Last Updated on aprilie 20, 2024
Amenzi usturătoare pentru românii care nu au asigurare obligatorie PAD. Primăriile sunt obligate să trimită două înștiințări înainte de a aplica sancțiunea
De anul acesta, primăriile sunt obligate să îi înștiințeze, de două ori pe an, pe proprietarii locuințelor că trebuie să își asigure locuințele împotriva dezastrelor, scrie Antena 3.
Verificarea proprietăților asigurate obligatoriu se face foarte simplu. Orice primărie din România are acces la baza de date online a PAID unde poate verifica dacă locuințele au asigurare obligatorie împotriva dezastrelor.
Cei care nu au încă o asigurare obligatorie pentru locuințele aflate în proprietate sunt înștiințați de Primărie, de două ori pe an.
”În lege scrie clar că Primăria trebuie să verifice dacă avem sau nu avem poliță PAD și să aplice sancțiuni între 100 și 500 lei celor care nu au locuința asigurată. Este obligația primăriei ca o dată la șase luni să trimită înștiințări persoanelor care au locuință, dar nu au asigurare”, spune Cosmin Tudor, directorul General Adjunct PAID.
Prin urmare, dacă nu ai asigurare obligatorie pentru locuință, plătești amendă și suporți integral din buzunarul propriu și cheltuielile pentru refacerea locuinței distruse sau avariate de cutremur, alunecări de teren sau inundații.
Primăria constată contravențiile şi aplică sancțiunile. Din noiembrie anul trecut, amenzile se duc integral la bugetul local.
Un exemplu de bună practică vine din Brașov – orașul din România cu cea mai ridicată rată de asigurare a locuințelor, anunță playtech.ro. Încă din 2018, Primăria și-a făcut un obicei bun ca, odată cu notificările pe care le trimite cetățenilor pentru plata impozitelor și taxelor, să le amintească și de obligativitatea asigurării locuințelor împotriva dezastrelor. Iar după fiecare notificare, numărul locuințelor asigurate a crescut.
Din 15 ianuarie anul acesta, primăriile trebuie să notifice semestrial cetățenii care nu și-au asigurat proprietățile. În plus, sunt obligate să asigure toate locuințele aflate în proprietatea statului.
La 25 martie 2024, la nivel național, erau în vigoare peste 2 milioane de polițe.
Locuințele din Brașov s-au scumpit cu 16,9% în ultimele 12 luni
Primul trimestru al acestui an vine cu scăderi ale tranzacțiilor pe piața imobiliară brașoveană, care suferă atât în urma creșterii prețurilor, cât și din cauza schimbărilor legislative de la sfârșitul anului trecut.
Astfel, dacă în primul trimestru al anului trecut se înregistrau 2.184 de apartamente și garsoniere vândute, anul acesta, în primele trei luni, s-au înregistrat doar 2.018 de locuințe tranzacționate, scăderea fiind de 7,61%, arată datele Agențiai Naționale pentru Cadastru și Publicitate Imobiliară centralizate de BizBrașov. Mai mult, luna martie 2024 vine cu o scădere de peste 20% față de martie 2023 – 671 de contracte față de 856 anul trecut.
Scăderi se înregistrează și în domeniul terenurilor intravilane cu construcții (în general case), de la 2.377 la 2.336 în primul trimestru din 2024, în timp ce în sectorul terenurilor intravilane fără construcții – achiziționate în general fie pentru a se construi o casă, fie ca „investiție” (clientul așteaptă să îi crească valoarea și îl revinde – n. red) numărul tranzacțiilor trimestriale s-a restrâns de la 2.408 la 2.352.
De notat că în perioada trecută se înregistrau creșteri în perioada de început de an.
Luna martie a adus scumpiri de 3% pe piața imobiliară brașoveană, prețul pe mediu pătrat crescând, în general, până la 1.870 de euro, arată datele imobiliare.ro. Față de martie 2023, însă, prețul a crescut cu 16,9% – de la 1.600 de euro.
Cele mai scumpe sunt locuințele noi – 2.185 de euro pe metrul pătrat, în creștere cu 3,6% față de luna anterioară și cu 11,6% față de martie 2023, în timp ce locuințele vechi se pot achiziționa la un preț mediu de 1.805 euro pe metrul pătrat, în creștere cu 2,5% față de luna naterioară și cu 16,5% mai mult față de martie 2023.