Brașov. De ce s-a prăbușit casa din Șchei. Voia 7 ferestre pe acoperişul casei din 1700. Și cu plângere penală, tot a continuat şantierul

Last Updated on martie 15, 2024 Brașov. De ce s-a prăbușit casa din Șchei. Voia 7 ferestre pe acoperişul casei din 1700. Și cu plângere penală, tot a continuat şantierul 1

Pe 7 martie, o casă de pe strada Poarta Schei nr. 13, care are mai mulţi proprietari, a început să se dărâme, aparent din cauza unor renovări făcute de un locatar. Casa, care este monument istoric, are 12 apartamente, dintre care 6 sunt locuite.
Renovările, făcute fără niciun fel de autorizaţie de construcţie de proprietarul apartamentului 11 din acea casă construită în secolul 18, au fost verificate pe 26 februarie de Poliţia Locală Braşov, în urma unei reclamaţii telefonice.

Agenţii au constatat că două coşuri de fum au fost desfiinţate, tencuielile casei au fost decopertate, şarpanta a fost desfiinţată şi se încerca montarea a 7 geamuri termopan. Pentru că proprietarul apartamentului nu era la locaţie, poliţiştii locali au lăsat o invitaţie pentru ca acesta să se prezinte cu aprobările necesare unei astfel de lucrări, la sediul Poliţiei Locale, pe 4 martie, scrie Biz Brasov.

Pe 29 februarie, o bucată a calcanului casei s-a prăbuşit şi a deteriorat plafonul apartamentului 11, chiar cel aflat în renovare. La acel moment, poliţiştii locali sosiţi la faţa locului au interzis orice altă nouă intervenţie asupra structurii casei, până când proprietarul nu prezintă dovezi că are aprobări pentru astfel de lucrări.

Proprietarul apartamentului aflat în renovare, I.A. din Iaşi, a ajuns la Poliţia Locală pe 4 martie, cu documente care nu au demonstrat că ar avea vreo aprobare pentru modificările aduse apartamentului aflat în renovare. Drept urmare, poliţiştii locali de la Disciplina în Construcţii au întocmit un referat prin care se solicita departamentului juridic formularea unei plângeri penale împotriva proprietarului.

Surse apropiate anchetei susţin că deşi lucrările au fost interzise de Poliţia Locală pe 29 februarie, acestea au continuat, astfel încât pe 7 martie, întreg calcanul casei s-a dărâmat. Specialiştii spun că proprietarii celorlalte apartamente sunt acum în pericol de moarte, având în vedere că structura casei a fost profund deteriorată în urma prăbuşirii peretelui.

Brașov. De ce s-a prăbușit casa din Șchei. Voia 7 ferestre pe acoperişul casei din 1700. Și cu plângere penală, tot a continuat şantierul 2 Brașov. De ce s-a prăbușit casa din Șchei. Voia 7 ferestre pe acoperişul casei din 1700. Și cu plângere penală, tot a continuat şantierul 3 Brașov. De ce s-a prăbușit casa din Șchei. Voia 7 ferestre pe acoperişul casei din 1700. Și cu plângere penală, tot a continuat şantierul 4

Ce spune legea despre geamul/balconul cu vedere… la vecinul
Ferestrele cu vedere spre casa vecinilor se numără printre principalele motive de conflict între persoanele care locuiesc la curte, însă legea este foarte clară.
De multe ori, astfel de certuri între vecini se sfârşesc la Tribunal, însă acestea pot fi evitate dacă sunt cunoscute regulile impuse prin Codul Civil, scrie bzb.ro.

În primul rând, acesta spune care este distanţa permisă pentru ridicarea unei construcţii faţă de linia de hotar: „Orice construcţii, lucrări sau plantaţii se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanţe minime de 60 de cm faţă de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin. Orice derogare de la distanţa minimă se poate face prin acordul părţilor exprimat printr-un înscris autentic”, se menţionează în articolul nr. 612, din Codul Civil.

Referitor la fereastra sau deschiderea în zidul comun, legea menţionează următoarele: „Nu este permis să se facă fereastră sau deschidere în zidul comun decât cu acordul proprietarilor”, potrivit articolului 614, din Codul Civil.
De asemenea, sunt prevăzute anumite reguli şi pentru fereastra de vedere sau de lumină, astfel:

„(1) Este obligatorie păstrarea unei distanţe de cel puţin 2 metri între fondul, îngrădit sau neîngrădit, aparţinând proprietarului vecin şi fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări ce ar fi orientate către acest fond.
(2) Fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări neparalele cu linia de hotar spre fondul învecinat sunt interzise la o distanţă mai mică de un metru.

(3) Distanţa se calculează de la punctul cel mai apropiat de linia de hotar, existent pe faţa zidului în care s-a deschis vederea sau, după caz, pe linia exterioară a balconului, până la linia de hotar.
Distanţa, şi în cazul lucrărilor neparalele, se măsoară tot perpendicular, de la punctul cel mai apropiat al lucrării de linia de hotar şi până la această linie”, menţionează Articolul 615, din Codul Civil.

Totuşi, în lege se atrage atenţia asupra situaţiei în care proprietarul îşi poate deschide ferestre, fără limită de distanţă:
„Dispoziţiile art. 615 nu exclud dreptul proprietarului de a-şi deschide, fără limită de distanţă, ferestre de lumină dacă sunt astfel construite încât să împiedice vederea spre fondul învecinat”, este precizat în Articolul 616, din Codul Civil.

Advertisements
Previous Story

Paradă de Ziua maghiarilor de pretutindeni, la Sfântu Gheorghe. Primarul Antal Árpád: „Steagurile vor flutura, cântecele vor fi cântate pentru eroi”

Next Story

Video Brașov. Cum arată „Tortul anului”, ales la GastroPan. „Mierea i-a dat gustul și nuca. Și decorul este, zic eu, inovativ, cu floricelele din jeleu”