Last Updated on martie 21, 2024
Un bărbat a ieșit cu toporul pe marginea drumului și a tăiat teiul aflat pe spațiul verde, lângă trotuar, din fața casei.
După ce l-a doborât, a târât copacul în curte, încercând să ascundă urmele. În plus, crezând că nu se va observa nimeni ciotul rămas, a acoperit rădăcina cu o vopsea de culoare roșie-maronie. Ce nu și-a dat seama persoana în cauză este că tot gardul curții este vopsit în aceeași culoare, fiind ușor pentru Poliția Locală să își dea seama cine a tăiat copacul.
”În urma inspecției vizuale în zonă, polițiștii locali din Siibiu au identificat arborele tăiat în curtea unui cetățean. Persoana fizică a fost identificată și va fi sancționată cu amendă în cuantum de 20.000 de lei, în baza art.12, alin.(5) din Legea nr.24/2007. De asemenea, imediat ce se va stabili valoarea prejudiciului, suma va fi imputată cetățeanului în cauză, iar în cazul în care nu va dori să achite, va fi inițiată o acțiune în instanță”, au explicat oficialii Primăriei Sibiu, conform Turnul Sfatului.
Sibianul care a tăiat copacul din fața casei pentru că făcea frunze a mai plătit o factură.
O firmă specializată în amenajarea de spații verzi a plantat în această dimineață un copac din aceeași specie și de dimensiuni similare cu cel tăiat toamna trecută de un sibian care s-a simțit deranjat de frunzele din fața casei. Toate costurile de achiziție, transport și plantare, care au depășit 11.000 de lei, au fost suportate de persoana care a tăiat copacul aflat pe domeniul public.
Copacul a fost adus special din Italia pentru că în România nu se găsesc pomi de această specie la asemenea dimensiuni. Iar costurile totale, de la achiziție până la plantare, au fost suportate de persoana identificată de Poliția Locală.
Scandal între vecini în cartierul Andrei Mureșanu din Cluj din cauza unui nuc tăiat
Tăierea copacilor, un subiect sensibil la Cluj care adesea stârnește controverse și dispute între locuitorii orașului. În cel mai râvnit cartier al Clujului, Andrei Mureșanu, e scandal între vecini după ce un nuc ar fi fost tăiat fără autorizație.
O clujeancă se plânge că acesta creștea exact pe limita de proprietate dintre grădina sa și curtea unui bloc, iar locatarii blocului ar fi decis să scape de copacul care ar fi fost sănătos.
„A fost tăiat fără autorizație un nuc care creștea exact pe limita de proprietate dintre grădina mea de pe strada Mikszath Kalman 7 și curtea blocului de pe strada Predeal 6. Locatarii blocului de pe strada Predeal 6 au tăiat acest nuc tânăr și sănătos, fără a avea autorizație.
Nucul este o specie protejată prin Legea pomiculturii nr. 348/2003. Nucul se poate tăia doar după obținerea autorizației și doar în următoarele situații: Exploatarea și valorificarea arborilor de nuc, indiferent cui aparțin, este permisă în următoarele cazuri: a) nuci complet uscati; b) nuci aflați pe suprafețe ce urmează a se acoperi cu construcții autorizate a căror tăiere nu se poate evita; c) dezrădăcinați din cauze naturale; d) nuci care au 2/3 din coroana uscata si timp de 5 ani consecutiv nu au produs; e) nuci aflați în pădurile care se exploatează pe baza de taieri sau operațiuni care decurg din aplicarea amenajamentelor.
Vă rog să luați măsuri și să aplicați sancțiuni. Sunt prejudiciată de tăierea abuziva a nucului (care creștea cu tulpina în grădină mea), atât eu cât și toți cetățenii care avem dreptul la natură și spațiu verde”, a sesizat femeia Primăriei Cluj, potrivit stiridecluj.ro.
Premieră la Brașov: pomii au înflorit mult mai devreme decât de obicei. Cum explică specialiștii fenomenul
Deși abia a fost echinocțiul de primăvară, mulți pomi au înflorit la Brașov. Meteorologii spun că nu s-au înregistrat temperaturi record, dar media a fost ridicată, în special noaptea
Pomii au înflorit la Brașov de echinocțiul de primăvară
Lucru extrem de rar la Brașov, de echinocțiul de primăvară avem foarte mulți pomi înfloriți. Deși suntem la jumătatea lunii martie, orașul arată în unele locuri ca la sfârșit de aprilie, chiar dacă în aceste zile temperaturile sunt sub media perioadei. Meteorologii au și o explicație pentru acest fenomen.
„Temperaturile înregistrate în acest început al primăverii au fost relativ apropiate de normalul termic, ușor mai ridicate la începutul perioadei, dar cu nopți relativ calde. Luna februarie a fost caldă din punct de vedere al normelor multianuale, dar pomii au înflorit cel mai probabil ca urmare a faptului că nopțile au fost mult mai blânde decât în anii trecuți”, a explicat Raul Cioc, meteorolog CMR Sibiu, potrivit Adevarul.
De obicei, temperaturile erau mult mai scăzute noaptea, motiv pentru care pomii înfloreau mult mai târziu. În luna februarie, maximele la Brașov au o valoare medie de 1 grad Celsius, iar minimele de minus 11 grade, însă luna trecută am avut foarte puține nopți cu valori negative, în comparație cu alți ani.
În martie, media temperaturilor de peste zi este de 5 grade, iar a celor nocturne de minus 8 grade. În luna martie, nici în cele mai friguroase nopți temperaturile nu au scăzut măcar până la media din ultima sută de ani, cele mai multe dintre nopți fiind cu temperaturi pozitive, unele chiar neașteptat de ridicate.