Last Updated on martie 24, 2017 Consilierii județeni au fost chemați ier în ședință pentru a aproba prelungirea unui credit de la CEC Bank nefolosit pentru lucrările de la Aeroportul Brașov.
Cearta a pornit în momentul în care a fost cerut contractul de împrumut, conducerea CJ oferind doar actul adițional care să fie aprobat. Există clauze în defavoarea județului?
În timpul şedinţei de plen, consilierul judeţean Radu Mitric (PSD) a spus că nu a primit contractul de creditare iniţial: „Cred că era oportun să citim contractul, pentru a vota actul adiţional de prelungire în cunoştinţă de cauză” .
Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Veştea i-a răspuns că, „acum se votează prelungirea contractului iniţial. Înţeleg că în comisiile de specialitate s-au dat avize favorabile, iar atunci nu aţi cerut clarificări” informează bzb.ro.
Pe de altă parte, secretarul judeţului, Mariana Dumbrăveanu, a afirmat că „potrivit contractului semnat cu CEC Bank, prin care s-au obţinut sume necesare finanţării lucrărilor la aeroport şi la Spitalul Clinic Judeţean, perioada de tragere era de doi ani. Din diverse motive, nu am putut face tragerile în cei doi ani, astfel că printr-un act adiţional se prelungesc perioadele de graţie şi de tragere. Nu ştiu este în ce măsură contractul are clauze confidenţiale şi cred că poate fi consultat la Direcţia Economică”.
De altfel, în timpul şedinţei, Adrian Veştea a amintit că cel care a negociat contractul cu CEC a fost Mihai Popa (PSD), în perioada în care era vicepreşedinte al Consiliului Judeţean.
Tot în timpul şedinţei, consilierul PER Ionel Spinean a spus că nu este de acord cu prelungirea contractului cu CEC Bank. „Nu am găsit argumente pentru prelungire. În ceea ce priveşte aeroportul am rezerve. Cred că prin acest credit se blochează proiectul aeroportului”, a declarat alesul judeţean Ionel Spinean, care, de mai multe ori, a susţinut că proiectul trebuie finalizat cu ajutorul investitorilor privaţi şi a anunţat că unii au depus chiar şi oferte.
Pe de altă parte, consilierul judeţean Radu Mitric a declarat că, acum, pentru aeroportul de la Ghimbav, este clară situaţia terenului, există un Studiu de Fezabilitate aprobat, iar legislaţia în vigoare permite continuarea investiţiei printr-un parteneriat public-privat.
„Acum avem nevoie de un referat de oportunitate pentru organizarea unui dialog competitiv pentru acest proiect. Am vorbit cu directorul pentru Rgiunea Centru al Autorităţii Naţionale pentru Achiziţii Publice şi a spus că se poate ajunge la organizarea unei astfel de proceduri în 90 – 120 zile. Din punctul meu de vedere, ar trebui să apelăm la această soluţie”, a declarat Mitric.
De cealaltă parte, preşedintele CJ le-a recomandat consilierilor judeţeni să nu mai facă declaraţii politice pe tema aeroportului. „Acum discutăm de prelungirea unui credit. Era o vorbă: «Toţi ne pricepem la fotbal». Acum, cred că putem spune că «Toţi ne pricepem la aeroport»”.
Utilitatea acestui credit a fost argumentată de consilierul judeţean Mihail Veştea (PNL), care a spus că „e bine să ai o linie de creditare la dispoziţie. Dacă noi renunţăm la acest credit, pierdem tot. Pentru a obţine un credit, procedurile sunt complicate şi durează foarte mult. În ceea ce priveşte modul de realizare a aeroportului, haideţi să nu mai politizăm. Într-o ţară normală, tehnicienii fac studii şi proiecte, iar politicenii iau decizii”.
La final, când proiectul a fost supus votului, dintre cei 29 din 35 de consilieri prezenţi la şedinţă, Ionel Spinean s-a abţinut, iar ceilalţi au fost de acord cu prelungirea creditului.