Brasov: Iaz artificial construit ilegal în „Delta din Carpaţi“

Last Updated on iulie 20, 2015 Cunoscut ca și „Delta din Carpați”, în Complexul Piscicol de la Dumbrăvița, sit natural protejat, un localnic a construit un lac artificial care pune în pericol numeroase specii de păsări, iar autorităţile, deşi recunosc că nu este legal, nu pot lua măsuri concrete pentru apărarea zonei.

Serviciul de Gospodărire a Apelor i-a aplicat constructorului două amenzi şi i-a cerut  să aducă zona la forma iniţială, adică să acopere lacul. Acesta însă a contestat amenzile, şi pînă cînd instanţa nu va da un verdict, nu este obligat să facă absolut nimic.

delta-dumbravita_2015072007 (1)

Dan Ionescu, reprezentantul Societăţii Ornitologice din România, spune că lucrările făcute în zonă pentru iazul particular aduc prejudicii speciilor de păsări din sit.

„În această zonă creşte şi cîrstelul de cîmp, o specie prioritară la nivel global. La Dumbrăviţa este o populaţie destul de mare, raportată la suprafaţa de teren“, a declarat acesta citat de monitorulexpres.ro

„De un an şi jumătate nu s-a întîmplat nimic, chiar dacă inspectorii de la SGA au dispus nişte măsuri împotriva lucrării respective. Însă din păcate, în România, dacă eşti amendat pentru o lucrare ilegală, depui o contestaţie, iar procesele pot dura ani de zile. În orice alt stat european, o astfel de situaţie era rezolvata în cîteva zile, cel mult săptămîni“, a mai declarat Ionescu.

Situaţia din zonă a fost semnalată şi la Ministerul Mediului. De asemenea, Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) a verificat în teren situaţia şi a constatat că este vorba despre o amenajare făcută ilegal, fără niciun fel de avize de mediu. Din cauza prostei legislații însă nimic nu se întîmplă. Ambele amenzi au fost contestate, iar procesele se judecă încă, de luni bune.

Previous Story

Brasov: Cityplex a redus biletele de cinema. Vezi aici noile tarife:

Next Story

Video Brasov: Blanco, un armasar de rasa, salvat de la moarte, vedeta la un centru de echitatie