Last Updated on ianuarie 11, 2018 Ministerul Mediului a pregătit un plan de măsuri pentru ca urșii să fie ținuți departe de localități. Planul a fost dezbătut la Brașov și cuprinde hrănirea urșilor în pădure, garduri electrice și chiar împușcarea lor.
Draftul proiectului a fost analizat la Braşov în cadrul unei dezbateri organizate de Consiliul Judeţean Harghita. În ţara noastră trăiesc peste 6500 de exemplare de urs, număr care face din România una din ţările cu cea mai mare densitate de urşi din lume. Dacă gardurile electrice nu pot opri animalele să dea iama în culturi şi gospodării, specialiştii vorbesc despre uciderea exemplarelor agresive. Şedinţa de miercuri a urmărit identificarea unor măsuri care să aibă ca rezultat reducerea conflictelor om-urs în condiţiile protejării speciei, informează RTT Brașov.
„Consider că a fost o dezbatere publică foarte utilă la care au participat toţi factorii decidenţi în ceea ce înseamnă managementul ursului pentru că trebuie să găsim soluţii viabile, concrete în ceea ce priveşte simbioza dintre om şi această specie protejată. Se gândeşte o monitorizare foarte atentă şi coerentă a exemplarelor de urs, hrănirea acestora, păstrarea lor în habitatele lor naturale, în pădure, relocarea lor şi de ce nu, recoltarea lor atunci când aceştia sunt agresivi sau pun viaţa oamenilor în pericol”, a explicat Ciprian Băncilă, subprefectul Braşovului.
Specialiştii susţin un management proactiv care să urmărească prevenirea pagubelor produse de urşi prin mijloace de prevenţie dar şi prin intervenţia în cadrul populaţiei de urs, atunci când situaţia o impune.
„Asta înseamnă că ar trebui subvenţii pentru finanţarea unor garduri electrice care să se acorde agricultorilor, crescătorilor de animale, celor care au albine, pentru a evita pagubele produse se urs în culturile agricole şi, acolo unde în ciuda acestor măsuri de prevenţie ajung să intre din nou în culturile populaţiei, în oraş, să creeze probleme populaţiei locale, trebuie recurs la eliminarea acelor indivizi care creează probleme”, susţine prof dr. ing. Ovidiu Ionescu, profesor la Facultatea de Silvicultură şi Exploatări Forestiere, Universitatea Transilvania.
Densitate mare de urşi
Conform specialiştilor de la Universitatea Transilvania, una din instituţiile implicate în procesul de numărare a exemplarelor de urşi în anii trecuţi, în România, ar exista peste 6500 de exemplare. Numărul situează ţara noastră pe primul loc în Europa dar şi în topul ţărilor cu cea mai mare densitate de urşi din lume. De aici şi problemele pe care animalele le provoacă în căutarea hranei. Cele mai multe probleme apar în judeţele Harghita, Braşov şi Covasna, acolo unde se găsesc densităţile cele mai mari de urşi.
Coexistenţă dificilă
„Sunt judeţele care sunt practic cele mai afectate, atât culturile agricole cât şi animalele domestice sunt supuse unei presiuni constante din partea carnivorelor mari, iar coexistenţa în aceste condiţii este foarte dificil de realizat. Din păcate, dacă situaţia va continua aşa, vom ajunge în situaţia în care oamenii vor fi răniţi, vor fi morţi. De fapt, au şi fost dar numărul acestora va creşte, însă va creşte şi numărul oamenilor care-şi vor lua dreptatea în propriile mâini”, este de părere prof. dr. ing. Ovidiu Ionescu.
Asociaţiile de protecţie a animalelor insistă însă ca în planul de acţiune să fie prevăzute măsuri clare pentru limitarea vânătorii de trofee.