Salvamontiștii din Alba au testat primul rucsac cu care se poate zbura, la propriu, pentru a ajunge mai repede la intervenții. Un traseu de o oră și jumătate a fost făcut în doar două minute, anunță We Radio Sfântu Gheorghe.
Cu un astfel de echipament performant, persoanele accidentate pe munte ar putea beneficia de primul ajutor în doar câteva minute. Salvamontiștii din Alba au participat la un exercițiu de testare a dispozitivului. Pilotul s-a ridicat de la sol cu ajutorul rucsacului zburător și a plecat către victimă, pe crestele montane.
”Persoana care se deplasează va avea o limită destul de serioasă a echipamentelor pe care poate să le ia cu el. Deci nu va putea să ducă tot ce are nevoie, nu poate să transporte bolnavul. Scopul lui principal este să ajungă cineva să acorde primul ajutor rapid până ajunge fie elicopterul, fie echipajul care vine terestru.
La acest moment Departamentul pentru Situații de Urgență a organizat împreună cu fabricanții acestui echipament testele pe care le vedeți la Alba, pentru a ne da seama de utilitatea lor, de modul în care pot fi integrate în sistemul de urgență. Normal că va dura până vom găsi soluții să avem astfel de dotări în țară”, a declarat Raed Arafat, șeful DSU.
Salvamontiștii care vor folosi jetpack-ul au nevoie de o pregătire intensă. „Cursul care se face pentru a opera un astfel de aparat durează patru săptămâni, dar în primul rând e nevoie de o bună pregătire a salvatorului, pentru că acest salvator va merge în munte, va trebui să lucreze acolo, va trebui să-și caute locuri de unde să aterizeze și din care să poată zbura.
Apoi va trebui să ajungă la accidentat, să acorde primul ajutor, să mențină funcțiile vitale până când vor ajunge salvatorii. În primul rând, trebuie să aibă pregătire montană adecvată, trebuie să cunoască bine muntele”, a spus Sabin Cornoiu, șeful Salvamont.
Prețul unui astfel de aparat de zbor pornește de la 380.000 de lire. Jet Packul este folosit deja în Marea Britanie și Irlanda.
Senat: Ziua naţională a Salvamont România, instituită pe 1 august
Senatul a adoptat, în calitate de primă cameră sesizată, propunerea legislativă prin care se instituie pe 1 august Ziua naţională a Salvamont România.
Potrivit propunerii iniţiate de un grup de parlamentari PNL şi PSD, „Parlamentul, Administraţia Prezidenţială, Guvernul, autorităţile administraţiei publice locale, precum şi instituţiile publice aflate în subordinea sau în coordonarea acestora, pot organiza sau sprijini logistic şi material manifestările dedicate Zilei naţionale a Salvamont România”, scrie Agerpress.
„Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi instituţiile aflate în subordinea sau în coordonarea acestora pot aloca fonduri din bugetele proprii în vederea organizării şi derulării în bune condiţii a manifestărilor aferente acestei zile, în limita locurilor bugetare aprobate”, se mai arată în propunerea legislativă.
Iniţiatorii precizează, în expunerea de motive, că salvatorii montani care practică „cu mândrie şi respect” o profesie vocaţională „cu un înalt grad de risc”, merită apreciere prin declararea zilei de 1 august, Ziua naţională Salvamont România, „zi în care nu vor să facă parade, în care nu cer premii sau distincţii, să simtă că e ziua lor în care sunt respectaţi şi pe care să o serbeze”.
De asemenea, parlamentarii care au iniţiat proiectul de lege îşi justifică iniţiativa prin faptul că, „de peste 25 de ani, august, cea mai grea lună din an pentru salvatorii montani, o lună caracterizată prin foarte multe accidente pe munte şi cu cel mai ridicat grad de dificultate, este declarată de salvamontişti ‘Luna responsabilităţii pe munte – Luna Salvamont România’, ziua cu care începe această lună fiind declarată de oameni muntelui ‘Ziua naţională la Salvamont România’ „.
Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for legislativ decizional în acest caz.