Last Updated on aprilie 27, 2024
Sorin Stan are şi acum un nod în gât când îşi aduce aminte de maşina de pompieri care a trecut la doi metri în faţa locomotivei lui. Cei 20 de ani de experienţă l-au făcut să ia rapid decizie salvatoare.
Sorin Stan, mecanic de locomotivă: Două secunde dacă frânam mai târziu, eram în ei. Erau cam la 150-200 de metri înaintea mea. Am dat semnale de atenţie cu fluierul locomotivei, repetate. La o viteză de 65 de kilometri pe oră să opreşti o garnitură întreagă… Îţi trebuie cam 600 de metri.
Şoferul care a pus în pericol viaţa lui şi a celor patru colegi de lângă el este cercetat disciplinat, chiar dacă a explicat că se grăbea să ajungă la o casă din Câmpia Turzii care luase foc. Mecanicul de locomotivă, în schimb, a fost premiat de şefii lui. Va încasa trei salarii în plus, adică peste 10.000 de lei. Este recunoscător, dar spune că adevărata răsplată au fost cuvintele fiului său.
Sorin Stan, mecanic de locomotivă: Băiatul a fost foarte mândru de mine. Bine, tati, că ai frânat şi n-ai omorât oameni.
Eroul din locomotivă lucrează la Depoul Braşov – este unul dintre cei mai pricepuţi de acolo. Îşi iubeşte meseria şi a făcut multe cursuri de perfecţionare, care l-au ajutat să salveze vieţile celor imprudenţi. Are, însă, o rugăminte pentru şoferii care cred că pot să treacă înaintea trenului.
Sorin Stan, mecanic de locomotivă: Să fie atenţi la trecerile de nivel de cale ferată pentru că trenul nu se poate opri în 200 de metri.
Peste 100 de maşini au fost lovite de tren la trecerile peste calea ferată anul trecut. 14 oameni au murit în aceste accidente.
„Regulile de circulaţie feroviare şi rutiere sunt stricte şi trebuie respectate ca atare pentru siguranţa şi securitatea atât a pasagerilor şi a personalului feroviar, cât şi a celorlalţi participanţi la trafic. Cu toate acestea, sunt şi situaţii care pot face diferenţa dintre viaţă şi moarte. Ele se pot termina cu bine când personalul feroviar, pe lângă respectarea şi buna îndeplinire a atribuţiilor de serviciu, dă dovadă în momente cheie de profesionalism şi prezenţă de spirit.
Este cazul mecanicului de locomotivă Stan Sorin Ioan, angajat al CFR Călători în cadrul Depoului Braşov SELC Teiuş din anul 2017. Acesta este autorizat să conducă peste 5 tipuri de locomotive. Marţi, 9 aprilie, mecanicul de locomotivă Stan Sorin Ioan, care conducea trenul IR 1734 al CFR Călători de pe ruta Cluj Napoca – Bucureşti Nord, a evitat un impact tragic dintre un tren şi un convoi de autospeciale SMURD. Când trenul se afla pe segmentul Câmpia Turzii – halta Călăraşi Turda, înainte de trecerea la nivel cu calea ferată, mecanicul a observat un convoi de autospeciale SMURD ce intenţiona să traverseze pasajul.
În consecinţă a dat semnale repetate de alertă cu fluierul locomotivei. O autospecială din convoi a ignorat însă total semnalele de alertă date de tren. Chiar şi în aceste condiţii, mecanicul sesizând că aceasta se apropie de trecerea la nivel a luat măsuri de frânare rapidă a trenului. Astfel a reuşit să evite producerea unei coliziuni tragice.
Autospeciala SMURD din convoi care a ignorat total semnalele de alertă date de tren, tot a forţat milimetric trecerea pasajului punând în pericol de moarte atât pe pompierii din maşină, cât şi pe călătorii din tren. Doar datorită profesionalismului mecanicului de locomotivă al CFR Călători Stan Sorin Ioan s-a evitat o tragedie iminentă. Trenul IR 1734 şi-a continuat ulterior parcursul în condiţii normale de siguranţă a circulaţiei”, au detaliat reprezentanţii CFR Călători, conform bzb.ro.
Video de la 16:04