Last Updated on februarie 28, 2017 Tema Aeroportului a explodat din nou char dacă nu este campanie electorală. Un motiv ar fi un termen limită, anul 2020 la care ar trebui să fie finalizat. Altfel nu va mai fi pus în funcțiune.
Pe Facebook, deputatul USR Tudor Benga a scris: Poate ați observat că săptămâna trecută subiectul aeroportului a revenit în actualitate. Au fost făcute câteva declarații de către actorii politici relevanți, acestea au fost relatate prin lentila specifică de diverșii jucători din media locală, fie ei print sau online, și, deocamdată destul de în surdină, începe un pui de dezbatere.
Dat fiind că acum și eu sunt un actor politic n-o sa va fac rezumatul a cine ce a zis. Nu mai am privilegiul vocii observatorului independent, am însă ambiția de a fi o voce cât mai factuala și obiectivă în dezbatere. Iar această ambiție îmi vine din credința că nu vom reuși sa ducem acest proiect la capăt decât în măsura în care vom lucra cu maxima transparență și implicând cât mai mult publicul în urmarirea procesului.
S-au zis trei lucruri relevante săptămâna trecută. Nu le voi comenta acum pentru ca deocamdata nu au suficiente detalii consistente in jurul lor dar v-as ruga sa le țineți minte pentru ca sunt puncte cheie in proces si ne vom tot întoarce la ele în dezbatere. Unu, studiu de fundamentare. Doi, investitori interesati. Trei, zece milioane de euro alocare de la bugetul județean.
Mai vreau de asemenea sa va spun ca în ultima luna de zile am avut discuții despre aeroport, mai lungi sau mai scurte, mai tangențiale sau mai aplicate, cu majoritatea parlamentarilor brașoveni și cu președintele Consiliului Județean. Am convingerea ca majoritatea actorilor politici își doresc realizarea aeroportului. Dar, cum politica e politică, asta nu înseamnă ca se va și realiza. Una-i dorința, alta-i execuția. Aeroportul se poate face, dar e nevoie și de multa competență administrativă și de o doza semnificativă de voința dar și de pricepere politică.
Așa ca fiind la început de dezbatere voi zice și eu trei lucruri momentan. Și voi link-ui către trei surse importante de date. Pentru ca e critic sa ducem dezbaterea pe cifre.
1. Fereastra de timp pentru realizare incepe sa se îngusteze. Daca aeroportul nu e finalizat sau macar pe la un 90% gata pana in 2020 devine aproape imposibil sa mai fie pus in functiune cu succes si voi explica intr-unul din posturile urmatoare de ce ne găsim intr-o cursa contra cronometru cu directivele europene pe subiect. Avem timp sa-l facem, dar chiar nu mai avem timp de pierdut.
2. Constructia aeroportului si operarea lui sunt subiecte strans legate, dar nu ombilical. Ambele trebuie evaluate corect, dar discutia despre una nu trebuie sa o tina in loc pe cealalta. Mai devreme sau mai tarziu va fi nevoie intr-adevar de investitor privat, dar nu investitorul privat este subiectul decisiv.
3. Cifra magica e 1.000.000 pax/yr. Adică un milion de pasageri anual. Ăsta e pragul de la care un aeroport comercial are șanse rezonabil de bune sa facă profit. Voi explica în detaliu mai incolo de ce pragul ăsta e critic, atât administrativ pentru finalizarea proiectului cât și comercial pentru operarea lui. În link-ul 1 veți găsi evoluția traficului pe aeroporturile din România.
E important sa înțelegem situația comparativa cât și evoluția, pentru ca o mare parte din detractorii acestui proiect de acolo încearcă sa-si ia muniție. În link-ul 2 găsiți studiul de trafic realizat de KPMG în 2014. Voi explica într-un articol viitor de ce și care din premizele lor consider ca au făcut ca estimarea lor sa fie semnificativ sub milionul de care vorbesc. Și în fine, în link-ul 3 găsiți un studiu mai amplu despre economia aeroporturilor ca sa va faceți o idee de ce vorbim despre cifrele de care vorbim.
https://en.wikipedia.org/…/List_of_the_busiest_airports_in_…
https://drive.google.com/…/0BxjO2KWKVOq5OU42cy1NbFNkV…/view…
https://drive.google.com/…/0BxjO2KWKVOq5UkVSN0FsWUQ4U…/view…
Închei repetând un lucru pe care-l tot zic de mai bine de un an de zile: de aeroport depinde dacă Brașovul rămâne în liga întâi a zonelor metropolitane românești, alături de Cluj, Iași și Timișoara (și posibil Constanța și Craiova) sau se duce pe termen lung în liga doi.
Iar realizarea aeroportului depinde enorm de participarea publicului în dezbatere. Cetățenii vor fi un jucător cheie în proiectul ăsta în măsura în care au disponibilitatea de a monitoriza procesul și urmări cine ce face cu adevărat. Asa ca rugăminte mare, in masura in care vi se par folositoare informatiile, dati va rog mai departe ca sa ajunga la cât mai multa lume.