Last Updated on aprilie 26, 2024
Originară din Brașov, Cristina Bălan a oferit în aceste zile un interviu la Observator Tv, în care a dezvăluit că se află în proces cu Tesla și Elon Musk de aproape 10 ani. Ea a fost concediată pentru că i-a atras atenţia lui Elon Musk asupra faptului că frâna modelului S poate fi blocată de covoraşul aflat sub picioarele şoferului.
Anterior, ea îşi avertizase superiorii direcţi, dar aceştia au ignorat avertismentul. După nenumărate încercări, a considerat că cel mai bine este să-i trimită mailuri direct lui Elon Musk, mai ales că – până în 2014 – avea o relaţie foarte bună cu proprietarul Tesla.
Era considerată chiar o vedetă a companiei, mai ales că iniţialele ei figurau pe bateriile Tesla Model S. Pentru multimiliardarul sud-african nu a contat, aşa că a dat-o afară. Iniţial, românca a câştigat un proces de concediere abuzivă. Trei ani mai târziu, a dat din nou în judecată Tesla, de această dată pentru defăimare.
Totul a pornit de la un interviu pentru Huffington Post, acordat de purtătorul de cuvânt al companiei. Reprezentantul Tesla a acuzat-o de comportament infracţional, pentru că ar fi înregistrat în secret întâlnirile avute cu superiorii direcţi şi alţi angajaţi.
De asemenea, ar fi folosit timpul şi resursele companiei pentru un proiect personal de care nu avea cunoştinţă nimeni. Tesla nu a prezentat nicio dovadă, însă articolul plin de acuzaţii a împiedicat-o să-şi găsească mai uşor un nou loc de muncă.
Iată cele mai interesante declaraţii oferite de Cristina Bălan:
– Am început cu Tesla în vara lui 2010. A fost un interviu foarte haios, de fapt. Eu am fost angajată de concurenţa lui Tesla atunci. M-au rugat numai să ne cunoaştem şi am acceptat provocarea. Am acceptat să mă duc să mă întâlnesc cu echipa şi a fost un fel de dragoste la prima vedere. Şi pentru ei, şi pentru mine. La Tesla era cunoscut că trebuie să ai un interviu de trei până la şase luni până te angajează, iar eu am fost angajată pe loc. A fost chiar foarte haios, pentru că în timpul interviului au avut o problemă şi am rezolvat-o pe loc.
– De atunci am fost considerată, din partea directorilor şi a vicepreşedinţilor, drept “steaua noastră în ascensiune”. Când am început cu Tesla, au avut o problemă foarte gravă de design. Voiau chiar să anunţe public că întârzie lansarea modelului S, care era cel mai important lucru pentru Tesla atunci. Dar n-au mai trebuit să întârzie lansarea modelului pentru că, în 10 zile după ce m-au angajat, am rezolvat o problemă pentru care ei au chemat mai mult de 20 de persoane din toată lumea ca să rezolve problema respectivă. Aia a fost binecuvântarea şi ghinionul, aş putea spune, al carierei mele pentru că, pentru trei ani, am fost văzută cel mai bine în toată Tesla şi în afara Teslei, până când am îndrăznit să aduc la cunoştinţă o problemă foarte gravă.
– Am fost atât de bine văzută încât vicepreşedinţii şi directorii pe care i-am avut şi care încă sunt prieteni cu mine au fost de acord să-mi pună numele pe baterie, fără să îmi spună. Mi-au spus numai după ce bateria în sine a venit de la furnizori. M-au chemat şi mi-au zis – “Vezi ceva ciudat aici?”. Am intrat în panică, pentru că era vorba despre o structură de peste 7.000 de piese. Mă gândeam oare ce am făcut greşit. Când m-am apropiat, mi-au zis – “Pentru tot ce ai făcut pentru Tesla, ai acolo iniţialele care or să rămână întotdeauna, pe veci”.
– Acum doi ani am vorbit cu cineva care a demontat una dintre baterii şi iniţialele încă erau acolo, pe baterie.
– Tesla m-a rugat, după ce am făcut 12 baterii diferite, să-i ajut să reproiecteze câteva piese importante din interiorul maşinii. Asta i-ar fi ajutat din punctul de vedere al costului, erau mult mai mici, şi şi din punctul de vedere al eficienţei.
– În prima lună când m-au transferat în acel grup, am salvat mai mult de două milioane de dolari.
– Problema a venit când unul dintre colegii mei şi-a exprimat îngrijorarea despre covoraşele care se întorceau sub frâne. Mi-a spus că a încercat să repare această greşeală de producţie, de inginerie a managerilor noştri, de câţiva ani. Am fost şocată, am întrebat – “Cum adică de câţiva ani?”. Asta e o problemă de siguranţă a maşinii. Dacă cineva nu poate să pună frână, ar putea să omoare pe cineva. Am fost toată echipa de acord de acest lucru. Am încercat să transmitem problema vicepreşedintelui. I-am dat şansa să repare problema. Din păcate, îngrijorarea lui principală erau stocurile, nu repararea produsului, ca să nu avem probleme de securitate. Când am auzit asta, i-am trimis un mail lui Elon. Avem o istorie destul de bună, de câţiva ani. Am crezut că, chiar dacă este o persoană destul de dificilă, ceea ce chiar este, şi este complet diferit faţă de cei din jur, faţă de ce ştiu cei din jur despre el. Am crezut că, chiar dacă el este dificil, am crezut că va avea dorinţa de a ţine compania într-o lumină bună.
