Last Updated on noiembrie 24, 2018 Spitalul de cardiologie Clinicco din Brașov anunță o premieră în cardiologia românească a fost implantat cel mai performant dispozitiv de resincronizare cardiacă. Aparatul este utilizat în tratarea pacienților cu insuficiență cardiacă, boală care afectează circa 1 milion de români și care constituie principala cauză de mortalitate din țara noastră.
Pacientul care a beneficiat de această intervenție este un bărbat în vârstă de 62 de ani care știa că suferă de o boală cardiacă de câțiva ani, a fost văzut regulat de medicul cardiolog și se afla pe terapie corectă din punct de vedere al insuficienței cardiace.
Cu toate acestea, de-a lungul acestui an a suferit o cvasi-prăbușire a performanței cardiace. La începutul anului era la limita periculozității din punct de vedere al morții subite și al simptomatologiei, în pofida medicației pe care a urmat-o conștiincios. În mai puțin de 9 luni a ajuns în stadiul în care performanța sa cardiacă s-a înjumătățit în comparație cu cea de la începutul anului (care, la rândul ei, nu era bună). Acest sistem implantat a reușit să ajute la creșterea performanței cardiace și să îl pună la adăpost și de moartea subită.
”Din fericire, industria a făcut pași importanți în zona aceasta, așa încât am avut prilejul să implantăm cel mai performant sistem de resincronizare cardiacă (produs de cea mai mare companie mondială în domeniu) și care ne oferă avantaje deosebite pe lângă sistemele clasice prin faptul că este adaptat zilelor noastre fiind RMN compatibil și aigurând o arie mult mai mare de stimulare a inimii decât sistemele clasice.
Un alt avantaj important este acela că prezintă funcții automate care îi permit să se regleze singur la necesitățile acestor pacienți, atât în repaus cât și la efort, ceea ce sistemele clasice nu reușeau să facă. Aceasta a adus după sine o creștere a procentului de pacienți care răspund la acest tratament, de la 70% la o limită apropiată de 90%. Așadar, numărul pacienților care se simt mai bine și trăiesc mai mult în urma acestui implant crește considerabil.
Din câte cunoaștem, În România nu s-a mai implantat astfel de sistem, așa încât atât noi, cât și reprezentanții companiei producătoare suntem foarte bucuroși că am putut realiza acest lucru.”, a declarat Dr. Sorin Micu, medic primar cardiolog, doctor în științe medicale, șeful secției Electrofiziologie și dispozitive implantabile de la Spitalul de cardiologie Clinicco Brașov.