Brașov. 4 vieți salvate. Transplant renal robotic, realizat în premieră în România. Tehnica de implant a mai adus o noutate: pacientul nu a mai fost tăiat. S-a făcut doar o gaură de aproximativ cinci centimetri pe unde s-a introdus rinichiul

Last Updated on ianuarie 17, 2019 O intervenție în premieră pentru România și Europa de Est, a fost realizată la Brașov, la Spitalul “Sfântul Constantin”. Un transplant renal a fost efectuat cu ajutorul unui robot, folosit pentru a realiza implantarea ureterului în vezica urinară și pentru suturile vasculare. 4 vieți au fost salvate zilele trecute prin transplanturi renale.

Transplantul cu robotul Da Vinci a fost făcut de echipe medicale din Geneva (Elveția), Gent (Belgia), Cluj, Târgu Mureş şi Braşov.

Brașov. 4 vieți salvate. Transplant renal robotic, realizat în premieră în România. Tehnica de implant a mai adus o noutate: pacientul nu a mai fost tăiat. S-a făcut doar o gaură de aproximativ cinci centimetri pe unde s-a introdus rinichiul 1

„ANT salută iniţiativa echipelor medicale Geneva, Gent, Cluj, Târgu Mureş şi Braşov care au făcut în România o intervenţie în premieră în Europa de Est, transplantul robotic sau RAKT – «Robotic Assisted Kidney Transplantation», în care suturile vasculare şi implantarea ureterului în vezica urinară au fost realizate folosind robotul DaVinci.

Agenţia Naţională de Transplant aplaudă iniţiativa medicilor de a opera pro bono, punând vieţile pacienţilor mai presus de orice”, au anunțat reprezentanții Agenției Naționale de Transplant, într-un mesaj pe Facebook, preluat de libertatea.ro.

Directorul executiv al ANT, Alexandra Anca Baculea, şi coordonatorul UATM, dr. Marian Stamate, au participat, în perioada 10-12 ianuarie, la cea de-a doua ediţie a maratonului de transplant renal iniţiat de Spitalul „Sfântul Constantin” Braşov, prin Centrul de Transplant Renal „Profesor Gilles Mentha”.

 

„A mers totul bine. Am închis totul repede şi rinichiul şi-a îndeplinit funcţiile imediat. În următoarele zile când se vor recupera pacineţii, şi sperăm să se recupereze foarte bine, ar putea pleca din spital într-o săptămână”, afirmă Karel Decaestecker, medic, citat de Digi 24.

 

„Cred că este doar un început pentru mai multe transplanturi de genul acesta. Este foarte important pentru acest spital că s-a putut face aşa ceva aici”, spune Therry Berney, medic.

 

Tehnica de implant a mai adus o noutate: pacientul nu a mai fost tăiat. S-a făcut doar o gaură de aproximativ cinci centimetri pe unde s-a introdus rinichiul.

„Profesorul Decaestecker are mare experienţă transplanturile robotice. A fost foarte important. el ştie trucurile pentu ca totul să meargă repede. Doctorul Moldovan a făcut partea de operaţie. Cu o bună colaborare totul a mers bine”, spune Christope Iselin – medic.

În noiembrie 2018 a fost realizat primul transplant de măduvă, realizat la Spitalul Universitar după o pauză de peste 10 ani.

Advertisements
Previous Story

Brașov. Transbus Codreanu, reclamații pentru traseul Braşov – Predeal. Avertisment de la Consiliul Județean

Next Story

Brașov. Medicul Dan Grigorescu: „Lacrimile de obidă ale lui tanti Dorina…. Iată datele “problemei”: Priviți “fluturașul” de salariu al infirmierei cu CEA MAI MARE vechime din SECȚIA CLINICĂ pe care o conduc (chirurgie plastică) dintr-un spital CLINIC JUDEȚEAN DE URGENȚĂ. Salariu de bază cu astronomică valoare de 2.148 lei! Alăturat, cel al unei infirmiere debutante cu VECHIME ZERO dintr-un COMPARTIMENT de medicină internă din spitalul MUNICIPAL Săcele …”