Brașovenii vor putea călători doar cu buletinul în Turcia. Scutire de viză pentru vacanțe

Last Updated on mai 21, 2024  

Brașovenii vor putea călători doar cu buletinul în Turcia. Scutire de viză pentru vacanțe 1

Cetăţenii români vor putea călători în Turcia în baza cărţii de identitate pe o perioadă de maximum 90 de zile, potrivit unui decret semnat de către preşedintele Recep Tayyip Erdogan.

„Cetăţenilor români care deţin o carte naţională de identitate li se acordă scutire de viză pentru călătoriile lor turistice şi tranzitul către Turcia cu o şedere de maximum 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile, conform articolului 18 din Legea nr. 6458 privind străinii și protecția internațională”, se arată în decret, potrivit G4media. 

Decretul a fost semnat de către preşedintele turc Erdogan în contextul vizitei oficiale a premierului Marcel Ciolacu la Ankara.

Guvernele de la București și Ankara au negociat în ultima perioadă mai multe acorduri, printre care și cel care prevede ca cetățenii români să nu mai aibă nevoie de pașaport atunci când merg în Turcia.

Ciolacu a mers la Ankara cu o delegație de 11 miniștri – ar urma să fie încheiate și alte acorduri sau să fie purtate noi negocieri în domenii precum securitate socială, IMM-uri, turism sau urbanism.

Cu această ocazie va fi implementat și un Consiliu de Cooperare Strategică la Nivel Înalt, echivalentul ședințelor comune de guvern.

Consiliul va fi coordonat de prim-ministrul României și de președintele Turciei, pentru ca cele două țări să consolideze cooperarea în domenii strategice, potrivit unui comunicat al Guvernului. Acesta este un nou pas prin care cele două țări își întăresc relațiile bilaterale, după încheierea Parteneriatului Strategic în 2011, scrie europalibera.org

„Lansarea Consiliului de Cooperare Strategică la Nivel Înalt subliniază angajamentul României și al Turciei de a întări relațiile bilaterale atât în plan politic, cât și economic, pilon de bază al cooperării noastre”, a declarat premierul român.

Marcel Ciolacu a adăugat că Turcia este principalul partener comercial al României din afara Uniunii Europene și prima destinație extra-comunitară a exporturilor românești.

„Prin viitoarele proiecte în energie, transporturi, agricultură, industrie agroalimentară și de apărare ne-am propus să creștem schimburile comerciale la 15 miliarde de dolari”, a afirmat el.

Anul trecut, România și Turcia au avut schimburi comerciale în valoare de peste zece miliarde de dolari.

În vizita oficială de la Ankara, premierul este însoțit de viceprim-ministrul Marian Neacșu, ministrul afacerilor externe, Luminița Odobescu, ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, ministrul transporturilor și infrastructurii, Sorin Grindeanu, ministrul justiției Alina Gorghiu, ministrul educației, Ligia Deca, ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului, Radu Oprea, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Adrian Veștea, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin Barbu, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, ministrul muncii şi solidarităţii sociale, Simona Oprescu, și președintele ANSVSA, Alexandru Bociu.

Previous Story

Destinație de vacanță pentru brașoveni: Atmosferă ca în Bali, la Castel Transilvania. Piscină, bungalourilor și construcții de tip asiatic

Next Story

Brașov. Protecția Consumatorilor explică de ce a închis restaurantul care vindea „ciorbe ca la mama acasă”