– Elon Musk este un caracter foarte dificil. Nu ascultă de nimeni, nu ia în considerare niciun sfat de la echipă şi felul lui de a fi este foarte dificil.
– Da, s-a răzbunat pentru că i-am atras atenţia şi s-a răzbunat într-un fel foarte grav, din punct de vedere legal. De fapt nu m-a dat afară. A pus avocaţii lui să mă ameninţe că, dacă nu îmi dau demisia în mod amiabil, o să facă în aşa fel încât întreaga mea echipă, în jur de 10 persoane, să fie deportate. Toţi cei 10 erau în proces de a-şi lua “green card-ul”. M-au ameninţat că o să-i deporteze şi or să aibă grijă ca cei 10 să nu mai aibă niciodată ocazia de a intra în Statele Unite. Nici măcar să pună piciorul pe vreun aeroport.
– În condiţiile acestea nu am putut să nu accept să semnez, mai ales că era vorba de atâţia oameni şi familiile lor şi copiii lor. Dar imediat după i-am dat în judecată. Din păcate, ceea ce puţini ştiu, nici măcar nu ştiu dacă în România există aşa ceva, Tesla cere tuturor angajaţilor, de la vicepreşedinte până la femeia de serviciu, să semneze o hârtie în care îşi resemnează dreptul de a-i da în judecată în faţa Curţii Publice sau dreptul de a vorbi şi a exprima orice, nu contează ce, din cadrul companiei. Cine a lucrat pentru Elon Musk are problema asta.
– Vreau ca fiul meu să înveţe, din ceea ce mi se întâmplă mie, că nu trebuie să renunţe niciodată pentru lupta pe care a început-o. Acelaşi lucru aş vrea să-l transmit şi colegilor mei care încă sunt în Tesla. Nu renunţa atunci când ştii că ai dreptate.
– În cazul meu, Elon ştie clar că a minţit şi că au inventat toate “crimele” pe care le-am făcut, pentru că acel produs, acel proiect secret despre care Tesla a minţit, a fost văzut chiar de Elon şi de trei alţi vicepreşedinţi. Avem poze şi mailuri şi dovezi despre asta. Ăsta este adevăratul motiv pentru care Elon a plătit nu mai puţin de 16 avocaţi împotriva unei singure inginere din România. Şi chiar am câştigat împotriva lor.
– De afectat, normal, te afectează. M-a afectat şi emoţional, dar şi dacă m-aş duce înapoi, în timp, aş alege tot această cale. Nu aş putea să las să treacă o problemă atât de gravă şi să ştiu, după aia, că oamenii au murit din cauza asta.
– Am pierdut mai mult de 30 de milioane de dolari, în acţiuni, din cauză că am încercat să semnalizez acest lucru.
– Acum am acceptat să mă ajute un avocat pentru prima dată şi toată echipa lui este şocată de cât de perfect şi de bine am putut să duc acest caz până în momentul de faţă.
Gravă problemă de sănătate
Acum, Cristina Bălan se confruntă și cu o foarte gravă problemă de sănătate. Ea a dezvăluit că suferă de cancer la sân și boala și lupta din instanță o epuizează. Brașoveanca spune că, înainte să moară, își dorește măcar scuze de la Tesla și Elon Musk pentru felul în care s-au purtat cu ea.
În plus, românca vrea să-și dovedească nevinovăția și în instanță, pentru ca fiul ei să știe că ea este „Mama care face avioane și mașini” și poate rămâne pentru tot restul vieții lui „eroina sa”, mai ales că este o mamă singură care vrea să își crească micuțul cât mai bine.
Cristina Bălan a oferit detalii despre concedierea sa. Ea spune că, în 2014, era o stea în devenire în compania Tesla, până când și-a dat seama că exista o eroare de proiectare la covorașul de la picioarele șoferului din cauza căruia acesta se încolăcea destul de des peste pedala de frână, care nu mai putea fi acționată.
Era o eroare destul de ușor de corectat și, pentru că stătuse de vorbă personal cu Elon Musk și acesta îi încuraja pe angajați să semnaleze orice problemă, i-a trimis patronului două e-mailuri în care îi explica despre ce s-ar putea întâmpla și despre faptul că s-au plâns mai mulți clienți.
„Trebuia să spună: «Ne dăm seama că sunt proaste covoarele, scoateți-le din mașini!», dar managerii mi-au respins îngrijorările și au devenit ostili”, a povestit Cristina Bălan, care a mai precizat că, după ce l-a contactat pe Elon Musk, a fost concediată.
Chiar în timpul interviului prin zoom, jurnaliștii de la BBC au încercat să contacteze conducerea firmei Tesla, însă nu au reușit să obțină vreun punct de vedere de la vreunul din manageri. Cazul ei nu este, însă, singular. Un avertizor de integritate și-a exprimat tot printr-un e-mail îngrijorările cu privire la condițiile de muncă de la uzina Tesla din Norvegia și a fost și el concediat.
Mai mult, Cristina Bălan spune că mai sunt și alte persoane care ar vrea să vorbească, dar se tem.
„Nu vreau să renunț la cariera mea. Și știu că, dacă nu câștig asta, nu mai contează cât de bună sunt. Toată lumea se va uita la ce spune Tesla despre mine, așa că a dispărut cariera mea. Nu vreau așa ceva”, a mai spus brașoveanca.
Cristina Bălan este absolventă a Universității Transilvania din Brașov și, între altele, a mai lucrat ca inginer timp de trei ani la Boeing, scrie Adevarul.