Turiștii români în Grecia: impactul scumpirilor din taverne și supermarketuri

Last Updated on mai 23, 2024 Turiștii români în Grecia: impactul scumpirilor din taverne și supermarketuri 1

Uleiul de măsline, peștele, dulceața, sucul de roșii sau ceapa sunt mai scumpe în România decât în Grecia, iar în schimb carnea de vită sau de pui, brânza feta sau orezul sunt mai scumpe în supermarketurile grecești decât în cele ale noastre.
Acestea sunt datele publicate de Institutul elen de Cercetare a Bunurilor de Consum, care a analizat prețurile din supermarketuri în Grecia, Franța, Anglia, Italia, Spania, Portugalia, Germania și România.

Raportul IELKA prezintă rezultatele unei anchete care compară prețurile din lanțurile de supermarketuri din fiecare țară, având la bază un coș de produse des consumate în gospodării, scrie Hotnews.ro.

După cum a precizat Institutul, analiza compară prețurile a 6000 de produse (dintr-un total de 43 de categorii de bunuri) din 40 de lanțuri de supermarketuri și hypermarketuri diferite din cele opt țări analizate, calculând apoi prețurile medii. Datele includ atât prețurile produselor aflate la vânzare, cât și produsele marcă privată din fiecare țară.

Potrivit rezultatelor analizei, cinci țări au un coș mediu semnificativ mai scump decât cel din Grecia: 24% Germania, 20% Franța, 25% Marea Britanie, 16% Italia, 7% Portugalia, în timp ce Spania și România sunt destul de aproape de Grecia, dar tot sunt mai scumpe cu 5% și, respectiv, 1%.

Grecia a început anul cu un număr record de turişti, iar trendul se va menţine şi în plin sezon. Zeci de milioane de străini ajung an de an pe teritoriul elen.
Dintre ei, peste un milion sunt români. Odată ajunşi acolo, se lovesc, însă, de scumpirile din taverne. O salată grecească costă 8 euro, caracatița în jur de 15 euro, iar o cafea sau o băutură răcoritoare, 2 euro.

Dacă e să hotărâm să servim un pește, acesta va fi 30-40 de euro poate și 60 de euro, în funcție de tipul de pește ales”, a declarat Cosmin Vasile, manager agenție de turism, conform Antena 3.

În ultimii ani, am văzut că aici, în Grecia, tavernele au scumpit prețurile cu 5-10%, asta înseamnă că de produs s-au adăugat 50 de cenți, un euro. Dacă acum 4 ani o bere era 2,5 euro, acum o găsim în majoritatea tavernelor la 5 euro. Un cuplu mănâncă cu 15 euro de persoană. Dacă acum câțiva ani dădeau 20-25 de euro, acum scot din buzunare 30 de euro”, spune Dan Drăgan, reprezentant Forum Grecia.

Cei care vor sa cheltuiască mai puțin în vacanțe, sunt sfătuiți să meargă la restaurantele unde mănâncă localnicii sau să apeleze la varianta de a cumpăra mâncare din supermarket.

”Foarte mulți turiști aleg să călătorească în Grecia pe varianta de self catering. Turiștii au posibilitatea în special la micul dejun să își pregăteasca mâncarea, o mâncare simplă, într-o bucătărie mică, dar utilată”, spune Cosmin Vasile, manager agenție de turism.

Previous Story

Andreea dezvăluie diferențele alimentare între România și America: „În România încă mai găsești etichete curate, cu ingrediente care nu dăunează corpului. Să vă dau un exemplu, pâinea”

Next Story

Brașov. Restaurant închis după ce un client a găsit un gândac într-un burger. Ce amenzi s-au dat