Ursoiu: „Nici nu am apucat să celebrez cei 150 de ani de la nașterea Dr. Ioan Meșotă, că am aflat că liceul care-i poartă numele împreună cu alte 2 colegii din Brașov - Șaguna și Moisil - prin regulamentele interne, au decis ca elevii de gimnaziu care nu obţin media generala min. 8.50 să fie declaraţi „necorespunzători cu standardele şcolare asumate” si obligaţi să ...” 1

„Necorespunzători cu standardele școlare asumate”…
In generală eram premiantă, dar la prima teză de mate am luat 8. Când am ajuns acasă, mama a fost așa de supărată pe mine că a avut un acces de furie aproape necontrolat.

În clasa a 8-a, unui coleg îi plăcea de mine – și maică-sa i-a propus maică-mii să mă dea la meditații la mate ”pentru că urma să dau admiterea la Meșotă, cel mai bun liceu din oraș și nu putea să-mi rateze viitorul”. În ciuda refuzului meu, chiar dacă participasem la o olimpiadă de mate pe județ, și chiar dacă tata nu-mi plătea pensia alimentară, mama m-a trimis la meditații.

Profu’ de meditații ne antrena din gazeta de matematică – astea erau standardele asumate și convenite între el și părinți. Înainte de vacanța de iarnă, ne-a dat temă vreo 100 de probleme.

Când am ajuns la bunici, m-am apucat de sanie, mers cu sorcova, dintr-astea. Vacanța a trecut și la meditații, când am revenit, profu ne-a verificat temele. Si ce să vezi: din cei 3 copii care eram acolo, niciunul nu reușise să-și facă temele integral. Pentru fiecare problemă nerezolvată, ne-a aplicat câte un furtun la fund. Eu nu rezolvasem 63 dintre probleme și am simțit-o pe fiecare.

În liceul Meșotă am intrat la clasa de mate-info. Am urât matematica și mai tot timpul am avut note cât să trec materia. De fapt, nu-mi mai plăcea școala și cred că eram ceea ce se cheamă astăzi „necorespunzătoare cu standardele şcolare asumate”.

În schimb, îmi plăcea singura oră de istorie pe care o aveam pe săptămână. Când m-am hotărât să dau la drept, proful de istorie a râs de mine și mi-a zis cinic că nu o să intru dacă nu iau meditații. M-am pregătit singură. Am fost singura din liceu care a intrat la drept, cu bursă, după un examen cu cea mai mare concurență din țară.

Mi-aș dori ca experiența de elev să fie altceva decât presiunea de a deveni o pătrățică conformă standardelor școlare.

Mi-aș dori ca disperarea părinților de a-și vedea copiii apreciați conform standardelor școlare (aka note maxime) să nu fie asumată doar din dorința lor de a repara ceva unde ei nu au reușit.

Dar mai mult decât atât îmi doresc ca liceele Meșotă Șaguna și Moisil să realizeze că performanța copiilor din clasele gimnaziale se obține prin inspirație, prin canalizarea potențialului creator, prin cultivarea spiritului de soldaritate și nu prin concurență, eliminare și stigmatizare ca necorespunzător.

Dacă vrem o reformă în educație, nu capetele copiilor trebuie deformate prin încastrarea corespunzătoare standardelor școlare. Ci din contră, actul educațional trebuie adaptat fiecăruia în parte.

Hey teachers, leave those kids alone
All in all you’re just another brick in the wall”

Previous Story

Brașov. Trei Colegii Naționale acuzate că îi dau afară pe elevii de gimnaziu care obțin medii sub cele fixate de conducere!   Parintii cer schimbare:„Acest lucru este stipulat expres in regulamentul scolii sau in contractul educational…”

Next Story

Foto Brașov. Mihai Tatu: „Piața Sfatului, un punct de reper al Brașovului, găzduiește hidioșenia asta de fântână. Nu știu cum vi se pare, dar cred că a venit vremea să se facă ceva cu fântâna asta. Eu zic că sunt două variante:”