Last Updated on aprilie 18, 2024
Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Irinel Ionel Scrioșteanu, a fost în vizită pe șantierul autostrăzii Sibiu-Pitești, acolo unde au început lucrările pe Secțiunea 2 Boița-Cornetu, cel mai greu tronson de autostradă din România. Această secțiune va traversa munții Carpați, iar durata lucrărilor va fi de 50 de luni.
Autostrada Sibiu – Pitești A1 va avea o lungime de 122 de km, este împărțită în 5 secțiuni, dintre care Secțiunea 1: Sibiu – Boița (13,17 km) a fost dată în trafic în decembrie 2022. Autostrada Sibiu – Pitești va lega Centrul și Vestul României de rețeaua europeană de autostrăzi.
”Am fost pe șantierul Secțiunii 2 : Boița Cornetu a Autostrăzii Sibiu-Pitești, pentru a discuta cu antreprenorul și cu alți responsabili pentru a începe cu dreptul execuția lucrărilor cuprinse în prima Autorizație de Construire aferentă acestui lot, emisă la începutul acestei luni, dar și pentru a continua proiectarea și autorizarea restului secțiunii. Stadiul proiectului pe acest șantier este următorul:
–Conform Autorizației de Construire, încep lucrările pe teritoriile localităților Tălmaciu și Boița, între km 13+170 și km 14+150;
– Vor fi executate lucrări de drum, de scurgere a apelor, de consolidare, de relocare rețele de utilități publice, de iluminat public și ITS, dar și lucrări pentru viaductul de la Boița în lungime de circa 700 metri;
– A fost finalizată marcarea copacilor care au mai rămas în zonele efectuării studiilor geotehnice, iar în perioada următoare trebuie să înceapă și defrișările acestora;
– Lucrările de defrișare au ajuns la 70% pe teritoriul județului Vâlcea;
– A fost finalizată documentația necesară pentru defrișarea pe teritoriul județului Sibiu;
– Continuă studiile geotehnice cu 7 instalații de foraj;
– A început realizarea organizării de șantier în zona pentru care a fost emisă AC;
– A început realizarea drumurilor tehnologice de acces in zona autorizată;
Pentru buna desfășurare a acestui proiect, este necesară o strânsă colaborare între CNAIR – Poliția Rutieră – antreprenor – autorități locale, astfel încât, în momentul începerii defrișărilor, restricțiile de trafic care vor fi impuse pe DN 7 să afecteze circulația rutieră cât mai puțin și pe un termen cât mai scurt.
Lotul 2 atribuit asocierii de constructori Mapa-Cengiz este cel mai greu lot de autostradă contractat în România, durata lucrărilor fiind de 50 de luni.
Totodată, este nevoie și de colaborarea antreprenorului de pe Secțiunea 2 a Autostrăzii Sibiu – Pitești cu antreprenorul primului lot din Autostrada Sibiu – Făgăraș, întrucât există o suprapunere pe 3 nivele, a celor 2 obiectiva, în zona Boița.
Această secțiune face parte din cel mai important proiect de infrastructură rutieră prevăzut în Programul Investițional 2021-2030 pentru dezvoltarea infrastructurii de transport din România, elaborat și aprobat de guvernul liberal în perioada 2020-2021 și, totodată, prevede cele mai complexe lucrări, având în vedere dificultatea dată de zona montană în care se află traseul autostrăzii, fiind și prima trecere la nivel de autostradă peste Carpați.
Autostrada Sibiu – Pitești #A1 va avea o lungime de 122 de km, este împărțită în 5 secțiuni, dintre care Secțiunea 1: Sibiu – Boița (13,17 km) a fost dată în trafic în decembrie 2022. Autostrada Sibiu – Pitești va lega Centrul și Vestul României de rețeaua europeană de autostrăzi, fiind parte importantă a Coridorului de Transport Pan-european nr. IV.”, scrie Irinel Ionel Scrioșteanu, potrivit stiripesurse.ro.
Premierul Ciolacu: Proiectul autostrăzii Comarnic – Brașov se poate realiza numai printr-un parteneriat public-privat
Premierul Marcel Ciolacu a declarat că proiectul autostrăzii Comarnic-Braşov se poate realiza doar în baza unui parteneriat public-privat. Declarația a fost făcută în timpul unei deplasări oficiale care premierul a făcut-o la Doha, în Qatar.
Potrivit Brașov Metropolitan, șeful Executivului a făcut precizările într-o conferinţă de presă la finalul vizitei pe care o efectuează în Qatar, după întrevederile pe care le-a avut, miercuri, cu Şeicul Faisal bin Qassim al-Thani, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Qatar, cu reprezentanţii Autorităţii de Investiţii din Qatar (QIA), fondul suveran de investiţii al Statului Qatar, şi cu cei ai Qatar Industrial Manufacturing, în cadrul cărora au fost aduse în discuţie interesele comune şi posibilităţile de cooperare.
„Este unul dintre proiectele prezentate de către domnul ministru, am prezentat şi eu în conferinţa de presă cu premierul din Qatar în ceea ce priveşte Comarnic-Braşov. Comarnic-Braşov, din punctul meu de vedere şi al ministrului Transporturilor, nu se poate decât prin parteneriat public-privat cu un fond de investiţii”, a declarat Marcel Ciolacu.