(Video) O mie de muncitori lucrează la lotul 5 al autostrăzii Sibiu-Pitești, gata în proporție de peste 63 la sută. În schimb, Autostrada Brașov-Comarnic ar putea fi gata în 2030, „undeva pe acolo”

Last Updated on martie 24, 2024 (Video) O mie de muncitori lucrează la lotul 5 al autostrăzii Sibiu-Pitești, gata în proporție de peste 63 la sută. În schimb, Autostrada Brașov-Comarnic ar putea fi gata în 2030, „undeva pe acolo” 1

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a publicat miercuri noi imagini de pe șantierul secțiunii 5 Curtea de Argeș – Pitești a Autostrăzii A1.Stadiul fizic al lucrărilor este de 63,50%, notează Economica.

CNAIR a detaliat stadiul lucrărilor pe șantierul Autostrăzii A1 (Sibiu – Pitești), secțiunea 5, Curtea de Argeș – Pitești, conform Ora de Sibiu.

Structuri
Armare, cofrare și betonare grindă de rezemare culee;
Tablier metalic, asamblare tronsoane;
Decofrare, cofrare, armare și betonare provizorii pentru tablier metalic;
Montare grinzi prefabricate din beton;
Montare lisă prefabricate din beton.
Lucrări la drum
Umplutură de balast;

Strat inferior de fundație;
Strat superior de fundație;
Așternere mixturi asfaltice;
Așternere pământ vegetal pe taluz;
Profilare taluz.
Lucrări hidrotehnice și de scurgere a apelor pluviale:
Cofrare pereu protectiv taluz.
Consolidări
Recepție armare și cofrare elevație;
În șantier sunt mobilizați 1000 de muncitori și 370 de utilaje, potrivit CNAIR.

În vreme ce secretarul de stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu anticipează că întreaga secțiune de 30,35 km ar putea fi finalizată de WeBuild în 2024, înainte de termenul contractual de anul viitor, pasionații de infrastructură mizează mai degrabă pe finalizarea segmenului de lângă Pitești până la sfârșitul acestui an. Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a exclus însă o posibilă inaugurare parțială din această secțiune în 2024.

„Autostrada ar putea fi gata în 2030, undeva pe acolo”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a explicat faptul că una dintre cele mai controversate autostrăzi din România, Comarnic-Brașov, s-ar putea face în parteneriat public-privat, iar pe această autostradă va exista o taxă de acces. Această autostradă, așteptată de 30 de ani, nu a fost inclusă în finanțarea prin fonduri europene pentru că s-a atins plafonul maxim de finanțare.

Există o listă de proiecte, toate eligibile pe programe europene, toate, doar că n-ajung banii europeni. Care se termină vor avea finanțare. Dacă se termină mai repede Pașcani-Suceava sau Pașcani-Siret, din acea sumă din banii europeni acea sumă va fi decontată. Toate aceste lucruri te duc până la 40 de miliarde, oricât am face noi, maxim. Diferența ca să ajungi la acea rețea decentă e de încă 30 de miliarde. Pentru aceste 30 de miliarde, poate Craiova – Severin – Caransebeș – Lugoj va fi pe PPP”, a declarat ministrul Transporturilor, sâmbătă, la Digi 24, conform brasov.net.
„Comarnic – Brașov, (PPP, n.r.) poate fi o soluție. Dacă lucrurile vor înainta foarte repede, am dat exemplu sectorul de la Codlea, dacă semnăm anul acesta, și vom semna anul acesta contractul, va fi pe bani europeni, nu va fi pe PPP”, a adăugat Sorin Grindeanu.

Întrebat dacă autostrada Comarnic-Brașov va fi cu taxă în cazul în care va fi realizată prin PPP, ministrul a răspuns: „Aproape sigur da. Scuzați-mă, am mers cu toții în Europa. În momentul în care vom ajunge totuși la un sistem cât de cât decent de autostrăzi în România, eu cred că va exista un sistem de vinietă, de taxe. Ați mers undeva în Europa și n-ați plătit, în afară de Germania? (…) Ați mers în Italia? Plătești când ai urcat și când cobori. Peste tot, în afară de Germania, peste tot în Europa se plătește, în Ungaria, în Austria, peste tot”.

Autostrada ar putea fi gata în 2030, la 4 ani de la lansarea licitațiilor pentru execuție, undeva pe acolo”, a declarat ministrul Grindeanu, conform Observatorul Prahovean.

Previous Story

(Video) Maşină ruptă în două, în urma unui accident grav. Șoferul a ieșit pe propriile picioare din autoturism, vizibil amețit

Next Story

Ce va face Primăria pentru a marca faptul că Făgăraşul este centrul României. „Vor face stânga şi vor intra într-o parcare de 8.000 de metri pătraţi. De acolo, pe alei, vor explora pe jos întregul parc Regina Maria”