(Foto) Modernizarea liniei ferate Brașov – Sighișoara. ”Cârtița” Eleni lucrează intens la tunelul de la Ormeniș, cel mai lung din ţară. Intră la lucru și cârtița „Varvara“ 

Last Updated on martie 23, 2024 (Foto) Modernizarea liniei ferate Brașov – Sighișoara. ”Cârtița” Eleni lucrează intens la tunelul de la Ormeniș, cel mai lung din ţară. Intră la lucru și cârtița „Varvara“  1

Modernizarea liniei de cale ferată Brașov-Sighișoara începe să prindă contur. Se lucrează intens atât la tunelul Ormeniș cât și în stații, în linie curentă, la poduri și în gara Brașov. După finalizarea șantierului vom avea un traseu mai scurt, pe care trenurile vor circula cu viteze de până la 160 km/oră.

De departe, cea mai spectaculoasă parte a lucrărilor este la Racoș, la câteva sute de metri de malul Oltului, unde la începutul acestei luni a început să foreze prin deal ”cârtița” adusă de grecii de la Aktor pentru a săpa un tunel dublu cu o lungime de aproape 7 km. Este vorba de primul tunel (Ormeniș) de pe tronsonul Apața-Cața al căii ferate Brașov-Sighișoara. Traseul nou se desprinde din actuala Magistrală 300 cu puțin înainte de stația Racoș (pe sensul dinspre Sighișoara) și trece Oltul pe un pod nou de cale ferată, cu cale dublă, care a fost construit deja de Arcada Company Galați, membră a Asocierii Railworks care lucrează aici, transmite clubferoviar.ro.

Imediat după traversarea râului, noua linie ferată va continua prin tunelul la care se lucrează acum, pentru a evita traseul sinuos pe care îl parcurg trenurile în momentul de față prin Racoș și Augustin. ”Eleni” este primul utilaj TBM (utilaj de forare a tunelurilor – tunnel boring machine), produs de compania germană Herrenknecht. El forează unul dintre tunelurile gemene Ormeniș, cu o lungime de 6,9 km fiecare, între Racoș și Ormeniș, segmentul sudic al tronsonului de cale ferată ce va străpunge dealurile din zonă, scrie brasov.net.

”Cârtițele” Eleni și Varvara
Pe scurt, utilajul sapă în deal, scoate pământul excavat, care este preluat de camioane, iar apoi montează inelele din prefabricate de beton, etanșeizează tronsonul și apoi continuă mai departe cu aceleași operațiuni. În curând, va intra ”în pâine” și cel de-al doilea TBM, denumit ”Varvara”, care va începe să foreze tunelul de pe celălalt fir de circulație. Eleni este un nume simbolic ce înseamnă „Rază de soare”, iar Sfânta Varvara este ocrotitoarea minerilor.

(Foto) Modernizarea liniei ferate Brașov – Sighișoara. ”Cârtița” Eleni lucrează intens la tunelul de la Ormeniș, cel mai lung din ţară. Intră la lucru și cârtița „Varvara“  2 (Foto) Modernizarea liniei ferate Brașov – Sighișoara. ”Cârtița” Eleni lucrează intens la tunelul de la Ormeniș, cel mai lung din ţară. Intră la lucru și cârtița „Varvara“  3 (Foto) Modernizarea liniei ferate Brașov – Sighișoara. ”Cârtița” Eleni lucrează intens la tunelul de la Ormeniș, cel mai lung din ţară. Intră la lucru și cârtița „Varvara“  4

Avansul mediu al utilajului este de 15 metri pe zi, iar operarea unei asemenea ”cârtițe” necesită prezența a 20 de muncitori specializați. În total, când șantierul va ajunge la turația maximă, aici vor lucra în total 600 de oameni. Și asta pentru că o a doua pereche de tuneluri, denumită Homorod, cu o lungime de 5,1 km fiecare, va fi forată între Racoș și Homorod. Tunelurile vor fi conectate prin 13 galerii de legătură, cu o lungime totală de 601 de metri pentru tunelul Ormeniș, respectiv 10 galerii de legătură, cu o lungime totală de 417 metri pentru tunelul Homorod. În total, vor fi 24 km de tuneluri, potrivit Biz Brasov.

Advertisements
Previous Story

(Video) Brașovul construiește o bijuterie de Sală Polivalentă. Cum arată acum cea mai mare sală polivalentă din România

Next Story

Altă toaletare. Formă dreptunghiulară pentru copacii de pe domeniul public