Last Updated on august 22, 2014
În cel mult doi ani, atât clădirea vechiului Cinema Astra, cât şi cea a Bancorex, dar şi clădirea monument de pe strada Prundului nr. 1, vor fi redeschise, cu noi funcţionalităţi.
Cel puţin trei dintre clădirile monument istoric din zona Centrului Istoric, aflate în proprietatea Primăriei Braşov, îşi vor schimba aspectul desuet în următoare perioadă. Lucrările de renovare a acestora au demarat deja, fiind executate fie cu fonduri de la bugetul local, fie cu fonduri private, una dintre soluţiile găsite de municipalitate pentru a le repune în valoare fiind dare în administrare (în urma organizării de licitaţii publice) unor investitori privaţi, care le vor exploata cu obligaţia de a le renova în maximum doi ani şi a le păstra funcţiunile. (sursa: bzb.ro)
Un nou centru de informare turistica
Una dintre clădirile „fantomă” care a intrat de ieri în reabilitare este cea de pe strada Prundului nr. 1 (foto sus), unde a funcţionat cu ani în urmă Serviciul de Asistenţă pentru Persoane cu Handicap, dar şi alte instituţii publice. De aproape zece ani, imobilul este părăsit şi ajunsese într-un stadiu avansat de degradare. Valoarea estimată a lucrărilor de renovare este de 800.000 de lei, iar lucrările sunt executate cu fonduri de la bugetul local de RIAL. Această clădire, construită în perioada interbelică va fi apoi transformată într-un centru de informare şi asistenţă pentru turişti. Primarul George Scripcaru a precizat că acest centru nu va oferi doar informaţii turistice uzuale, ci şi orice altă informaţie legată de o problemă pe care un turist străin ar putea să o aibă în Braşov.
Ce se întâmplă la fostele Bancorex şi Cinema Astra
O altă clădire cu valoare istorică care a intrat în reabilitare este şi fostul sediu al Bancorex de pe Republicii. În acest caz, Primăria a scos la licitaţie pentru a închiria imobilul, chiriaşul fiind obligat să investească în reabilitarea sa. La licitaţie au participat trei firme, câştigătoare fiind declarată o firmă din Bucureşti care s-a apucat de treabă, valoarea investiţiilor pe care aceasta trebuie să le facă fiind de 4,65 milioane de euro. Activităţile pe care le va desfăşura chiriaşul aici vor trebui să fie, în conformitate cu caietul de sarcini, bancare, de tip office, şi comerciale.
Cea de-a treia clădire care a intrat deja în şantier este Cinematograful Astra, unde chiriaşul este obligat să păstreze funcţiunea de servicii socio-culturale. La licitaţia organizată de municipalitate au participat două firme, iar aceasta a fost câştigată de o firmă din Braşov, care va investi aproximativ un milion de euro în reabilitare.
Fostul Cinema Popular – a doua licitaţie eşuată
„Sperăm ca anul acesta să ducem la îndeplinire toate hotărârile de Consiliu Local care vizează reabilitarea celor patru imobile din centrul istoric aflate în patrimoniul municipiului şi care au ca destinaţie zona serviciilor publice, respectiv fostele cinematografe Popular şi Astra, clădirea fostei Bancorex de la intersecţia străzilor Michael Weiss şi Republicii, şi clădirea din strada Prundului nr. 1. Singura problemă pe care o mai avem este fostul Cinema Popular, pentru care suntem în procedura celei de-a doua licitaţii pentru închiriere şi nimeni nu s-a arătat interesat până acum.
Avem deschiderea ofertelor pe 3 septembrie, sper ca de această dată să se găsească un doritor”, a subliniat primarul George Scripcaru.
Ofertele pentru închirierea vechiului Cinema Popular se mai pot depune până pe 2 septembrie, iar pe 3 septembrie va avea loc deschiderea ofertelor. În clădire vor putea fi prestate activităţi socio-culturale şi de alimentaţie publică, iar valoarea investiţiei de reabilitare a clădirii este estimată la 1,4 milioane euro.