Last Updated on aprilie 1, 2014
Pentru realizarea aeroportului din Ghimbav mai sunt necesare investiţii de peste 30 de milioane de euro.
Lucrările la construcţia pistei Aeroportului Internaţional Braşov Ghimbav, intrate în conservare la începutul lunii noiembrie, vor fi reluate în această săptămână, a anunţat, ieri, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Mihai Pascu. „Deocamdată s-au luat nişte probe pentru a vedea dacă este necesară recompactarea terenului şi aşteptăm rezultatele acestor probe, dar în această săptămână reluăm lucrările”, a anunţat sursa citată.
Lucrările la pista aeroportului au fost „îngheţate” la începutul lui noiembrie 2013, cu câteva zile înainte de declararea insolvenţei constructorului – compania Vectra Service. Licitaţia pentru acest obiectiv a fost adjudecată în vara lui 2012, la un preţ de 12,767 milioane de euro fără TVA, dar lucrările au început abia în aprilie 2013, după ce un ofertant a contestat de mai multe ori rezultatul licitaţiei. Oficialii CJ Braşov estimau atunci că aeroportul va fi operaţional anul viitor. Între timp, însă, tocmai din cauza prelungirii procedurilor, estimările au fost schimbate pentru finele lui 2016.(sursa: BZB)
[yop_poll id=”3″]
Între timp, astăzi, în cadrul şedinţei Consiliului Judeţean Braşov, se vor analiza indicatorii tehnico-economici pentru cea de-a treia etapă a aeroportului braşovean, care cuprinde extinderea suprafeţelor de mişcare aeroportuare, echiparea acestora cu instalaţii de balizaj, extinderea reţelelor de canalizare pluvială şi drenaj, precum şi construcţia clădirilor operaţionale aeroportuare.
În total, investiţiile în această etapă ar ajunge la peste 142 de milioane de lei (31,5 milioane de euro), cea mai scumpă componentă fiind cea care priveşte construcţia clădirilor operaţionale. Lucrările pe acest segment sunt evaluate la 73,6 milioane de lei (16,32 milioane de euro). Terminalul de pasageri va avea o suprafaţă desfăşurată, potrivit referatului care va fi supus aprobării aleşilor judeţeni, de 3.516 metri pătraţi şi va fi construit pe structura Demisol + Parter + 1 Etaj. Capacitatea acestuia va fi, la oră de vârf, de 400 de călători pe ambele fluxuri – de sosiri şi plecări. Ansamblul de clădiri operaţionale va mai cuprinde o clădire energetică, o remiză PSI, un post control acces, un rezervor de apă şi turnul de control care va avea o înălţime de 29,5 metri.
Pentru extinderea suprafeţelor de mişcare va fi nevoie de o investiţie de 23.08 milioane de lei (5,12 milioane de euro), numai platforma de parcare a aeronavelor urmând să se întindă pe o suprafaţă de aproape 18.000 de metri pătraţi. Pentru echiparea suprafeţelor de mişcare cu instalaţii de balizaj sunt prevăzute investiţii de 32,88 milioane de lei (circa 7,29 milioane de euro). Potrivit referatului, este prevăzută montarea a 991 de lămpi de balizaj, a 26 de regulatori de curent, nouă panouri de se semnalizare a circulaţiei la sol a aeronavelor, două indicatoare de vânt şi a trei piloni de iluminat. Vor fi montaţi, de asemenea, 136,1 kilometri de fideri primari de balizaj
Cel mai ieftin segment din etapa a treia a construirii aeroportului vizează extinderea canalizării pluviale şi a drenajelor, acesta fiind evaluat la 12,46 milioane de lei (circa 2,76 milioane de euro). Canalizarea pluvială va fi extinsă cu 6.000 de metri liniari.
Până acum, la Aeroportul Internaţional Braşov Ghimbav s-au realizat lucrări de până în 15 milioane de euro.