Salarii la Lidl și Carrefour. De la începuturi modeste la peste 3000 de lei lunar! Cât câștigă acum casierii și lucrătorii comerciali

Last Updated on aprilie 2, 2024 Salarii la Lidl și Carrefour. De la începuturi modeste la peste 3000 de lei lunar! Cât câștigă acum casierii și lucrătorii comerciali 1

Majoritatea retailerilor străini ţin secrete salariile pe care le acordă angajaţilor, deşi tot mai multe firme mari se îndreaptă către transparentizarea câştigurilor. Ziarul Financiar a încercat să afle care sunt salariile pe care actorii din comerţul modern le plătesc, iar asta în condiţiile în care aceste reţele se numără printre cei mai mari angajatori din economie.

Fiecare dintre cele nouă lanţuri are pe ştatele de plată mii sau chiar zeci de mii de salariaţi. Cei mai mulţi dintre aceştia lucrează pe poziţii de casieri sau lucrători comerciali, posturi care, istoric, sunt cunoscute a fi printre cel mai prost plătite din economie, alături de cele din producţia de îmbrăcăminte şi încălţăminte şi de cele din HoReCa.

ZF a trimis solicitări privind politica salarială către toţi cei nouă actori din comerţul modern, respectiv Lidl, Kaufland, Carrefour, Auchan, Mega Image, Profi, Metro, Selgros şi Penny. Salariul minim net pe companie a fost comunicat doar de Lidl şi Carrefour, în timp ce reprezentanţii Penny au transmis venitul minim net, care cuprinde pe lângă salariu şi bonurile de masă şi alte bonusuri. Oficialii Kaufland şi cei ai Profi nu au comunicat valori, iar cei ai Auchan, Mega Image, Metro şi Selgros nu au răspuns solicitării ZF.

Informaţiile adunate însă relevă că salariul minim net în comerţul modern porneşte de la minimul pe economie (2.079 de lei) şi ajunge la aproape 3.000 de lei pe lună.

Potrivit undelucram.ro, un casier cu experiență de 6 ani câștigă la Lidl 3.300 de lei, în timp ce salariul unui casier fără experiență începe de la 2.300 de lei. La Carrefour, un casier/lucrător comercial cu o experiență de 4 ani câștigă 1950 de lei.

Alertă alimentară la Lidl, Penny, dar și la alte mari magazine din țară. ANPC a descoperit carne de pui contaminată cu salmonella. Produsele au fost retrase de urgență
Mai multe produse din carne de pui contaminate cu salmonella au fost identificate în magazinele din Vrancea, Ilfov și București. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a impus amenzi de peste 45.000 lei în urma acestor descoperiri, scrie Fanatik.

Pui infestat cu salmonella în Capitală
Potrivit unui comunicat emis de ANPC, instituția a inițiat o campanie de verificare a tuturor produselor din carne de pui disponibile în magazinele din România.

Probe prelevate din carnea de pui comercializată intern au fost analizate în laboratoarele acreditate de pe teritoriul țării. Rezultatele inițiale ale analizelor indică următoarele descoperiri:

– Carnea de pui achiziționată din magazinele Lidl din Focșani a fost confirmată cu Salmonella Infantis.
– Producția de pui și organe de pui marca ”Hanul Boieresc”, comercializată în depozitul Penny din comuna Ștefăneștii de Jos, județul Ilfov, a fost identificată cu Salmonella Infantis și Salmonella Enteritidis.
– Carnea de pui sub aceeași marcă, achiziționată din magazinele Penny din sectorul 2 și sectorul 1 al Bucureștiului, a fost confirmată cu Salmonella Infantis și Salmonella Enteritidis.
– Produsele din carne de pui marca ”Coco Rico” din magazinul Metro Băneasa au fost găsite contaminate cu Salmonella.
– De asemenea, carnea de pui de la Agricola Internațional SRL, achiziționată din magazinul Metro Băneasa, a fost identificată cu Salmonella.

Ce măsuri au impus comisarii ANPC
Salmonella Enteritidis poate provoca intoxicații alimentare caracterizate prin tulburări gastrointestinale, însoțite adesea de febră, în primele 48 de ore de la consum. În consecință, ANPC a impus următoarele măsuri:

„1. În cazul depistării Salmonella spp., în probele recoltate conform Regulamentului (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare, din produsele de origine animală și Salmonella enteritidis și/sau Salmonella typhimurium, în probele de carne proaspătă de pasăre, care se regăsesc la nivelul unităților de vânzare cu amănuntul, acestea sunt declarate improprii consumului uman, sunt reținute oficial și retrase de la consumul uman”, a transmis ANPC.

De asemenea, reprezentanții ANPC au dispus și ca produsele identificate cu Salmonella să fi supuse tratamentului termic pentru eliminarea riscului de contaminare, urmat de verificări microbiologice suplimentare înainte de reintroducerea pe piață.

Ce amenzi a aplicat ANPC
Protecția Consumatorului a dat și amenzi usturătoare celor care nu au respectat regulile și se ridică la o valoare de peste 45.000 de lei. Pe lângă asta, aceștia au suspendat temporar și comercializarea loturilor de produse afectate.

„Ca urmare a prelevării de probe la produsele suspicionate a fi infectate, comisarii ANPC au aplicat, până în acest moment, amenzi contravenționale în valoare de peste 45.000 lei și au oprit temporar de la comercializare loturile de produse cu probleme, aflate în spațiile verificate, ulterior primirii rezultatelor, cele confirmate au fost direcționate către distrugere”, a mai precizat ANPC.

Previous Story

Aeroportul Internațional Brașov a intrat în Spațiul Schengen. Dispar cozile de la verificarea pașapoartelor

Next Story

Aeroportul Brașov. Noi zboruri charter spre Antalya şi Creta