(Video) Revoltă într-o şcoală, după ce au fost montate camere video la toalete. Directoare: „Am vrut să văd ce se întâmplă. Eram cu gândul că vom fi felicitați”

Last Updated on aprilie 2, 2024 (Video) Revoltă într-o şcoală, după ce au fost montate camere video la toalete. Directoare: „Am vrut să văd ce se întâmplă. Eram cu gândul că vom fi felicitați” 1

Decizie controversată la o școală generală după ce conducerea unităţii de învăţământ a montat camere de supraveghere la baie, în zona unde se află chiuvetele. Responsabilii cred că ar descuraja actele de violenţă și obiceiurile nesănătoase. În timp ce unii părinţi se tem că le încălcă dreptul la intimitate copiilor.

Aparatele n-au fost puse deocamdată în funcţiune, însă părinții revoltați au cerut explicații la Inspectoratul Școlar Județean.
Mihaela Șora, directoare Școala Gimnazială 30 din Timișoara, citată de Stirile Pro TV: ”Am vrut să văd ce se întâmplă. Eram cu gândul că vom fi felicitați. Am creat nemulțumire. În ideea că odraslele dumnealor pot fi descoperite că fac tot ce nu permite regulamentul”.

Camerele de supraveghere au fost montate săptămâna trecută în toaletele Școlii Gimnaziale numărul 30 din Timişoara. Nu au fost încă puse în funcţiune, pentru că se mai aşteaptă avize, inclusiv de la poliţie. Camerele sunt amplasate în zona unde elevii se spală pe mâini, nu şi în încăperile unde sunt vasele de toaletă.

Mihaela Șora, directoare Școala Gimnazială 30 din Timișoara: ”În fiecare pauză toaleta a devenit un loc în care fetele se machiază, un loc în care se fumează, un loc în care se dansează și fetele care sunt acolo au un vocabular cu totul nepotrivit. La fel se întâmplă și în toaleta băieților”.

”Se întâmplă destul de multe lucruri rele”
Însă părinţii nu privesc măsura cu ochi buni.
Părinte: ”În toalete, nu prea. E ceva intim”.
Părinte: ”În toalete nu e chiar ok. Pe holuri, pe toate spațiile care sunt tranzitate, sunt în regulă. În toaletă nu, sub nicio formă”.
Bunică: ”În baie, zic că totuși e intimă chestia”.

Aura Danielescu, inspector general Inspectoratul Școlar Județean Timiș: ”Încearcă să afle care este calea legală, dacă avea dreptul unitatea școlară să monteze acea cameră în spațiul toaletei și evident sunt interesați, deși noi argumentăm, respectiv unitatea de învățământ, că este înspre folosul copiilor și înspre a-i proteja pe ei”.

Părinte: ”Se întâmplă destul de multe lucruri rele și sunt de acord. Eu zic că e bine să fie supravegheați oriunde”.
Florin Kovacs, avocat: ”Minorii au cu atât mai multe drepturi față de adulți când sunt relatate tot felul de acțiuni, fața lor este blurată. O astfel de măsură, deși bine intenționată în aparență, în articolul 26 se vorbește despre dreptul la viață intimă și privată. Spațiul alocat cu această destinație toaleta, vizează viața intimă și privată”.

Camerele de supraveghere au început însă să apară în mai multe şcoli din ţară. Chiar ministrul Educaţiei a anunţat la sfârşitul lunii că în şcoli vor putea fi instalate sisteme de supraveghere video fără acordul profesorilor sau al părinţilor.
Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal nu este de acord cu propunerea Ministerului Educaţiei. Considerăm că este o prelucrare excesivă de date cu caracter personal.

Nu sunt consultaţi părinţii, nu sunt justificate cazurile în care este necesară această supraveghere video. Nu se stabileşte cine de la nivelul unităţii de învăţământ ia o asemenea decizie de instituire a camerelor”, a precizat Alina Săvoiu, director juridic al Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, scrie Antena3.

Previous Story

Aeroportul Brașov. Noi zboruri charter spre Antalya şi Creta

Next Story

(Foto) Accident Brașov. Biciclist lovit de o mașină a Poliției Locale