Last Updated on martie 12, 2024
(foto arhiva)
Primăria Brașov a demarat proiectul de construire a 60 de apartamente având ca destinație familiile de tineri din municipiul Brașov. În prima etapă, care a început la sfârșitul săptămânii trecute, se vor elabora documentațiile necesare construirii celor 10 clădiri, fiecare cu câte 6 apartamente. Inițial acest proiect era propus pentru a fi construit în cartierul Stupini, dar având în vedere faptul că pentru locația propusă trebuia elaborat un Plan de Urbanism Zonal (PUZ), ceea ce ar fi prelungit foarte mult perioada de realizare a locuințelor, municipalitatea a luat decizia reamplasării lor în cartierul Noua.
Proiectul este finanțat prin fonduri nerambursabile, prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), valoarea finanțării fiind de 21.165.197,88 lei fără TVA. Proiectul face parte din componenta 10 – Fondul local, construirea de locuințe „nZEB Plus“ pentru tineri. Locuințele nZEB Plus (Nearly Zero Energy Buildings) sunt clădiri al căror consum de energie este aproape egal cu zero și care produc o bună parte din energie din surse regenerabile.
,,Vești bune pentru tinerii brașoveni. Am început proiectarea celor 10 clădiri cu apartamente, care vor fi puse la dispoziția familiilor de tineri brașoveni. Vorbim de construirea a 60 de apartamente, câte 6 în fiecare clădire. Fiecare apartament va avea living, un dormitor, bucătărie, baie, cămară și hol.
Inițial, acest proiect trebuia edificat în cartierul Stupini, dar având în vedere că zona respectivă nu era reglementată în acest sens, trebuia să elaborăm un PUZ, ceea ce ar fi dus la prelungirea termenului de finalizare a proiectului și întârzierea livrării apartamentelor către familiile brașovene. Am reușit să relocăm proiectul în cartierul Noua, pe str. Nucului, astfel că în maxim 4 luni de zile vom avea studiul de fezabilitate și devizul general gata, după care procedura de autorizare este mult mai simplă și vor putea începe lucrările propriu-zise”, a spus primarul Allen Coliban, citat de mytex.ro.
Proiectul vizează construirea a 60 de locuințe pentru tineri (model tip pus la dispoziție de MDLPA), complementar cu măsuri din domeniul social/educație/piața forței de muncă, vizând următoarele activități finanțate prin PNRR:
Lucrări pentru amenajarea terenului, lucrări de demolare pentru eliberarea terenului pentru construcția de locuințe;
Lucrări de construire și dotare a obiectivului de investiții;
Asigurarea utilităților necesare obiectivului de investiții.
Asigurarea stațiilor de încărcare a vehiculelor electrice.
Alte cheltuieli (cote, taxe, avize, diverse și neprevăzute, organizare șantier), conform Monitorul Expres.
Tot prin acest proiect vor fi amplasate și 3 stații de reîncărcare pentru vehicule electrice.
Primarul Allen Coliban: ,,Vești bune pentru tinerii brașoveni. Am început proiectarea celor 10 clădiri cu apartamente, care vor fi puse la dispoziția familiilor de tineri brașoveni”
Obiectivul general al proiectului „Construire de locuințe nZEB Plus pentru tineri în municipiul Brașov” este acela de a conduce la îmbunătățirea condițiilor de locuire pentru anumite categorii de tineri care îndeplinesc o serie de condiții, printre care:
vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani,
venitul pe membru de familie mai mic decât salariul lunar mediu pe economie,
nu deține o locuință/ nu a deținut o locuință,
locuiește într-o locuință supraaglomerată și precară. Criteriile pot avea în vedere dacă tinerii au în grijă unu sau mai mulți copii la nivelul gospodăriei.
Studiul de fezabilitate și documentațiile aferente (studii, documentații avize etc.) vor fi elaborate de către BLDG Architecture SRL, termenul de predare al SF-ului fiind de 4 luni calendaristice de la data ordinului de începere a lucrărilor, respectiv 8 martie 2024. Valoarea lucrărilor de proiectare este de 139.905, 24 lei, la care se adaugă TVA.
Unu din zece turişti s-a cazat în apartamente şi camere Airbnb în 2023. În Braşov sunt 2.000 astfel de cazări
Doar 10% din turiştii ajunşi în unităţile de cazare de pe plan local s-au cazat în apartamentele şi camerele de tip Airbnb, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Anul trecut, cazările locale au înregistrat 13 milioane de turişti, dintre care 1,3 milioane de persoane au ales să se cazeze în apartamentele şi camerele Airbnb, scrie brasov.net.
Datele de la INS prezintă doar informaţiile raportate de proprietarii de apartamente listate pe Airbnb care activează în legalitate, însă multe cazări listate pe astfel de platforme nu au o formă legală de activitate, iar turiştii ajunşi în astfel de structuri nu apar deloc în datele oficiale.
Platforma de rezervări Airbnb a intermediat anul trecut circa 2,2 milioane de nopţi de cazare în România, potrivit datelor furnizate de platforma AirDNA, care analizează date cu privire la activitatea Airbnb. Anul 2023 a fost cel mai bun pentru cazările de tip Airbnb, care au înregistrat cu 52% mai multe nopţi rezervate în 2023 faţă de perioada prepandemică, transmite zf.ro.
Platforma Airbnb a câştigat mai multă popularitate în perioada pandemiei, iar numărul proprietăţilor de pe plan local listate pe platformă a crescut faţă de perioada prepandemică, iar odată cu ele a crescut şi cererea venită din partea turiştilor.