Last Updated on martie 1, 2024
Vești bune pentru șoferii care merg de la Brașov la București. Lucrările pentru execuția Centurii Comarnic sunt în grafic, iar varianta de 6 kilometri ar urma să fie inaugurată până la sfârșitul anului, estimează Consiliul Județean Prahova.
Centura ocolitoare Comarnic, cu o lungime de aproape 6 km, este proiectată pentru a permite autovehiculelor să circule cu o viteză de 90 km/h.
Centura va ocoli orașul Comarnic și DN1 dinspre vest, oferind o alternativă eficientă la traseul actual, traseul urmând să fie parcurs în aproximativ 4 minute.
Proiectul privind Centura ocolitoare Comarnic include construcția a trei poduri noi și dublarea podului existent peste râul Prahova de pe DJ101R.
Totodată, lucrările vizează realizarea unu pasaj superior peste râul Prahova și calea ferată Ploiești-Brașov, facilitând astfel traversarea sigură și rapidă a acestor obstacole naturale și infrastructurale.
„La intersecțiile cu DN1, vor fi amenajate sensuri giratorii adecvate, proiectate să gestioneze eficient traficul provenit atât de pe noua centură, cât și din orașul Comarnic. Această abordare este menită să asigure o integrare armonioasă a noii artere de circulație cu infrastructura existentă”, a anunțat Consiliul Județean Prahova, care a anunțat că lucrările la centura ocolitoare a orașului Comarnic „se desfășoară conform planificării”.
„În prezent, se efectuează lucrări de terasamente, consolidări și elemente de structură pentru poduri. Este prevăzut ca, până la sfârșitul anului, circulația pe această rută să fie posibilă”, a precizat Consiliul Județean Prahova, conform Observatorul Prahovean.
Inițiat de Consiliul Județean Prahova, proiectul Centurii ocolitoare a orașului Comarnic este finanțat de Ministerul Transporturilor, prin Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), în cadrul Programului Operațional de Transport 2021-2027.
Se fac foraje pe Autostrada Ploiești – Brașov. Dar nu pentru lucrări, ci pentru proiect
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat că în această perioadă sunt efectuate lucrări pentru completarea și revizuirea studiului de fezabilitate pentru Autostrada București-Brașov, tronsonul Ploiești-Brașov, scrie newsweek.ro.
Concret, sunt executate foraje geotehnice și investigații geofizice pentru întocmirea studiului geotehnic, parte a documentației pentru proiectarea viitoare autostrăzi.
„În prezent, pe teren sunt prezente cinci instalații de foraj care execută investigații geotehnice pe zona cuprinsă între km. 0+000 și km. 26+500, pe raza localităților Bărcănești și Florești.
Din foraje sunt prelevate probe tulburate și netulburate pentru realizarea încercărilor de laborator geotehnic, care au ca scop obținerea parametrilor geotehnici necesari proiectării”, au precizat reprezentanții CNAIR, informează bizbrasov.ro.
Autostrada Ploieşti – Braşov are un cost estimat de 5,5 miliarde de euro, fără TVA. Șantierul ar putea începe cel mai devreme în 2026-2027
Varianta finală de traseu pentru autostrada Ploieşti – Braşov a fost avizată în iulie 2023 de CNAIR, costul estimat al proiectului fiind de 5,5 miliarde de euro, fără TVA, a anunţat directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol, pe Facebook.
„Am avizat astăzi în CTE – CNAIR varianta finală de traseu pentru autostrada Ploieşti – Braşov! În lungime totală de 112,7 km (cu sectorul Cristian – Râşnov) această autostradă va avea 12 noduri rutiere, 13 tuneluri (12,4 km) şi 61 de structuri (28,75 km). Costul estimat pentru construcţia autostrăzii este de 5,5 miliarde euro fără TVA”, a notat Pistol.
În octombrie 2023, însă, Mariana Ioniță, un fost director CNAIR și actual secretar general în Ministerul Transporturilor, a spus că “Eu nu cred că va începe mai devreme de 2026-2027, pe acolo, în funcție de licitație, de acordul de mediu… de finalizarea studiului geotehnic. Este foarte important cum se face acest studiu geotehnic. Soluțiile pe care noi le scoatem la execuție trebuie să fie puse de îndată în operă, nemodificate. Am rezerva mea legată de licitații și de obținerea acordului de mediu”.