Brașov. Protecția Consumatorilor explică de ce a închis restaurantul care vindea „ciorbe ca la mama acasă”

Last Updated on mai 25, 2024 Brașov. Protecția Consumatorilor explică de ce a închis restaurantul care vindea „ciorbe ca la mama acasă” 1

Nu e mâncare “ca la mama acasă”, dacă nu e dovedită cu studii. Este unul dintre motivele pentru care inspectorii de la Protecţia Consumatorilor au închis un restaurant din Braşov. Restaurantul se lăuda, de asemenea, cu cele mai mari porţii de ciorbă din oraş.

Claudiu Loghin, reporter Observator: Controlul a fost săptămâna trecută la restaurant, însă acțiunea și rezultatele au fost făcute publice abia ieri de Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor din Brașov. Au fost mai multe nereguli la această unitate. E vorba, de exemplu, despre prepararea în zone și în condiții necorespunzătoare a alimentelor și folosirea a două sintagme în publicitatea afișată de această unitate.

Mă refer la “Ciorbă că la mama acasă” și “Cele mai mari porții din Brașov”. Inspectorii ANPC le-au reproșat administratorilor acestei unități faptul că nu pot proba aceste lucruri. Am întrebat cum se poate proba faptul că ciorbele de aici ar fi “că la mama acasă”, iar răspunsul a fost că se poate prin deținerea unui titlu care să ateste că producătorul e un producător tradițional. Evident că administratorii nu au un astfel de document. Iar în ceea ce privește porțiile, inspectorii au spus că acest lucru nu se bazează pe un studiu de piață.

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Brașov a explicat, la solicitarea G4Food, că a închis temporar și sancționat restaurantul Ciorbe şi Tradiţii din Brașov pentru „mai multe neconformități constatate”, dar și pentru încălcarea prevederilor OG21/1992 republicată. Ordonanța a fost actualizată ultima dată în 2008. În acest caz, a atras atenția faptul că unul dintre motivele invocate de instituție pentru decizia luată a fost că localul nu a putut proba „prin studii efectuate în acest sens” că vinde „ciorbe ca la mama acasă”.

„Legea care sancționează sintagma ‘Ciorbe ca la mama acasă’ este OG21/1992 republicată art. 24 conform căruia <se interzice prezentarea, prin orice mijloace, a afirmațiilor și indicațiilor care nu sunt conforme cu parametrii ce caracterizează produsele și serviciile și care nu pot fi probate>”, a transmis CJPC Brașov, într-un răspuns oferit G4Food.

Întrebați dacă legislația nu este cumva interpretabilă și cum poate demonstra ANPC că bucătarul de la Ciorbe și Tradiții nu gătea ca „la mama lui acasă”, reprezentanții instituției au răspuns: „Nu ANPC-ul trebuie să demonstreze sintagma afișată în astfel de locații, ci operatorul economic trebuie să facă dovada în acest sens.”

Previous Story

Brașovenii vor putea călători doar cu buletinul în Turcia. Scutire de viză pentru vacanțe

Next Story

Stațiunea în care te poți caza și cu 35 de lei pe noapte. „ Este perioada în care prețurile pe litoral sunt cu până la 70% mai mici decât în vârf de sezon”