Brașov: Intrare gratuită la Cetatea Râșnov. Va fi restaurată printr-un proiect european de 16 milioane lei; contractul de finanțare a fost semnat

Last Updated on iulie 4, 2017 Cetatea Râșnov va fi modernizată printr-un proiect european în valoare de 16 milioane de lei.

Potrivit proiectului, la cetate se vor efectua lucrări de desființare, în cazul construcțiilor ilegale ridicate în perioada 2000-2006, lucrări de consolidare/restaurare/conservare a fundațiilor, subzidiri, reconstituirea integrală a Turnului Principal-de Nord (Gotic) și a Turnului Adosat, reconstituirea unor căsuțe din grupul de căsuțe Turnul Armelor, refacerea parțială a Turnului prăbușit, refacerea șarpantei la Turnul triunghiular.

Brașov: Intrare gratuită la Cetatea Râșnov. Va fi restaurată printr-un proiect european de 16 milioane lei; contractul de finanțare a fost semnat 1

De asemenea, lucrările au în vedere eliminarea umidității din spațiile interioare ale ansamblului arhitectural, lucrări de amenajare/modernizare/ambient, confecționarea și montarea jgheaburilor și burlanelor, sisteme de scurgere a apelor pluviale, amenajări peisagistice, sistematizarea verticală a Incintei de Vest astfel încât să se creeze traseul de vizitare coerent, cu spații de parcurs, observare, repaus, instalații și echipamente pentru asigurarea condițiilor de climatizare, siguranță de foc, antiefracție, potrivit agerpres.ro

Respectând funcțiile cetății, elaborate de managerul Direcției de Cultură Râșnov încă din august 2008, în incinta cetății vor funcționa șase spații pentru expoziții, un spațiu pentru expoziții în aer liber, un spațiu pentru evenimente culturale tip spectacol, un altul pentru centru de informare turistică și de patrimoniu și cinci spații cu destinație comercială și pentru ateliere meșteșugărești.

„Este un moment extrem de important nu numai pentru comunitatea din Râșnov, dar și pentru județ. Acest proiect este unul de suflet, a fost o bătălie dusă pentru a recupera cetatea de la fostul proprietar, iar ambiția noastră a fost de a o pune cât mai bine în valoare. Încă din anul 2004 de când am ajuns primarul orașului Râșnov, am început un proces de recuperare a cetății de la fostul administrator, un cetățean italian, care a făcut o serie de lucrări neautorizate în incinta monumentului istoric. În anul 2008 am avut o primă sentință, am pus-o în executare și am început administrarea cetății. Doi ani mai târziu, Înalta Curte de Casație și Justiție a dat sentința definitivă, una favorabilă comunității din Râșnov, iar obiectivul turistic a intrat definitiv în administrarea orașului”, a explicat peședintele Consiliului Județean (CJ) Brașov, Adrian Veștea.

Primarul orașului Râșnov, Liviu Butnariu, a precizat că prin acest proiect se aduce un beneficiu întregii zone din jurul cetății, iar turiștii vor avea condiții mult mai bune de vizitare.

„Este un beneficiu pentru noi, pentru întreaga zonă, începând cu Dino Parc, liftul pe plan înclinat care face legătura cu centrul istoric al orașului renovat anul trecut și, prin reabilitarea cetății, se vor finaliza investițiile în zona Valea Cetății, iar turiștii vor beneficia de condiții mult mai bune de vizitare”, a afirmat primarul.

Pe Facebook, Oraşul Râsnov a scris: „MARȚI , 4 IULIE 2017 – ZIUA PORTILOR DESCHISE

La începutul lunii iulie 2017, comunitatea oraşului Râşnov sărbătoreşte împlinirea a 9 ani de la recuperarea Cetăţii Râşnov. Respectând deja o tradiție, Primăria Râşnov a decis să acorde intrare liberă vizitatorilor cetății, Marti, 4 iulie 2017.
Programul de vizitare in aceasta perioada este intre ora 9:00 – 19:00.
Va asteptam cu drag in Cetate!!!

Primăria Râşnov va începe proiectul de restaurare, conservare şi valorificare durabilă a incintei de vest a cetăţii din localitate, după ce a obţinut din partea Agenţiei de Dezvoltare Centru o finanţare nerambursabilă de 15.237.465 de lei.
Proiectul de reabiltare este estimat la 16.004.094 de lei, Primăria oraşului urmând să asigure suma de 766.628 lei, reprezentând cofinanţarea de 2%, precum şi acoperirea cheltuielilor neeligibile.

Lucrările trebuie finalizate în 36 de luni, dintre care 26 de luni vor fi atribuite lucrărilor de execuţie, iar cele 10 luni, serviciilor de proiectare.
Cetatea de la Râşnov a obținut cel mai bun punctaj, acumulând 84 de puncte dintr-un total de 100, castigand astfel o finanţare prin Programul Operaţional Regional, Axa 5.1. pentru proiectul ,,Restaurarea, conservarea și valorificarea durabilă a cetății Râșnov – Incinta de Vest – și crearea infrastructurii conexe”.

Previous Story

Brașov: FELICITĂRI! Gemenele de top ale promoţiei 2017 din gimnaziu. Mălina nota 10, Bianca nota 9,75

Next Story

Brașov: GREVĂ la RATBV! Vezi de ce sunt nemulțumiți șoferii de autobuz: