Last Updated on octombrie 22, 2014
Braşovul va construi, pînă anul viitor, artera care face legătura între cartierul Noua şi zona comercială de la ieşirea din oraş spre Bucureşti. Primăria a transmis către Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) documentaţia de licitaţie care va fi validată în următoarele şapte zile, urmînd ca la 17 zile după avizare să se încheie şi perioada de primire a ofertelor. Reprezentanţii Primăriei anunţă că, pentru acest proiect, se va apela la cerere de ofertă pentru a scurta procedura, avînd în vedere că timpul disponibil pentru construirea acestui drum este relativ scurt, pînă la 31 decembrie 2015. Proiectul arterei care va lega cartierele Noua şi Astra este cel de al 25-lea finanţat din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional, Axa I-Poli de creştere, banii pentru această investiţie provenind din economiile făcute în urma licitaţiilor organizate în celelalte proiecte.
Investiţie de 12 milioane de lei
Artera dintre Noua şi Astra va fi cea mai importantă cale de acces dintr-o viitoare reţea de drumuri ce va asigura legătura cu zona comercială de sud-est a oraşului (zona hipermarketurilor de la ieşirea spre Bucureşti), aflată în continuă dezvoltare. Drumul va asigura accesul facil şi în timp mai scurt din şoseaua de ocolire a municipiului (care face legătura cu punctele principale de ieşire din oraş spre Bucureşti, Piteşti, Sighişoara şi Sfîntu Gheorghe), direct în zona economică Braşov Sud-Est. Investiţia pentru realizarea arterei de sud-est ca „drum de shopping“ este estimată la 12 milioane de lei fără TVA, Municipalitatea urmînd să suporte 2% din cheltuielile eligibile ale proiectului. (sursa: monitorulexpres.ro)
Un drum de 2,14 kilometri
Aşa cum este el proiectat, drumul de acces spre zona comercială din sud-estul municipiului va porni de la intersecţia dintre prelungirea străzilor Poienelor-Prunului şi va urma traseul fostei căi ferate dezafectate care deservea Roman SA. Artera va asigura accesul şi în zona Macromall – hipermarketuri şi va subtraversa calea ferată Bucureşti – Braşov şi Calea Bucureşti. De-a lungul traseului propus, drumul intersectează denivelat Calea Bucureşti pe sub pasajul superior existent (Podul Selgros) şi magistrala CF 300 Bucureşti – Braşov, tot printr-o intersecţie denivelată, prin pasajul existent. Apoi urmează drumuri de exploatare agricolă existente, avînd sfîrşitul traseului la intersecţia cu tronsonul I al Ocolitoarei municipiului Braşov. O mare parte a traseului este comun cu fosta cale ferată care mergea spre Roman. Potrivit proiectului, artera va avea o lungime de 2,145 kilometri, de-a lungul cărora vor fi amenajate trei sensuri giratorii, piste pentru biciclişti pe o latură şi trotuar pe cealaltă. De-a lungul traseului sînt prevăzute, de asemenea, trei perechi de staţii pentru transportul în comun. Pentru a face această investiţie, autorităţile locale vor face exproprierea terenurilor ce vor fi afectate de construcţie. Consiliul Local a aprobat începerea procedurilor de expropriere încă din ianuarie 2013, proprietarii fiind despăgubiţi cu valori cuprinse între 17 şi 23 de euro pe metrul pătrat de teren.