Brasov: Soferii folosesc benzile de biciclete pe post de „parcari”. Val de reclamatii la Primarie

Last Updated on iunie 9, 2015

Cu toate că Primăria a început să marcheze pe principalele artere de circulaţie benzi speciale pentru biciclişti, pe unele porţiuni, acestea sunt mai tot timpul ocupate de maşinile care staţionează din motive aşa-zis urgente.

Astfel, numeroşi biciclişti au depus reclamaţii la Primărie, mai ales că sunt locuri, în special unde sunt unităţi de alimentaţie publică care nu au parcări proprii, unde din cauza şoferilor care staţionează este încurcat şi traficul rutier de pe prima bandă de circulaţie, astfel că şi parcurgerea respectivului traseu cu bicicleta este mai greoaie.

 

„De suferit de pe urma şoferilor care staţionează neregulamentar, suferim tot noi, bicicliştii/ pietonii, deoarece ne expunem anumitor pericole pentru a evita obstacolele care nu ar trebui să existe în mod normal. Aseară, de exemplu, la magazinul non-stop de pe 13 Decembrie era parcat un taximetrist care ocupa prima bandă şi implicit pista de biciclete.

În faţa lui era un alt taximetrist care era parcat jumătate pe trotuar, jumătate pe pista de biciclete. Eu am depăşit taximetristul ce ocupa prima bandă, şi când să mă retrag pe pista de biciclete am evitat la limita taximetristul care era staţionat în faţa acestuia şi dorea şi el să plece, însă fără să se asigure”, a povestit un ciclist pentru bzb.ro.

Pe benzile cicliştilor pot circula şi maşinile, dar fără să staţioneze

În conformitate cu prevederile Codului Rutier, doar Poliţia Rutieră poate aplica sancţiuni în cazul autovehiculelor staţionate pe benzile destinate bicicletelor.

„Odată cu marcarea acestor benzi de biciclete, a început să crească numărul de sesizări cu privire la staţionarea autovehiculelor pe acestea. Din păcate, mai există încă şoferi care nu au înţeles sau nu pot să accepte că toate aceste marcaje  îşi au rolul lor, iar bicicliştii fac parte din traficul din Braşov şi ar trebui să existe un respect reciproc între toţi participanţii la trafic”, a explicat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov.

Soluţia optimă de amenajare a noilor căi de rulare pentru biciclişti a fost aceea de a se marca pistele cu linii întrerupe, astfel ca pe tronsoanele unde benzile de circulaţie sunt mai înguste, iar strada nu poate fi lărgită, să fie permisă şi circulaţia autovehiculelor pe pistă, dar nu şi staţionarea. Tocmai pentru a-i atenţiona pe şoferi că trebuie să îi respecte în trafic şi pe biciclişti, au fost trasate atât marcaje orizontale, cât şi montate indicatoare de avertizare în zona intersecţiilor.
Advertisements
Previous Story

Brasov: Parcul cu dinozauri de la Rasnov isi deschide portile pe 12 iunie. Se fac ultimele pregatiri:

Next Story

Brasov: Rezervatia de zimbri de la Vama Buzaului s-a imbogatit cu doua exemplare