Last Updated on aprilie 7, 2024
Urșii au început să-și facă din nou simțită prezența în Brașov. Un mesaj Ro-Alert a fost primit de brașoveni, vineri noapte, la ora 00.16, semnalând prezența unui urs pe strada Dobrogeanu Gherea din Brașov. Recomandarea autorităților a fost de a evita zona respectivă și de a rămâne în locuințe.
Reprezentanții ISU Brașov au menționat, de asemenea, în mesaj ca oamenii să păstreze distanța față de animal și să nu încerce să îl fotografieze sau să îl hrănească. Brașovenii au fost îndemnați să protejeze animalele din gospodărie.
A venit ursul la Delta din Carpați! Un imens exemplar de urs a fost filmat de camere de supraveghere ale complexului Delta din Carpați, de la Dumbrăvița.
Ursul a fost filmat de camerele de supraveghere care monitorizează lacurile de la Dumbrăvița, din județul Brașov.
Nu este pentru prima dată când ursul își face apariția în zonă, însă până acum a fost filmat doar noapte. Este pentru prima dată când acesta ajunge aici pe timp de zi.
„Bună ziua ! Dacă m-ați văzut doar noaptea, acum mă puteți admira și ziua …”, au transmis reprezentanții Delta din Carpați pe pagina de Facebook, conform brasov.net.
Un lup imens a alergat în spatele unui biciclist aflat în viteză, în coborâre
O scenă parcă desprinsă dintr-un film s-a petrecut în această dimineață pe drumul spre Poiana Brașov. Un lup a fost surprins alergând în urma unui biciclist care cobora spre Brașov în viteză. Incidentul, care a avut loc în plină zi, a fost filmat de către pasagerii din mașina care se afla în urma biciclistului.
Când lupul s-a retras la câțiva metri în pădure biciclistul s-a oprit, asta chiar dacă animalul privea spre el foarte atent.
„Aveţi grije că vine! Hai să-l luam noi pe că nu se poate aşa.”, se aude pe filmare, conform brasov.net.
Conform martorilor, biciclistul a fost luat în mașină pentru a fi coborât. Cu siguranță sub privirea lupului, care încă era în zonă.
Metoda prin care stațiunea Tușnad ține urșii la distanță. Peste 200 de alerte au fost emise într-un singur an, în oraș
Stațiunea Tușnad este prima localitate de la noi care a reușit să țină urșii la distanță. Până acum câțiva ani, orașul era vizitat des de animalele sălbatice, scrie Stirile Pro Tv.
Mai nou, localnicii au eliminat sursele de hrană din oraș, au montate garduri electrice, iar urșii sunt monitorizați.
Peste 200 de alerte care anunțau prezența unui urs în Tușnad au fost emise în 2021, un număr record. Imaginile cu animale plimbându-se prin stațiune deveniseră o obișnuiță. Localnicii se plângeau într-una de pagube, iar turiști erau din ce în ce mai puțini.
Akos Molnar, director general hotel: „Unii erau speriați, chiar au zis că mai bine nu vin în stațiune”.
Primăria a apelat la organizațiile neguvernamentale și împreună au gândit un plan de acțiune. Prima măsură: îndepărtarea surselor de hrană care atrăgeau urșii în oraș.
Bojte Csaba-Erno, viceprimarul orașului Băile Tușnad: „Am plantat alți pomi care nu sunt fructiferi, numai cu flori”.
În paralel, localnicii și-au montat garduri electrificate, mare parte oferite gratuit de autorități. 80 la sută dintre gospodării sunt protejate acum, chiar și magazinele, cafenelele, pensiunile și școlile.
Pedagog social: „Am pus gard electric acum 3 sau 4 ani. Și la geamuri. Acolo mai jos a vrut să intre”.
Bărbat: „Aproape peste tot e gard electric, că intra în bucătărie dacă îi e foame, animalul e animal”.
Apoi, în pădurile din jur au fost montate camere video cu senzori de mișcare, astfel că urșii care se apropie să fie văzuți din vreme și alungați. Anul trecut au fost emise doar 8 mesaje RO-Alert
Remus Papp, WWF Romania: „Acum oamenii stiu că da, ursul poate reprezenta un pericol, însă nu înseamnă că dacă îl vedem la 200 de metri de localitate trebuie automat sa apelam seviciul unic de urgență”.