(Video) Comuna din Brașov în care se găsesc nu mai puțin de 5 mii de vaci. „Aici nu e cum e la oraș, să fie aproape fermierii să ducă lapte la abonați”

Last Updated on martie 26, 2024 (Video) Comuna din Brașov în care se găsesc nu mai puțin de 5 mii de vaci. „Aici nu e cum e la oraș, să fie aproape fermierii să ducă lapte la abonați” 1

Comuna în care oamenii au în gospodărie foarte multe vaci se numește Cața, care se situează la o distanță de 50 de kilometri față de municipiul Brașov. Acest lucru îi face pe agricultori să dea materia primă la procesator.

Totul se face prin intermediul unei asociații, care ulterior dă laptele către fabricile producătoare de produse lactate. Din păcate, prețurile nu sunt deloc bune când vine vorba de laptele produs de oameni, deși sunt mai mari iarna decât primăvara.
Fluctuația de costuri nu este deloc benefică acestor crescători de vaci. Mulți oameni spun că nu fac nicio afacere, mai ales că în sezonul rece este perioada în care vacile aduc pe lume viței, aspect care împuținează laptele.

Acesta este motivul pentru care oamenii din comună ajung să se bazeze în cea mai mare parte pe agricultură pentru a avea un venit constant. Dezvăluirea a fost făcută de Ferencz Jozsef Robert, care are în prezent 35 de hectare de teren și 30 de vaci de lapte.

Comuna Cața, locul cu aproximativ 5.000 de vaci
Noroc cu banii pe care-i mai luăm de la APIA că altfel era foarte greu. Bine, dacă nu faci treaba, nu iei nimic, dar dacă nu aveam banii ăștia foarte greu era. APIA e ajutor mare”, a declarat Ferencz Jozsef Robert, conform agrointel.ro.
Bărbatul a mai declarat că în 2023 s-a înțeles cu procesatorul pentru lapte la 1,40 lei pe litru. Anul acesta speră că prețul va urca la 2 lei pe litru. Toamna, când laptele este mai gras, fermierul face caș și telemea pentru iarnă, pentru familia sa.

Aici nu e cum e la oraș, să fie aproape fermierii să ducă lapte la abonați. La noi nu. Aici – dacă la prima casă nu e vacă, la următoarea sigur e și atunci suntem obligați să dăm la procesatori laptele.

Ferma visurilor mele e tot de lapte – 50 de vaci cu sală de muls, cu curățare automată, furajare în mijloc… Ăsta este idealul meu”, a mai spus crescătorul de vaci, pentru sursa menționată mai sus.

Primele vaci, primite ca dar de nuntă
La fel ca mulți crescători din localitate, primele veci deținute de Ferencz Jozsef Robert au fost primite ca dar de nuntă. ”Am început cu cinci vițelușe. Când am făcut nuntă, mi-a dat tata, bunicul, unchiul câte una și am cumpărat eu incă două. Așa am început și, încet, încet am avut și 50, acum am vândut din ele”, spune fermierul care face parte dintr-o asociație locală a gospodarilor, formă asociativă prin care a avut acces la finanțare pentru achiziția de tractoare de utilaje necesare în fermă.

Rasa de vaci care predomină în Cața este Bălțata Românească. Micul fermier deține și un taur cu care montează vacile, iar selecția bovinelor pe care le păstrează o face în funcție de producția de lapte: trebuie să aibă o producție de peste 20 de litri pe lapte pe zi, în lactație. ”Când fată, am și vacă care dă 30 de litri de lapte. Furajăm cu siloz, tărâță, lucernă și fân. Tărâță dau 100 de kilograme pe zi, vreo 34 de kile de siloz, lucernă și fân”, spune Ferencz Jozsef Robert, conform brasov.net.

Publicitate

Previous Story

(Video) Șofer filmat din elicopter, apoi amendat de Poliție. A depășit în curbă, pe linie continuă, pe DN 6. Ce amendă a primit

Next Story

Vine schimbarea: Opriți motorul când staționați în oraș! Șoferii, obligați să oprească motoarele când staționează. În caz contrar, vor fi sancționați cu trei puncte-amendă