Last Updated on aprilie 4, 2024
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, la începutul ședinței de Guvern, că se vor aloca 500 de milioane de euro pentru a moderniza secțiunea de cale ferată Predeal – București – Constanța. Linia va fi una de mare viteză și va scurta foarte mult timpul de călătorie.
”Și în domeniul feroviar avem investiții mari, care prind viteză. Aprobăm modernizarea secțiunii de cale ferată Predeal – București – Constanța, proiect de 500 de milioane de euro. Asta ne va permite să mergem cu trenul din București la munte și la mare cu o viteză apropiată de ceea ce se întâmplă azi în restul țărilor europene.”, a spus Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern, conform stiripesurse.ro.
Proiectantul Egis are termen de realizare 40 de luni pentru studiul de fezabilitate care să permită modernizarea liniei Predeal – Brașov (26 kilometri lungime) și realizarea tunelului de 10 kilometri între Azuga și Predeal, tunel care va dubla viteza, de la 50 km/h la aproape 100 km/h. Lotul de 26 de kilometri dintre Predeal și Brașov este singura secțiune de pe întreg coridorul european Curtici – Sighișoara – București – Constanța fără contract semnat pentru reabilitare /modernizare, iar cel mai târziu în 2030 trenurile de călători trebuie să circule cu viteza de 160 km/h (viteză maximă) pe toate magistralele europene, anunța luna aceasta, la București, comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean.
CFR infrastructură transmite că studiul de fezabilitate contractat pentru 14 milioane lei va fi predat în primul trimestru al anului 2024, iar aprobarea documentației tehnice este estimată la jumătatea lui 2024.
„Referitor la proiectul de modernizare a liniei CF Predeal – Brașov, menționăm faptul că, predarea Studiului de Fezabilitate final este estimată pentru primul trimestru al anului 2024, iar aprobarea acestuia se estimează a se realiza în trimestrul II al anului 2024. În prezent, elaborarea documentației aferentă Studiului de Fezabilitate este realizată în procent de 50%”, arată răspunsul companiei, conform economedia.ro.
Pe traseul nemodernizat dintre Predeal, Timișu de Sus și Brașov, la peste 1000 de metri altitudine, viteza maximă a trenurilor de călători este de 50 km/h. din cauza profilului greu de munte, cu declivitate maximă de 25‰, o rază de curbură de 275 metri și tuneluri construite între 1876 și 1878 (detalii aici).
Varianta cu tunel de 10 kilometri între Azuga, Predeal și Timișu de Sus a avut cel mai bun raport cost-beneficiu precum și cea mai bună rată internă de rentabilitate economică, arată Compania.