Last Updated on mai 2, 2018 Duminică, 6 mai 2018, şcheienii şi braşovenii sunt invitaţi in Schei, la „Jocul strămoşesc de la Şargu” (vechea stradă Cacova de Sus, azi Traian Moşoiu nr 27), un eveniment tradiţional al şcheienilor, atestat încă din 1830, ca unul dintre cele trei jocuri strămoşeşti vechi.
10.00 -Hora Junilor în Piaţa Unirii
11. 00 – Hora Junilor la Şargu
14.00 – Aducerea fetelor la Şargu
14.30 -16. 30 Prezentarea jocurilor tradiţionale (sârba, breaza, ardeleana, brâul, braşoveanca)
19.00 Încheierea evenimentului
Conform programului afişat Tinerii din Cacova vor coborî la orele 10.00 in Prund, în frunte cu serjile şi cu o formaţie, anume tocmită pentru aceasta zi.
În faţa Bisericii Sfântul Nicolae tinerii se vor prinde în horă şi după ce vor juca hora junilor în Prund, vor urca la Şargu ( la Crucea de la numărul 46, de pe strada General Traian Moșoiu), unde vor cânta Troparul Învierii, vor relua ritualul horei şi al aruncării buzduganului, apoi vor pleca după fete (băiate).
Aducerea fetelor la joc va avea loc la orele 14.00 pe platoul din faţa Crucii de la Sargu. Perechile de tineri vor intra prin cele două porţi amenajate de organizatori, apoi după ce fiecare pereche va înconjura bradul în aplauzele mulţimii, toţi tinerii se vor prinde intr-o horă a junilor, joc cu care începe orice petrecere sau eveniment tradiţional din Șchei.
In continuarea horei, tinerii şi băiatele vor prezenta jocurile tradiţionale pe care toţi braşovenii şi şcheienii trebuie să le cunoască: brâul, breaza, ardeleana, sârbă şi braşoveanca.
Jocul strămoşesc organizat de Tinerii din Cacova este unul dintre rarele momente âbraşovenii pot vedea vechiul port al Junilor Roşiori din Cacova, cu vechea căciulă cu ţoc, care imită căciula purtată Mihai Viteazul. Costumele pitoreşti ale tinerilor şi ale fetelor din Cacova conferă jocului de la Şargu autenticitate şi un farmec deosebit. Autenticitatea se datorează şi faptului că jocul este organizat de către membrii comunităţii, de tineri sau juni, grupaţi pe zone, în funcţie de domiciliu.
In alte zone ale Transilvaniei jocurile sunt practicate de ansambluri profesioniste, dar în Schei jocul strămoşesc este organizat de către juni si tinerii din comunitate. Datorită acestui fapt, şi-a păstrat însemnătatea socială şi funcţia de protocol social, aceasta fiind, de altfel, principala motivaţie a organizării. Prin urmare, jocul strămoşesc a devenit principalul mijloc prin care tinerii îşi fac intrarea în viaţa socială a comunităţii.