Last Updated on iulie 9, 2018 Brașovul încearcă să construiască un mare spital. După ce a fost exclus de Guvern din proiectul spitalelor regionale, autoritățile locale și Asociația Noul Spital al Brașovului încearcă să construiască împreună spitalul. Gruia Hilohi prezintă istoria construcției nereușite a unui mare spital în 1940.
Gruia Hilohi: „ADEVĂRATUL MARE SPITAL BRAŞOVEAN, CARE NU A MAI FOST SĂ FIE
Se tot discută de ceva timp de mult doritul spital regional, s-a şi găsit un loc pentru el, undeva la mama-naibii în câmp spre Stupini.
Când s-a ridicat actualul Spital Judeţean (1972), amploarea acestuia a fost mult diminuată, pe motiv că Braşovul mai avea încă ‘n’ spitale la acel moment, chiar dacă mici şi împrăştiate prin oraş.
Puţini ştiu însă că, în 1940, s-a început construirea unui foarte mare spital la Braşov, de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) de la acea vreme, în zona cunoscută astăzi în folclor drept “La Trei Alimentare”.
În 1937-1938, CNAS a cumpărat de la societatea CFLB (care opera tramvaiul cu abur spre Săcele) trei parcele de teren, ce însumate aveau 6479 mp. Construcţia începe în 1940, conform unui proiect de arhitectură modernist-cubist (asemănător cu Hotelul Aro vechi), având mai multe volume legate, cu înălţimi cuprinse între parter plus patru etaje şi parter plus nouă etaje. Până la începerea războiului, doar o parte din structura subsolurilor şi a parterului a reuşit însă să fie ridicată.
Pe data de 6 iunie 1944, construcţia este atinsă de câteva bombe şi o parte din ea se prăbuşeşte. După război, Armata Sovietică a finisat singurul corp ce avea realizat parterul, demolând partea compromisă la bombardament şi ridicând doar încă un etaj (iniţial acel corp trebuind să aibă patru etaje).
A folosit apoi căsoaia rezultată drept cazarmă. După câţiva ani, clădirea devine civilă şi adăposteşte un cămin, apoi locuinţe sociale modeste. Astăzi, o regăsim la nr. 94, pe Bulevardul 15 Noiembrie, cu parterul transformat parţial în spaţiu comercial. În subsolul păstrat al fostului spital neterminat, s-a amenajat în 1959 o centrală termică pentru blocurile ce apăreau atunci prin zonă.
Trecem grăbiţi, de sute de ori, prin enervanta intersecţie giratorizată, peste care ar fi trebuit să-şi arunce umbra construcţia modernă a spitalului fără de noroc…”
Medicul Grigorescu Dan: „O dovadă de normalitate. Și de corectitudine.
Dovedind o perfectă înțelegere a rolului important pe care Asociația Noul Spital al Brașovului nu numai că l-a avut, dar pe care trebuie să-l aibă și în continuare în dezvoltarea proiectului Noul Spital Clinic Regional de Urgență Brașov, domnul Primar George Scripcaru a răspuns pozitiv propunerii oficiale a Comitetului Director al asociației vizând participarea la activitățile Grupului de lucru constituit în acest scop.
Printr-un „gentlemen agreement” s-a căzut de acord ca A.N.S.B. (prin reprezentanți) să facă parte din Grupul de lucru alături de reprezentanții Ministerului Sănătății, ai Primăriei Brașov și ai Consiliului Județean Brașov (prin Direcția de Sănătate și Asistență Medicală).
Iată cum, la exact 1 an și jumătate de la asumarea în ianuarie 2017 a Protocolului cvadripartit, semnatarii acestuia se găsesc deja în situația de a conlucra efectiv la bunul mers al proiectului Noului Spital!
A.N.S.B. va face din acest moment toate eforturile posibile pentru a contribui la înțelegerea de către toți componenții Grupului de lucru a conceptului proiectului, în așa fel încât de data aceasta, spre deosebire de momentul anilor 70, Noul Spital să fie o structură completă și complexă, demnă de realitățile mileniului XXI. Un adevărat și absolut necesar Green Medical Smart City!
În aceste condiții, brașoveni care susțineți Noul Spital al Brașovului, țineți și mai aproape de aici încolo!
Pentru că vă vom ține la curent!”