Last Updated on iunie 23, 2016 Situație rușinoasă la Centrul de plasament „Dacia” din comuna Jibert, județul Brașov. Medicii sunt acuzați că au transformat copiii în cobai pentru medicamente psihiatrice.
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Braşov a deschis o anchetă la un centru de plasament din comuna Jibert, după ce în presă a apărut informaţia că mai mulţi copii primesc medicaţie psihiatrică, deşi nu ar avea nevoie.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Braşov, comisar şef Liviu Naghi, Poliţia s-a autosesizat în acest caz, transmite corespondentul Mediafax și preluat de gandul.info.
„Poliţia Braşov s-a autosesizat în cazul Centrului de plasamant «Dacia». Astăzi (miercuri – n.r.) dimineaţa o echipă de poliţişti a fost la locaţia respectivă şi s-au ridicat mai multe documente pentru cercetări“, a spus Naghi.
La rândul său, directorul Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (FGASPC) Braşov, Gheorghe Durnă, a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX că, într-adevăr, s-a prezentat cineva de la Poliţie la centrul de plasament, însă poliţiştii nu au ridicat niciun document.
„Pentru a ridica nişte documente oficiale este nevoie de o solicitare scrisă în acest sens, cu proces verbal. Pentru că nu aveau această hârtie, nu au ridicat niciun document. Probabil vor veni şi mâine“, a spus Durnă.
În ceea ce priveşte situaţia copiilor care primesc medicamentaţie psihiatrică, directorul DGASPC Braşov a spus că unii dintre ei iau acest tratament de aproape zece ani şi nu înţelege de ce a apărut scandalul.
„Noi nu stabilim ce medicamente iau copiii. Asta nu decidem noi, ci medicii care îi consultă. Li se fac analize periodic, iar dacă medicul consideră că trebuie să ia un tratement, îl urmează, dacă nu, nu. O parte dintre copii au venit de la alte centre cu acest tratament. Noi nu putem să hotărîm şi să ne băgăm peste medicii specialişti“, a afirmat Durnă.
Centrul „Dacia” este o centru de plasament pentru copii fără nevoi speciale, cu vârste între 8 şi 14 ani. Printre aceştia este instituţionalizat şi un copil de doi ani diagnosticat cu ADHD.
În presă au apărut informaţii potrivit cărora 12 copii din 28 primesc tratament psihologic, iar uneori adorm în timpul orelor.
”În toate centrele de plasament din ţara asta întâlnim acest fenomen de suprasedare, de administrare de neuroleptice care nu fac decât să transforme în legume nişte copii sau nişte tineri cu potenţial real”, a acuzat Mădălina Tuzla, preşedintele Centrului European pentru Drepturile Copilor cu Dizabilităţi.