Last Updated on februarie 23, 2016 Brașovul este o zonă renumită pentru istoria sa. Însă aceasta costă. Prin neimplicarea locuitorilor, primăriei, Bisericilor, Guvernului vom ajunge în câțiva ani să pierdem toate clădirile pentru care turiștii vin aici.
Casa Ioan Barac în care sunt adăpostite zeci de mii de documente şi cărţi vechi stă să cadă, iar Muzeul Prima Şcoală Românească, aflată în grija Bisericii Ortodoxe Române, nu dispune de fonduri pentru reparaţii.
Turnul Bisericii de la Rotbav și zidurile bisericii din Roadeș s-au prăbușit săptămâna trecută, iar pentru reconstruirea lor este nevoie de sute de mii de euro, anunță reprezentanţii Bisericii Evanghelice de confesiune augustană.
La cine donăm, Bisericile nu pot sau nu vor să investească sute de mii de euro în protejarea istoriei locale?
Turnul Bisericii de la Rotbav s-a prăbuşit în totalitate, iar administratorii nu au mai putut salva mare lucru din obiectele din interior. Deşi orga este serios avariată, specialiştii spun că ar putea fi totuşi reparată. În ceea ce priveşte zidurile prăbuşite, arhitectul Bisericii Evanghelice speră să le poată reconstrui, asta chiar dacă nu au făcut până acum o estimare a costurilor. Iar pentru specialişti, prăbuşirea turnului a fost ceva surprinzător, scrie digi24.ro
La Roadeş însă, acolo unde la începutul săptămânii trecute zidurile unei alte biserici s-au prăbuşit, specialiştii spun că e nevoie de o intervenţie rapidă, pentru a mai putea salva ceva din zidurile vechi de 500 de ani.
Reprezentanţii Bisericii Evanghelice spun că în acest moment au bani doar pentru câteva reparaţii urgente. Însă pentru reabilitări masive au nevoie de alte surse de finanţare.
[ads2]
In conturile bisericii evanghelice au intrat însă mulţi bani, din chirii sau din vânzarea unor spaţii situate central în oraşe ca Braşov, Sibiu sau Mediaş.
La Braşov, Biserica evanghelică deţine multe spaţii comerciale, închiriate comercianţilor sau băncilor. Iar chiria în zonele centrale poate ajunge chiar şi până la 9.000 de euro.
Vezi aici Video:
Pe langa lipsa banilor reprezentanţii Bisericii spun că şi birocraţia stufoasă i-a împiedicat să clarifice în multe cazuri situaţia juridică a terenurilor şi implicit, a clădirilor, iar fără o situaţie juridică exactă, sursele de finanţare sunt greu de accesat