Last Updated on iulie 28, 2025
Angajaţii de la Ministerul Finanţelor vor transmite, de la 1 august, zilnic, în scris, către superiorul direct, detalierea activităţilor desfăşurate în ziua respective. Pe baza acestor informaţii, coordonatorii de servicii şi direcţii vor întocmi săptămânal rapoarte sintetice, anunţă ministerul, conform Antena 3.
Măsura vine ca răspuns la ineficiența sistemului actual de evaluare, în care, potrivit ministrului, „toți iau scorul maxim” fără o diferențiere reală a performanțelor.
Timesheet obligatoriu pentru toți funcționarii
Noul sistem de monitorizare va intra în vigoare începând de luni și va viza întregul personal al Ministerului Finanțelor. Ministrul Alexandru Nazare a detaliat mecanismul, transmite Stirile Pro tv.
„Noi vom introduce începând de mâine o evaluare per angajat, în Ministerul de Finanțe. Fiecare angajat al Ministerului de Finanțe va completa un timesheet și vom ști exact ce face fiecare angajat în fiecare. Cu ce se ocupă, ce lucrează în cele opt ore în care vine la lucru, ce lucrează săptămânal, tocmai pentru a avea un instrument corect de evaluare și pentru a putea norma munca și pentru a putea avea o evaluare corectă a muncii fiecărui departament și fiecărui funcționar în parte„, a explicat Nazare.
Critica sistemului actual de evaluare
Ministrul a motivat introducerea acestei măsuri prin ineficiența sistemului de evaluare existent, care nu permite o diferențiere obiectivă a performanțelor angajaților.
„Am semnat ordinul tocmai pentru a avea niște criterii foarte obiective pentru evaluarea, pentru că, altfel, toți iau foarte bine, toți sunt foarte buni, toți sunt gradați maxim„, a declarat Alexandru Nazare.
„Sunt și oameni foarte buni, dar nu pot fi toți buni. (…) În evaluarea clasică, practic nu era nicio diferențiere, toți luau scorul maxim. Deci acea evaluare nu e un criteriu obiectiv” a adăugat oficialul.
Cum se completează rapoartele
Potrivit unui comunicat al ministerului Finanțelor, fiecare angajat va nota durata şi tipul activităţilor desfăşurate în ziua respectivă, precum studierea documentaţiilor, documentarea/analizarea legislaţiei şi jurisprudenţei naţionale şi internaţionale, participarea la şedinţe, grupuri de lucru, deplasarea în delegaţii, monitorizări ale structurilor teritoriale şi altele. De asemenea, vor fi detaliate activităţile conexe.
Toate aceste date vor fi folosite pentru realizarea de evaluări realiste privind gradul de încărcare al fiecărui angajat sau departament şi pentru fundamentarea unor decizii viitoare privind redistribuirea sarcinilor sau personalului, subliniază sursa citată.
Conform MF, măsura actuală se aliniază Programului de Guvernare 2025-2028, care vizează „monitorizarea obiectivă şi continuă a performanţei funcţionarilor şi instituţiilor”, prin raportări regulate (zilnice, săptămânale şi lunare) care să stea la baza evaluărilor ulterioare.
Totodată, aceasta pune în practică concluziile misiunii de audit desfăşurată în 2018 de Direcţia de Audit Public Intern aparat propriu (DAPIAP), care a evidenţiat lipsa unei abordări unitare în definirea/identificarea proceselor şi subproceselor la nivelul Ministerului şi a modului în care este gestionată încărcarea.