Last Updated on august 30, 2018 Primăria Brașov anunță primul pas de implementare a unor proiecte mai ecologice care să compenseze dispariția tramvaielor și mărirea numărului de autobuze disel, poluante.
Astăzi, 30 august, au fost semnate contractele privind realizarea studiilor de fezabilitate pentru proiectele de transport în comun, pietonal şi cu bicicleta pentru realizarea cărora se va solicita finanţare de la Uniunea Europeană, prin Programul Operaţional Regional.
Este vorba de realizarea a şase proiecte care au ca obiectiv principal creşterea atractivităţii transportului alternativ în detrimentul celui cu autoturismul personal, astfel:
– Construire Park & Ride Bartolomeu;
– Terminal transport urban Gara Braşov;
– Amenajare benzi dedicate transportului public în Municipiul Braşov şi trotuare adiacente;
– Infrastructură de garaj pentru transport public;
– Infrastructura integrata pentru ciclism și trafic pietonal cu facilități complementare – Traseu 1” – lungime 5,5 km: Terminal Poienelor – Str. Minervei – Str. Crinului – B-dul Garii – Gară – B-dul. Victoriei – B-dul. M. Kogălniceanu – Camera de Comerț;
– Infrastructura integrata pentru ciclism și trafic pietonal cu facilități complementare – Traseu 2” – lungime 4,0 km: B-dul. Valea Cetății, zona La Iepure – B-dul. Valea Cetății– Parc Răcădău – Str. Tâmpei – Str. Vasile Alecsandri – Str. Carpaților – Str. Poienelor – Terminal Poienelor.
,,Astăzi am semnat contractele pentru realizarea celor 6 studii de fezabilitate necesare obţinerii de fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană pentru a amenaja infrastructura necesară optimizării transportului în comun, a celui cu bicicleta şi a celui pietonal şi, implicit, prin creşterea atractivităţii acestor sisteme de transport, reducerea semnificativă a poluării la nivelului municipiului Braşov.
Aceste investiţii nu sunt singurele pe care le vom implementa pentru a realiza acest obiectiv. Astfel, de curând a fost semnat contractul de achiziţie, cu sprijinul BERD, a 105 autobuze Euro 6, care, etapizat, începând cu luna noiembrie, vor intra în circulaţie. La aceasta se adaugă proiectul depus la MDRAP pentru achiziţia a 26 de troleibuze, şi cel cu finanţare pe POR pentru achiziţia de autobuze electrice sau hibrid.
În plus, Ministerul Mediului şi-a declarat intenţia de a ne sprijini, inclusiv financiar, în achiziţia de autobuze electrice. Sper ca după finalizarea acestor proiecte, Braşovul să fie unul dintre oraşele în care acest gen de transport să fie utilizat de majoritatea cetăţenilor, aşa cum se întâmplă în marile oraşe din ţările dezvoltate“, a spus primarul George Scripcaru la semnarea contractului.