Last Updated on ianuarie 17, 2019 O intervenție în premieră pentru România și Europa de Est, a fost realizată la Brașov, la Spitalul “Sfântul Constantin”. Un transplant renal a fost efectuat cu ajutorul unui robot, folosit pentru a realiza implantarea ureterului în vezica urinară și pentru suturile vasculare. 4 vieți au fost salvate zilele trecute prin transplanturi renale.
Transplantul cu robotul Da Vinci a fost făcut de echipe medicale din Geneva (Elveția), Gent (Belgia), Cluj, Târgu Mureş şi Braşov.
„ANT salută iniţiativa echipelor medicale Geneva, Gent, Cluj, Târgu Mureş şi Braşov care au făcut în România o intervenţie în premieră în Europa de Est, transplantul robotic sau RAKT – «Robotic Assisted Kidney Transplantation», în care suturile vasculare şi implantarea ureterului în vezica urinară au fost realizate folosind robotul DaVinci.
Agenţia Naţională de Transplant aplaudă iniţiativa medicilor de a opera pro bono, punând vieţile pacienţilor mai presus de orice”, au anunțat reprezentanții Agenției Naționale de Transplant, într-un mesaj pe Facebook, preluat de libertatea.ro.
Directorul executiv al ANT, Alexandra Anca Baculea, şi coordonatorul UATM, dr. Marian Stamate, au participat, în perioada 10-12 ianuarie, la cea de-a doua ediţie a maratonului de transplant renal iniţiat de Spitalul „Sfântul Constantin” Braşov, prin Centrul de Transplant Renal „Profesor Gilles Mentha”.
„A mers totul bine. Am închis totul repede şi rinichiul şi-a îndeplinit funcţiile imediat. În următoarele zile când se vor recupera pacineţii, şi sperăm să se recupereze foarte bine, ar putea pleca din spital într-o săptămână”, afirmă Karel Decaestecker, medic, citat de Digi 24.
„Cred că este doar un început pentru mai multe transplanturi de genul acesta. Este foarte important pentru acest spital că s-a putut face aşa ceva aici”, spune Therry Berney, medic.
Tehnica de implant a mai adus o noutate: pacientul nu a mai fost tăiat. S-a făcut doar o gaură de aproximativ cinci centimetri pe unde s-a introdus rinichiul.
„Profesorul Decaestecker are mare experienţă transplanturile robotice. A fost foarte important. el ştie trucurile pentu ca totul să meargă repede. Doctorul Moldovan a făcut partea de operaţie. Cu o bună colaborare totul a mers bine”, spune Christope Iselin – medic.
În noiembrie 2018 a fost realizat primul transplant de măduvă, realizat la Spitalul Universitar după o pauză de peste 10 ani.