Last Updated on noiembrie 8, 2017 Prefectura Brașov a cerut împușcarea a trei urși iar ministerul Mediului a aprobat împușcarea doi urși care sunt agresivi. Autoritățile anunță că în jurul Brașovului ar trebui să trăiască 20 de urși dar sunt 80 în plus. Ce vor face cu aceștia? Îi vor lăsa să intre în oraș apoi îi vor împușca spunând că sunt un pericol public?
„Am avut trei dosare depuse la Ministerul Mediului, cu trei cazuri de urşi periculoşi care au intrat în zonele locuite. Din cele trei dosare, ieri au fost aprobate două spre recoltare”, a explicat marți Marian Rasaliu, prefectul judeţului Braşov.
Ursul din Hârseni a atacat un tânăr de 28 de ani iar cel din zona Bârsa s-a dovedit şi el periculos. În timp ce prefectul Braşovului se afla ieri la Bucureşti, alţi urşi au apărut în zone locuite.
„Este vorba de Cabana Postăvaru, unde este confirmat apelul şi a şi fost văzut exemplarul de urs de acolo. Imgainile au fost puse la dispoziţie de către noi – ceea ce am constatat la faţa locului. A apărut de mai multe ori acest urs, deşi a fost gonit, să spunem aşa”, a precizat col. Cristian Paliştan, comandantul IJJ Braşov.
Specialiştii spun că motivul pentru care urşii apar tot mai des în zonele locuite este faptul că în ultimii doi ani nu au mai fost vânaţi, hrana a fost din belşug şi animalele s-au înmulţit, informează RTT Brașov.
„Având în vedere că nu s-au mai recoltat de doi ani de zile, avem o concentrare la nivelul municipiului Braşov de peste 100 de urşi. Bonitatea fondului conegetic în jurul Braşovului este de 20 de exemplare iar noi avem acum peste 100.
Noi avem 12.600 de hectare iar urşii sunt mult prea mulţi”, consideră Cosmin Didă, inginer la RPLP Kronstadt. „În ultimii doi ani s-a interzis vânătoarea la urs iar aceste animale s-au înmulţit excesiv, habitatul lor s-a micşorat, drept pentru care asistăm în această perioadă de toamnă târzie la migrarea lor din zonele forestiere de munte, de pădure către zonele populate, după hrană”, a mai precizat Marian Rasaliu.
Potrivit legii, administratorii fondului cinegetic trebuie să facă toate demersurile pentru ca animalele sălbatice să nu ajungă în comunităţi umane iar împuşcarea urşilor ar trebui să fie ultima opţiune. La Braşov se vor forma comisii care au ca scop ţinerea departe de localităţi a animalelor sălbatice.