Last Updated on noiembrie 16, 2015
In lunile Iulie-octombrie Libris Editorial, Asociatia culturala „Libris Cultural” si Uniunea Junilor din Scheii Brasovului au implementat un proiect editorial cofinantat de Administratia Fondului Cultural National, intitulat „Basme si povesti din Scheii Brasovului si de pe alte plaiuri ardelene”.
Proiectul a avut ca obiective:
-cresterea gradului de cunoastere a basmelor si povestilor despre oameni, locuri si evenimente reprezentative pentru valorile comunitatii multiculturale brasovene;
– acceptarea alteritatii si familiarizarea copiiilor cu universul multiculturalitatii prin insuflarea ideii ca cei care sunt diferiti nu reprezinta un pericol;
– starnirea placerii de a citi prin oferirea unei carti pentru copiii si tineret cu adevarat atractiva;
-formarea unor deprinderi de cititor avizat la copiii participanti la atelierele si orele de lectura organizate in cadrul obiectivului.
Proiectul a fost in sine o poveste frumoasa despre colaborarea unor librari, cu institutii scolare, cu profesori, parinti si bunici din Brasov, o dovada a faptului ca pe taramul culturii scrise colaborarea dintre institutii, ong-uri culturale si public poate largi oferta culturala a orasului cu evenimente de calitate.
Partnerii implicati in proiect au fost Asociatia culturala „Libris cultural”, Uniunea Junilor din Scheii Brasovului si Brasovul vechi, Sc. Generala nr.1, Liceul Pedagogic si Biblioteca Judeteana „George Baritiu” Brasov.
Pe parcursul primelor doua luni s-a efectuat activitatea de documentare si s-au realizat ilustratiile si textul cartii propuse pentru editare, in luna a treia din proiect a fost editat si tiparit volumul „Basme si povesti din Scheii Brasovului si de pe alte plaiuri ardelene” Luna Octombrie a fost dedicata activitatilor de promovare a produsului editorial in librarie si in doua scoli din Brasov, Sc. Gen. nr. 1 si Liceul Pedagogic Andrei Muresianu, cu care s-au incheiat un parteneriat in acest scop.
In cadrul proiectului au fost realizate urmatoarele activitati din sfera educatiei nonformale: 14 ore de lectura pentru 16 clase de elevi din ciclu primar si gimnazial din scolile partenere. La Scoala Generala nr. 1 au participat patru clase la un atelier de povesti organizat in sala de sport, in cadrul acestui atelier elevii din clasele I-II au fost introdusi in lumea basmelor brasovene de catre dr. Alexandru Stanescu, istoric si autor al cartii.
Asociatia Libris a organizat doua ateliere de povesti, unul pentru parinti atelierul pentru parinti a avut un numar de 70 de participanti si bunici(50 adulti si 26 de copii) si altul pentru copii in spatiul dedicat evenimentelor din subsolul librariei (34 de copii insotiti de istoricul Cornel Popa). La Liceul Pedagogic un numar de circa 250 de elevi au fost implicati in activitatile desfasurate in cadrul proiectului alaturi de cadrele didactice.
Uniunea Junilor a fost implicata in promovarea proiectului si a produsului cultural reprezentat de cartea de povesti, in acest scop apus la dispozitie totemul din piata Unirii pentru ca locuitorii cartierului Schei sa afle despre proiectul editorial si evenimentele organizate in cadrul acestuia.
Recuperarea basmelor si povestilor scheienilor si repovestirea lor pentru copii a oferit comunitatii brasovene, ocazia de a contribui la imbogatirea tezaurului patrimoniului imaterial al Romaniei cu povesti nemaiuzite, cum sunt : Inimosul, Fata Verii si Imparatul Broastelor, Busuioc si Brandusa, Praslea si Princhidel, Norocul Noroacelor, Sangele Voinicului, Minunatele intamplari al Printului Emin si altele. Prin intermediul acestor povesti, fabuloasa lume a basmelor romanesti s-ar popula cu personaje nemaintalnite ca: Printul Emin, frumoasa si iscusita Lenapa, Voinicul Padurii, Statuta al Muntilor, Inimosul, Busuioc, Brandusa, Ioan si Aura, printesa din copac.
