O “mini-tornadă” sau un “nor-pâlnie”, este un nor sub forma unui con, în general foarte alungit, format din picături de apă condensate, asociat cu o coloană de vânt rotativă care coboară de la baza norului, fără a atinge solul sau suprafața apei.
Mai mulți oameni au fost surprinși să observe un fenomen meteo inedit, la granița dintre județele Sălaj și Satu Mare, în localitatea Lelei.
Potrivit meteorologilor, norii-pâlnie sunt asociați cu furtunile și vânturile puternice, iar coloana de aer poate fi întâlnită foarte aproape de sol, la aproximativ 6 metri altitudine.
“Acest nor pâlnie se aseamănă cu tornada, dar nu atinge solul. În condiții optime, acesta se poate dezvolta până spre sol și poate astfel deveni o tornadă.
Pe fondul sistemului convectiv sever ce a generat în județele Sălaj și Satu Mare averse torențiale însoțite de frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului temporar susținute și grindină de mici dimensiuni, izolat chiar medii dimensiuni, la ora 18:05 s-a produs și acest fenomen care de altfel îi înspăimântă pe mulți.”, a scris Sergiu Pavel, Președintele Severe Weather Alert – Salaj, pe Facebook, conform Antena 3.
Ploile au făcut prăpăd în țară. Un șofer de TIR a făcut atac de panică, după ce bolovani de pe versați s-au prăvălit peste camion, pe un drum din Mehedinți
Furtunile şi ploile torenţiale au făcut prăpăd în mai multe zone ale ţării. 14 judeţe au fost sub avertizare de vijelii, care au adus grindină şi cantităţi de apă de trei ori mai mari decât în mod normal, scrie Observator Tv.
Avalanşă de pietre în Mehedinţi. Bolovanii de pe versanţi au căzut peste un TIR, pe drumul care leagă Drobeta de Orşova
Pe drumul dintre Drobeta-Turnu Severin şi Orşova, ploile abundente au provocat un torent care a stârnit o avalanşă de pietre. Bolovanii de pe versanţi au căzut peste un camion şi au blocat şoseaua. Şoferul TIR-ului a făcut atac de panică, dar a ieşit cu bine din situaţia critică.
Şofer TIR: Eram în trafic, a început să cadă pietre şi nu am apucat decât să frânez şi să nu trag stânga să intru peste cei care veneau. Dacă trăgeam stânga ieşea altă nenorocire.
În Caraş-Severin şi Mureş a plouat de trei ori mai mult decât media lunii mai
Ploi de proporţii au adus necazuri şi la Turnu Măgurele. Canalizarea nu a mai făcut faţă apei, iar telespectatorii ne-au trimis imagini cu inundaţia din oraş pe Fii Observator. În Caraş-Severin şi Mureş a plouat de trei ori mai mult decât media lunii mai.
Precipitaţii abundente vor uda mare parte din ţară şi zilele următoare.
Simona Căpşună, meteorolog: Aversele cu tunte, fulgere şi posibil grindină vor apărea tot în jumătatea de vest a ţării, unde există deja pericol de inundaţii pe majoritatea râurilor. Apoi, în weekend, furtunile vor apărea după-amiaza în zonele montane şi submontane.
Ciclonul periculos care a adus şi la noi condiţii de vreme severă a mutat acum pericolul în Germania, Polonia şi Serbia – unde localnicii au primit avertizări cod roşu şi portocaliu de furtună.