Aeroportul Brașov. AACR : Fly Lili, avion cu „61 de neconformități grave ce țin de siguranța zborului”

Last Updated on iulie 16, 2024 Aeroportul Brașov. AACR : Fly Lili, avion cu „61 de neconformități grave ce țin de siguranța zborului” 1

Fly Lili a acuzat Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR) că întârzie omologarea unui avion și de aceea a blocat zborurile de la Brașov. Acum, AACR explică de ce nu a emis certificat de navigabilitate pentru un avion Fly Lili, scrie boardingpass.ro.

„În vederea emiterii certificatului de navigabilitate pentru aeronava YR-LIC (înmatriculată încă din 10 august 2023), operatorul aerian a solicitat, la data de 21 iunie 2024, conform RACR IA, efectuarea unei inspecții fizice la aeronavă. Deși în acea perioadă inspectorii Autorității Aeronautice Civile Române aveau programate alte activități, pentru a veni în sprijinul Fly Lili, inspecția necesară emiterii certificatului de înmatriculare a fost efectuată în două zile, 24 și 25 iunie 2024, în ciuda faptului că una dintre aceste zile, respectiv 24 iunie (a doua zi de Rusalii), a fost zi liberă legală.

În urma inspecției efectuate, au fost constatate 61 de neconformități grave ce țin de siguranța zborului. În consecință, Autoritatea Aeronautică Civilă Română a notificat compania aeriană la data de 28 iunie 2024 cu privire la cele constatate. Pentru ca AACR să poată emite certificatul de navigabilitate, Fly Lili trebuie să trimită documente care să demonstreze faptul că toate neconformitățile constatate au fost remediate, lucru care nu s-a întâmplat până la data prezentei”, s-a precizat, printre altele, în comunicatul emis de AACR, conform bzb.ro.

Cereri pentru a înmatricula alte patru aeronave
Conform boardingpass.ro, compania aeriană românească a iniţiat demersurile pentru a înmatricula un alt Airbus A319 în ţara noastră ca YR-LID. Acesta face parte dintr-un lot de patru avioane de acest tip preluate de la ITA Airways.
AACR afirmă că acest avion „nu este în stare de navigabilitate în prezent, iar cererea de emitere a certificatului de înmatriculare temporară a fost înregistrată la AACR la data de 27 iunie 2024). Documentele suport cererii transmise nu respectă cerinţele RACR IA, respectiv art. 3.1 din Cap. 3 Înmatricularea temporară, dat fiind faptul că solicitarea organizaţiei a fost efectuată în scopul derulării unor zboruri test necesare repunerii în disponibilitate şi emiterii certificatului de navigabilitate”. Avionul este parcat de câteva luni pe un aeroport din Istanbul.
De asemenea, publicaţia amintită a menţionat că Fly Lili a rezervat înmatriculări pentru alte trei aeronave de tip Airbus 319, dar nu a depus documentaţiile pentru obţinerea certificatelor de înmatriculare.

Fly Lili și Dan Air, „în ofsaid”
Referitor la Dan Air, cei de la AACR au subliniat: „Solicitarea pentru înmatricularea aeronavei și emiterea certificatului de navigabilitate indicată de compania aeriană a fost înregistrată la AACR la data de 3 iulie 2024. Ulterior, având în vedere faptul că documentația nu a fost depusă complet și corect, în conformitate cu prevederile RACR IA, la data de 9 iulie 2024, Dan Air a transmis completări…

Nu poate fi vorba despre întârzieri nejustificate în ceea ce privește înmatricularea aeronavei YR-RAM, termenul de înmatriculare al unei aeronave fiind de 30 de zile de la data depunerii documentației complete și corecte, în conformitate cu prevederile RACR IA… Pentru a veni în sprijinul companiei aeriene, în vederea înmatriculării cu celeritate a aeronavei YR-RAM, inspectorii AACR au comunicat telefonic care sunt documentele care lipsesc, deși obligația legală depunerii documentelor complet și corect în conformitate cu RACR IA revine operatorului aerian, abia după acest moment inspectorii AACR putând începe efectiv analiza dosarului”, scriu cei de la mytex.ro.

Previous Story

8 copii și 12 adulți intoxicați la un complex hotelier. Surse: cauza ar fi clorul din piscină

Next Story

Clima din Brașov va fi ca cea din Italia, vara mai cald cu 7.5 grade Celsius, iarna mai cald cu 5.7 grade Celsius