Last Updated on aprilie 11, 2024
Marți, la Brașov, autoritățile au făcut o ședință de câteva ore, pentru a găsi soluții de relocare a lupoaicei gestante care a fost filmată și fotografiată duminică.
Șoferul care a filmat lupul din Poiana Brașov a îneput să primească amenințări și injurii din partea celor care cred că era doar un câine.
Apariția pe internet au unei false mărturii, din partea unui român care trăiește în Spania și care spune că el era biciclistul, iar animalul filmat era câinele lui, i-a isterizat pe cei care sunt convinși că era doar un câine.
Povestea reală a lupului care duminică a alergat un biciclist, pe drumul care leagă Brașovul de Poiană, nu este cea pe care a ajuns să o creadă majoritatea românilor, mai ales după ce un individ a pus pe Facebook o fotografie cu el și câinele lui, pretinzând că era biciclistul din imaginile filmate. Isteria creată de filmarea de duminică nu s-a oprit nici după ședința organizată de autorități, la Brașov. Cei mai mulți tind să creadă în continuare varianta falsă, nu ceea ce spun imaginile, martorii oculari sau autoritățile.
Ovidiu Ionescu, profesor de Faună la Facultatea de Silvicultură din cadrul Universității Transilvania, din Brașov, este cel mai în măsură să spună dacă animalul din imaginile care s-au viralizat pe internet este lup sau câine. Specialistul a declarat, pentru Jurnalul, că este vorba despre un lup care are un comportament modificat, însă nu e credibil în fața postacilor de pe Facebook, a directorilor de grădini zoologice care sunt numiți politic sau a oricui afirmă că era pe bicicletă și nu l-a alergat un lup, ci se plimba cu propriul lui câine.
Adevărata poveste a scenei de duminică a spus-o, pentru Jurnalul, chiar cel care a filmat. Nicolas Draga este din Timișoara și se afla pe Drumul Poienii duminică, împreună cu logodnica lui, când au surprins animalul și l-au ajutat pe biciclist să coboare în siguranță.
„Vom obține și filmările de pe camerele mașinii. Am filmat în totalitate. Biciclistul a încercat să dea cu pietre după lup, ca să scape. În niciun caz nu era câine și nu era al lui. Noi mergeam către Timișoara, spre casă. Am sunat mai întâi la 112 și am fost direcționați către Jandarmerie. Noi am trimis filmarea la echipajul de la Jandarmerie, nu am postat, deci nu eram noi în goană după senzațional, așa cum cred acum cei care au ajuns să ne înjure și să ne amenințe. Chiar am găsit filmarea la o altă persoană, pe TikTok, a făcut 7 milioane de vizualizări, dar nu știu de unde a avut-o”, a povestit Nicolas, pentru jurnalul.ro.
Fanaticii au ajuns chiar să-i amenințe pe cei doi. „Acum, oamenii au ajuns să ne înjure și să ne amenințe pe noi, pe mine și pe logodnica mea. Am văzut și noi pozele care au apărut pe Facebook, dar omul acela nu are nicio legătură cu biciclistul. Omul care dezinformează ar trebui să demonstreze că nu este în Spania, ci era la Brașov duminică. Noi am campat în Poiană, iar duminică, de când am început să coborâm nu era nimeni pe lângă noi. Ceea ce este mai grav acum, e faptul că am găsit grupuri în care oamenii se organizează ca să meargă pe drumul Poienii, să caute ceea ce ei cred că este un câine. Am încercat să le explic și celor care lucrează cu mine, la Timișoara, să nu facă așa ceva, pentru că nu este lup cehoslovac, așa cum cred ei”, mai spune Nicolas, conform brasov.net.
Filmul a ajuns mai întâi în presa locală din Brașov, iar jurnaliștii au vorbit cu timișorenii care l-au ajutat pe biciclist și cu fotograful care a reușit să surprindă lupul în câteva ipostaze, cu aproximativ o jumătate de oră înainte, la câțiva kilometri distanță față de locul în care a fost fugărit biciclistul. Inclusiv fotograful este acuzat că ar fi falsificat imaginile și nici pe el nu îl cred cei deja convinși că acolo era un câine și stăpânul animalului era chiar biciclistul.
Fotograful a povestit, la rândul lui, pentru Jurnalul, cum s-au derulat evenimentele de duminică. Se numește Daniel Ursache – Dany Photography – fiind foarte cunoscut atât ca artist vizual, cât și ca un mare iubitor de animale. „Am văzut că oamenii au ajuns să mă acuze că am falsificat fotografiile, dar este absurd. Am crezut că se vor mai calma lucrurile, după o zi sau două, dar văd că nu este așa. Am văzut și eu fotografia cu omul și câinele, dar se vede clar că nu este nicio asemănare între lupul pe care l-am surprins noi și acel câine.
Întâmplarea o cunoaștem doar eu, biciclistul și cei care au filmat din mașină, dar pentru mine a fost o întâmplare banală. L-am depășit pe biciclist cu 3 kilometri înainte, apoi am văzut lupul, deci nici vorbă nu era câinele lui. Am lăsat mașina pe avarii și am coborât să-l fotografiez. Au mai trecut două mașini, iar lupul a fugit după una dintre mașini. Am așteptat biciclistul, după ce am trecut de Belvedere, și i-am spus să fie atent că este un lup în față, dar a mers mai departe”, a explicat Daniel, pentru Jurnalul, conform Biz Brasov.
După ce fotograful l-a avertizat pe biciclist, acesta și cuplul care se afla în mașina din spate au ajuns în dreptul animalului, dar nu avea cum să fie câinele biciclistului, pentru că se afla deja acolo de cel puțin o jumătate de oră, cât timp l-a fotografiat Daniel. Nici măcar acest argument nu-i impresionează pe cei care se cred experți în mamifere mari și în dezinformare, pentru că poza de pe Facebook a românului din Spania li se pare mai convingătoare.
De la momentul la care se oprește filmarea ajunsă pe internet, Nicolas povestește că a oprit mașina și l-a ajutat pe biciclist să scape de lupoaică, apoi l-au escortat până a reușit să coboare în Brașov. Nu l-au luat în mașină, pentru că omul nu și-a putut abandona bicicleta, însă au mers în spatele lui. Cum cei doi nu s-au gândit să-i ia numărul de telefon, biciclistul este singurul pe care nu l-am putut contacta, până acum.