Last Updated on februarie 8, 2024
Joi avem încă o zi neobişnuit de caldă cu maxime de la 8 grade în nord-est până la 18…19 grade în sud şi în sud-est. Tot în ţinuturile sudice avem atmosferă însorită, dar în rest se adună norii şi vin şi câţiva stropi de ploaie. Vântul rămâne destul de insistent în unele zone. La Brașov vor fi 12 grade. Însă ninsorile vor reveni peste 10 zile.
În nordul Transilvaniei şi în Maramureş se înnorează din când în când. Apar şi câteva ploi slabe, iar vântul agita atmosferă în unele zone. Maximele ajung la 11 grade pe la Zalău. Norii se înmulţesc şi în Transilvania, pe unde o să plouă trecător, în unele zone. Vântul are intensificări şi atinge viteze mai mari în zonă înaltă de munte. Maximele depăşesc şi pe-aici valorile normale, anunță Stirile Pro Tv.
„Într-adevăr, consemnăm, începând din 5 februarie, recorduri ale valorilor zilnice, atât la nivelul temperaturilor minime, cât și maxime.
De pildă, ieri(n.r: marți, 6 februarie), 122 de stații meteorologice din cele 168 aflate în rețeaua națională de specialitate au înregistrat cele mai ridicate valori ale temperaturilor maxime pentru o zi de 6 februarie,
La două stații acestea sunt considerate chiar recordul lunare, cu 22,6°C la Drăgășani și 21,7°C la Stolnici, iar în această dimineață 62 de stații meteorologice, din nou, temperaturi minime zilnice, cele mai ridicate pentru dimineață de 7 februarie”, a explicat Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), la Antena 3.
Vortexul Polar îngheață Europa la jumătatea lui februarie.
Un nou episod de perturbare a Vortexului Polar este prognozat pentru mijlocul lunii, urmând să readucă vremea rece în toată emisfera nordică, scrie RTV.
Totul va începe în aproximativ 10 zile: O puternică perturbare a Vortexului Polar este prognozată pentru mijlocul lunii februarie.Având în vedere că se așteaptă un nou eveniment de încălzire stratosferică, în prezent se preconizează o întrerupere rapidă a Vortexului Polar și o schimbare a modelului de vreme rece în emisfera nordică, în a doua jumătate a lunii februarie și, posibil, la începutul lunii martie.
Aceasta este cea de-a doua întrerupere a Vortexului Polar în 2024, potrivit Severe-Weather. Prima a avut loc în jurul jumătății lunii ianuarie și a coincis cu o eliberare puternică de aer rece.
Acest eveniment care se apropie, pare să fie la fel de puternic, dacă nu chiar mai puternic, decât primul.
Prognozele actuale au preluat deja această dinamică și încep să deseneze un nou episod rece. Temperaturile vor putea ajunge la -20 de grade în anumite regiuni din Vestul și Centrul Europei.