Inimosul este eroul unei povesti fantastice, in care un fecior calatoreste prin lume incercand sa descopere ce-i frica. Numele „Inimosul” i se trage de la bunatatea si bunavointa cu care ii trateaza pe toti cei intalniti in peregrinarile sale hangii, uriasi, animale si creaturi fantastice. Aventurile prin care trece Inimosul reprezinta de fapt incercarile prin care ii sunt puse la incercare virtutile si inteligenta, incercari peste care trece ajutat de toti cei pe care la randul sau stiuse sa si-i aproprie si sa-i ajute. Astfel istorisirea faptelor Inimosului devine o poveste frumoasa despre prietenie si promoveaza valori ca Binele si Adevarul si toleranta fata de cei care sunt diferiti.
Fata verii si Imparatul broastelor constituie un basm din categoria basmelor etiologice prin care se incearca explicarea aparitiei unei forme de relief sau a unor fenomene din natura, basmul in sine este o poveste despre valori general umane si despre fortele naturii.
Sangele Voinicului este un basm, asemanator pe alocuri basmelor cu Feti-frumosi, are o buna parte din „ingredientele” acestor basme si promoveaza aceleasi valori, dar povestea acestui erou are unele trasaturi comune cu basmul etiologic, prin faptul ca explica aparitia unor flori rare din spatiul carpatic (Sangele Voinicului si salba de roua).
Volumul cuprinde un numar de patrusprezce povesti si basme:
1. Inimosul
2. Sangele Voinicului
3. Fata Verii si imparatul Broastelor
4. Petrea al Mosului
5. Ioan
6. Minunatele intamplari ale printului Emin
7. Norocul Noroacelor
8. Nici n-a fost_nici n-a fi
9. Fiul imparatului
10. Busuioc si Brandusa
11. Aura,printesa din copac
12. Eustatie Grid
13. Hagi Frigator
14. Aldea cel Istet
Ultimele povesti din carte sunt dedicate unor personalitati din Scheii Brasovului, ramase in memoria scheienilor, dar aproape deloc cunoscute de catre brasoveni. Povestile despre scheienii ilustri au meritul de a promova valori si modele de viata in randul copiilor si adolescentilor si de-a readuce in atentia publicului faptele memorabile ale unor locuitori din Schei.
Cartea a fost realizata de istoricul Alexandru Stanescu si a fost ilustrata de graficianul Alexandra Liana Stanescu, care a realizat nu mai putin de 35 de desene pentru un volum de 88 de pagini.
Ilustratiile aduc un plus de valoare cartii prin faptul ca redau specificul local brasovean prin ilustrarea costumelor populare romanesti, sasesti, maghiare din Brasov si Tara Barsei, prin faptul ca readuc in atentia publicului personaje si chipuri ale unor locuitori din Scheii Brasovului si din Cetate. Astfel publicarea povestilor vechilor brasoveni furnizeaza un pretext de a prezenta prin patrimoniul mobil si patrimoniul cultural imobil al Brasovului prin intermediul patrimoniul imaterial.
Produsele culturale rezultate in cadrul proiectului au fost un volum de povesti, o prezentare in powerpoint si un pliant de promovare a proiectului editorial.
Carte cu basme si povesti din Scheii Brasovului a fost tiparita intr-un tiraj de 2000 de exemplare din care 1000 au fost distribuite gratis prin intermediul partenerilor si al activitatilor de educatie nonformala (ateliere de povesti, ore de lectura, concurs on-line etc). Biblioteca Judeteana a primit un numar de 50 de carti pentru activitatea de diseminare in cadrul atelierului organizat impreuna cu Libris si pentru a disemina cartile in bibliotecile scolare din Brasov.
La lansarea volumului au participat un numar de aproximativ 116 persoane, inclusiv 27 de copii.
Numarul estimat al persoanelor participante la evenimentele de promovare fiind de peste 700 dupa cum urmeaza: 116 la lansare, 92 la scoala Generala nr. 1, 251 la Liceul Pedagogic, 34 la atelierul de povesti pentru copii, 84 la atelierul de povesti pentru parinti si bunici realizat in parteneriat cu Biblioteca judeteana, 150 la prezentarea cartii la standul Ministerului Turismului, cu ocazia Targul de Turism al Romaniei de la Romexpo (12-15 noiembrie).