(Video) Centrul României, „mutat” lângă Făgăraș, Brașov. Ce s-a ales de Dealu Frumos, „vechiul” centru geografic al României

Last Updated on martie 5, 2024  

(Video) Centrul României, „mutat” lângă Făgăraș, Brașov. Ce s-a ales de Dealu Frumos, „vechiul” centru geografic al României 1

De mai bine de un secol, românii știu că în județul Sibiu se află centrul țării. Informație care este eronată. De fapt, centrul României ar fi la 30 de kilometri distanță de acest loc, în județul Brașov, mai exact în Făgăraș, după ultimele calcule făcute de specialiști.

Potrivit calculelor din trecut, s-a considerat că în satul Dealu Frumos, din județul Sibiu, se află centrul României, dar se pare că locația nu este una corectă. Numeroase afaceri locale din județul Sibiu profitau de faptul acesta și promovau intens ideea de cazare sau mâncare în centrul țării. Se pare, însă că potrivit ultimelor studii, centrul țării nu este în Dealu Frumos, ci la 30 de kilometri distanță, în județul Brașov, mai exact în Făgăraș.

„La vremea respectivă, când probabil s-a calculat centroidul s-a folosit probabil un alt aparat matematic, alte date, alte input-uri şi s-a ajuns la rezultatul respectiv”, spunea Ioan Rus, conferenţiar universitar la Facultatea de Geografie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, conform click.

Ce s-a ales de Dealu Frumos
Dacă ajungi, astăzi, în locul unde fusese declarat ca fiind centrul țării, nu mai găsești aproape nimic. Este doar câmp și o stație de gaz. De cealaltă parte, în Făgăraș, spun localnicii, ar putea înflori afacerile, mai ales că se află centrul României.

Dar satul Dealu Frumos va rămâne în memoria colectivă a celor din zonă, dar și pentru turiști un reper important, istoric, iar locuitorii de acolo sunt convinși că vor mai avea parte de turiștii interesați. „Nu se pot schimba obiceiurile peste noapte. Probabil o să rămână în continuare ca centrul turistic și de atracție pentru trecători. Este un peisaj frumos”, a precizat viceprimarul din Merghideal, Marius Bârsan, conform playtech.ro.

Centrul țării se calculase înainte ca țara să existe
Localnicii spun ca Dealu Frumos a fost desemnat „centrul țării” prin inscripția de pe respectivul monument în 1858. Însă la 1858 respectiva țară nici nu exista, Unirea Principatelor avand loc abia un an mai târziu. Iar zona Sibiului, unde se află Dealu Frumos, a ajuns să facă parte din Romania abia la 60 de ani după ridicarea monumentului.

Explicația ar fi una simplă: inițial monumentul nu avea nicio legatură cu centrul țării, ci pur și simplu marca construcția unei drum de către inginerii Imperiului Habsburgic cu ajutorul muncii localnicilor și al contribuțiilor financiare ale notabililor locali.

În 1858, nimeni nu avea cum să calculeze că acesta este centrul României deoarece nu avea cum să știe care vor fi frontierele acesteia. Deci panoul cu inscripția a fost adăugat mult mai târziu, iar oamenii l-au asociat cu monumentul de alături, schimbând semnificația acestuia.

Previous Story

Brașov. Grădiniță nouă, construită pe un teren donat de un dezvoltator imobiliar. 92 de locuri. „Obiectivul nostru este unul foarte clar: în câțiva ani, toți copiii din Brașov, indiferent de cartierul în care locuiesc, vor avea un loc la grădiniță”

Next Story

(Video) O fată îmbrăcată în pisică a atacat un câine, în parc. „În fața mea era un fel de creatură, nici nu știu cum să o numesc. Câinele meu s-a speriat, a început să latre, iar fata, cumva, a imitat pisicile, a început să miaune la el, a vrut să-l zgârie”