Last Updated on februarie 19, 2024
Scandal cu exproprierile pentru lucrărirle de autostradă. Oamenii se tem însă că vor rămâne pe drumuri fiindcă nu și-au primit banii pentru a-și lua alte locuințe ori terenuri de case, deși lucrările bat la ușă și vor fi evacuați. CNAIR spune că despăgubirile sunt întârziate de situația ambiguă a actelor de proprietate.
Zeci de familii care au gospodării pe traseul loturilor 2 și 3 ale Autostrăzii Sibiu-Pitești, din Vâlcea, vor fi expropriate și despăgubite, iar casele lor vor fi demolate. Aproximativ 40 de familii din trei comune vâlcene, de pe tronsoanele ambelor loturi montane ale Autostrăzii Sibiu – Pitești ar urma să rămână fără locuințe.
„Cu exproprierile și despăgubirile este o mare problemă. Am avut mare balamuc, pe această temă, luni de zile. Pentru că 17 gospodării urmează să fie evacuate. Vor dispărea complet. Se află chiar în punctul Valea Urii, din satul Câinenii Mari, unde va exista un pasaj, o trecere. Oamenii, pe bună dreptate, au venit la primărie să întrebe – «Noi ce ne facem, unde ne mutăm?»”, a povestit primarul din Câineni, Ion Nicolae, pentru Adevărul.
Oamenii au fost sfătuiți să-și rezolve singuri problemele.
„Nu a existat vreo despăgubire mai mare de 22.000 de euro. Chiar și în cazul caselor noi, recent construite, cu curte betonată, gard din fier forjat… super locuințe! Unele valorează în realitate dublu sau chiar triplu. La prețurile actuale, cu 20.000 euro abia torni fundația și cine știe dacă îți mai ajung s-o ridici ”la roșu”! Cu banii din despăgubire nu au nici o șansă să-și mai construiască o casă”, explică primarul.
Perișani, din Țara Loviștei, se află pe cea mai scumpă secțiune de autostradă din România – Lotul 3 Cornetu–Tigveni. Cei peste 37 de kilometri de tronson sunt împărțiți între Vâlcea și Argeș. Aici urmează să fie evacuate zece persoane.
„Cu exproprierile suntem aproape la zi, cu ce ține de partea legislativă. Dar partea urâtă este că n-au început să vină să le dea banii la oameni. Nu avem să le dăm terenuri în schimb, pentru că nu deținem terenuri în intravilan. Unii vor să-și construiască locuințe, dar nu au cu ce… Banii, atunci când vor veni, oricum nu le vor ajunge.
Spre exemplu, pentru o casă de locuit, cu etaj, la 140 de mp, se vor da 32.000 de lei (mai puțin de 6.500 de euro). S-au mai dat bani pentru curți, împrejmuiri, dar cel mai mult pentru o locuință se vor da doar 100.000 de lei (20.000 de euro), cu teren, cu anexe cu tot. Cu banii pe care-i vor primi vor achita doar terenul și fundația”, a precizat și primarul din Perișani, Sorin Leonte.
DRDP: ”Despăgubirile se acordă imediat, altfel este mai complicat, pentru că este nevoie mai întâi de acte de proprietate”
Contactat de „Adevărul”, purtătorul de cuvânt al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Craiova, Cristian Tudor, a precizat că localnicii nu trebuie să-și facă griji: „Ce pot să spun sigur este că nimeni nu va fi dat afară din casă, pe nici o secțiune. Nicăieri în țară nu s-a întâmplat acest lucru. Vorbim despre cazurile de bună-credință, nu de blocaje…”
Legat de despăgubiri, aceeași sursă a explicat și care ar putea fi motivele pentru care acestea încă nu au fost acordate: „Dacă oamenii au toate actele în regulă, ceea ce rar se întâmplă, despăgubirile se acordă imediat, altfel este mai complicat, pentru că este nevoie mai întâi de acte de proprietate… Banii vor veni de la Guvern, din bugetul de stat…”.
O nouă amânare pentru Autostrada Brașov-Bacău: Desemnarea proiectantului, prelungită cu 5 Luni
Autostrada A13 Brașov-Bacău se confruntă cu o nouă amânare în desemnarea proiectantului, iar procedura care ar fi trebuit să se încheie acum 5 luni a fost prelungită până pe 13 martie, conform informațiilor furnizate de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Această întârziere totală față de termenul inițial, stabilit pentru octombrie 2023, ridică semne de întrebare cu privire la progresul proiectului, scrie Desteptarea.
Comisia de Evaluare din cadrul CNAIR a fost în proces de evaluare a celor trei oferte primite timp de peste opt luni, o perioadă considerabilă pentru un contract de execuție de mare amploare. Situația este cu atât mai notabilă, având în vedere că aceasta nu este o licitație pentru un contract de revizuire a studiului de fezabilitate și proiect tehnic, ci pentru un contract de execuție.
La a treia licitație, desfășurată pe 30 mai 2023, pentru completarea studiului de fezabilitate și realizarea proiectului tehnic, CNAIR a primit oferte de la trei proiectanți: Consitrans, Mega Muhendislik și Explan. Termenul estimat pentru desemnarea câștigătorului era 6 octombrie 2023, însă acesta a fost amânat pentru începutul anului 2024, iar acum a fost prelungit până pe 13 martie 2024.
Licitația nu a fost suspendată și nici contestată pentru clarificări la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), conform datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), consultate de economedia.ro. Evaluarea tehnică a celor trei oferte s-a încheiat deja la 21 august 2024.