O haită de lupi a ucis o căprioară între case, în orașul Covasna. „Câini, şi din lanţ i-au luat şi vecinului şi mie mi-au luat”

Last Updated on februarie 14, 2024 O haită de lupi a ucis o căprioară între case, în orașul Covasna. „Câini, şi din lanţ i-au luat şi vecinului şi mie mi-au luat” 1

Probleme mari în localitatea Covasna.  Dacă până acum se luptau cu urşii, acum au de a face cu lupii care bântuie prin localitate. Recent, animalale sălbatice au vânat o căprioară pe străzile din oraş, foarte aproape de o şcoală. Primăria spune că legea care protejează speciile pe cale de dispariţie îi împiedică ia măsuri.

De parcă nu aveau destule probleme cu urşii, oamenii din Covasna s-au trezit şi cu lupii la uşă.
Claudiu Loghin, reporter Observator: La ultimul atac cei trei lupi au omorât o căprioară exact în acest loc. Suntem între case, exact în oraşul Covasna. Localnicii spun că după ce a ucis animalul, lupii au traversat drumul cu corpul acestuia şi au coborât la albia râului Covasna.

Sunt localnici cărora lupii le-au ucis câinii. Oamenii se tem pentru copiii care merg la şcoală pe jos şi s-ar putea întâlni pe stradă cu animalele săbatice.
Localnic: Ne dispare tot. Câini, şi din lanţ i-au luat şi vecinului şi mie mi-au luat.
Localnic: Noi avem copii, dimineaţa plecăm la muncă la 7, dimineaţa e mai întuneric. Seara cand vin copiii la 5 se mai joacă pe stradă, e foarte mare pericolul.

Gyerő József, primar Covasna: Îi rugăm pe cetăţeni să ne semnaleze producerea unor asemenea evenimente, să fie foarte vigilenţi, să nu se apropie de animalele sălbatice.

Attila Kiss, care gestionează cinci fonduri de vânătoare din județ, a monitorizat suprafețele de pe 3 fonduri și a constatat că pe camerele video au apărut, în decurs de 48 de ore, nu mai puțin de 21 de exemplare. Un număr foarte mare, având în vedere că aceste animale nu obișnuiesc să se „afișeze”.

Motivele înmulțirii lupilor sunt două. În primul rând interzicerea vânătorii, din 2016, și pesta porcină, care le-a asigurat hrană din belșug. Problema e că se apropie și sunt tot mai mulți. De când sunt eu în acest domeniu, de peste 24 de ani, nu am văzut atâtea exemplare pe camerele de monitorizare. Din păcate, viitorul e sumbru și vom rămâne fără faună sălbatică dacă nu se iau măsuri. Vom rămâne fără căprioare, cerbi, iepuri, mistreți.

Ca și ursul, lupul nu are prădător natural. În ultima perioadă au mâncat câini, inclusiv din curțile oamenilor. Dacă îi dai unui lup o oaie sau un câine, va alege câinele, e un fel de desert pentru el”, a explicat, pentru Covasna45.ro, specialistul în cinegetică Attila Kiss.

Am avut și noi la Cernat un atac de lup la ovine. A fost săptămâna trecută. Oamenii au și depus dosarul de plată. Nu mai știu exact câte au fost, dar, în orice caz, destule. Angajații de la APM vor fi pe teren să vedem dacă observă haite de lup. Într-adevăr, am citit și eu că au apărut și s-a semnalat prezența haitelor.

Deocamdată nu a venit niciun convocator la atac de lup. A fost doar acel caz la Cernat. (…) Într-adevăr, haitele de lupi sunt periculoase. Atacă în grup și un cerb care este încolțit din mai multe părți poate să fie o pradă ușoară. Căprioarele și ele pot fi o pradă ușoară, ca să nu mai vorbim de iepuri.

O haită de lupi a ucis o căprioară între case, în orașul Covasna. „Câini, şi din lanţ i-au luat şi vecinului şi mie mi-au luat” 2

Aceste specii sunt în mare pericol. Lupul fiind hoinar, el poate să plece în altă zonă în care găsește mâncare, dar s-ar putea să se și stabilizeze aici, având în vedere că la noi numărul de căprioare și de cerbi a crescut în ultima perioadă”, a declarat Directorul Agenţiei de Protecţie a Mediului (APM) Covasna, Gheorghe Neagu, pentru Covasna Media.

Previous Story

Poiana Brașov. Vacanță distrusă de ploi, pe pârtii fiind numai noroi și apă.  „Aș fi preferat doar să ningă sau măcar să nu plouă”

Next Story

Brașoveanca Dana Nălbaru, despre fostul iubit Călin Goia de la Voltaj, pe care l-a iubit timp de 6 ani, înainte de căsătorie:  Am știut că nu e el jumătatea mea după prima jumătate de an de relație”