Facturile la gaze şi electricitate scad de luna viitoare. În timp ce în România prețul electricității este de 69 euro, electricitatea din Spania și Portugalia a ajuns la prețuri extreme – doar 1 euro

Last Updated on martie 29, 2024 Facturile la gaze şi electricitate scad de luna viitoare. În timp ce în România prețul electricității este de 69 euro, electricitatea din Spania și Portugalia a ajuns la prețuri extreme - doar 1 euro 1

De la 1 aprilie, producătorii vor fi obligaţi să vândă gazul mai ieftin cu 20%. Nu ne vom bucura, însă, de toată reducerea, pentru că o împărţim cu furnizorii, deci facturile vor scădea cu 10%. Potrivit unor estimări, la un consum de 150 de kWh pe lună, vom avea o ieftinire de 4 lei şi 50 de bani.

Un mecanism similar este şi la electricitate. Reducerea la facturi va fi de 5% doar pentru consum de peste 255 de kWh. Asta înseamnă economie de 15 lei la o factură de 300 de kWh. O altă noutate este dispariţia preţurilor plafonate din anul viitor. Piața va fi ținută sub controlul statului, însă încă un an, până în 2026, scrie Observator Tv.
Cât despre cardurile de energie, ele vor valabile până sfârşitul lunii mai. Peste un milion de oameni mai au bani necheltuiţi. Dacă ar fi expirat pe 31 martie, adică peste trei zile, sumele s-ar fi întors la stat.

Electricitatea din Spania și Portugalia a ajuns la prețuri extreme – doar 1 euro / MWh, pe piețele spot / În același timp, în România este 69 euro / MWh
​Cea mai ieftină energie electrică din Europa este vândută pe piețele spot din Spania și Portugalia. De peste o lună și jumătate, prețurile au scăzut atât de mult încât, zile la rând, energia este tranzacționată la valori extrem de mici, ajungând miercuri la un nivel mediu de doar 1 euro. Această tendință de menținere a prețurilor la niveluri extreme este influențată de producțiile mari de energie regenerabilă, în special fotovoltaică.

Analizând evoluția prețurilor de pe piețele europene, din ultima lună, putem observa că și energia electrică din Franța începe să fie tranzacționată la niveluri tot mai mici, cu până la 20 euro / MWh mai puțin față de nivelurile de pe alte piețe.
În timp ce în Spania și Portugalia, energia electrică era vândută cu 1 euro, pe celelalte piețe spot, media s-a situat în jurul valorii de 70 euro/ MWh. Doar în Franța și țările din nordul Europei erau miercuri ceva mai mici, în jur de 50 euro / MWh, conform Hotnews.

Pe piața zilei următoare din România, energia electrică s-a tranzacționat miercuri cu 69 euro / MWh.
De câteva zile, aceasta este tendința, cu prețuri extrem de mici în Spania și Portugalia. De exemplu, în weekend, un MWh a fost tranzacționat, în medie, cu 2 euro în Spania, cu 10 euro în Franța, 38 euro în Germania și 46 euro în România. Cea mai scumpă piață este cea din Italia, unde 1 MWh este vândut și cu până la 20 euro/MWh mai mult față de media din alte țări.

Cu cât crește energia verde cu atât scad prețurile
Prețurile energiei electrice din Spania au scăzut aproape de zero, deoarece parcurile eoliene și fotovoltaice produc mai multă energie ca niciodată în zona mediteraneană, arăta Bloomberg, în urmă cu aproape o lună.

În timp ce scăderea bruscă a prețurilor este favorabilă pentru consumatori, deoarece acestea se vor reflecta în facturile gospodăriilor, nivelurile mai scăzute pe termen lung riscă să afecteze investițiile în capacități regenerabile, în contextul în care Europa este în plină tranziție către o economie verde.

În plină criză energetică, pe piețele spot un MWh de energie electrică ajunsese la niveluri record de peste 550 – 600 euro/MWh.
​Criza energetică, provocată de Rusia prin manipularea livrărilor de gaze și invadarea Ucrainei, a dus la schimbări majore pe piețele energetice din Europa, într-un timp scurt. În primul rând, dorința de a scăpa cât mai rapid de dependența rusească a determinat creșteri record ale surselor regenerabile, scopul fiind înlocuirea gazului și cărbunelui, dar și scăderi mari de consum, reiese din ultimele rapoarte ale Agenției pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER).

Însă, în timp ce a crescut producția de regenerabile, a scăzut cererea de energie electrică, ceea ce a dus la scăderi puternice de prețuri.
Astfel, pe măsură ce se reduce cererea, iar sursele sunt diversificate, scad și prețurile. Și sunt așteptate reduceri și mai mari în perioada următoare.

Previous Story

(Video) Aeroportul Brașov anunță că va avea 1 milion de pasageri în 2025. Aeroportul din Brașov a devenit port aerian NATO. Militarii scutesc 10 ore de drum. „Obiectivul nostru este ca să primim aici, la Aeroportul din Brașov, întreaga escadrilă a forței Aigle”

Next Story

Brașov. 80 de locuri. Parcare gratuită la Primărie dacă ai treabă acolo. „Cei care își lasă mai mult timp mașinile acolo vor plăti o taxă îndeajuns de mare încât să fie descurajați să utilizeze parcarea în afara scopului pentru care este destinată”