O brașoveancă și Camelia Tişe, ucise de malarie după vacanţa din Zanzibar. Organele i-au cedat rând pe rând. „Sunt afectate toate organele vitale începând de la creier până la plămâni, rinichi, ficat”

Last Updated on februarie 6, 2024 O brașoveancă și Camelia Tişe, ucise de malarie după vacanţa din Zanzibar. Organele i-au cedat rând pe rând. „Sunt afectate toate organele vitale începând de la creier până la plămâni, rinichi, ficat” 1

O brașoveancă și Camelia Tişe, fina primarului Emil Boc şi fosta soţie a preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, au murit de malarie! Camelia Tişe, în vârstă de 47 de ani, se întorsese de două săptămâni din Zanzibar, o destinaţie aflată în topul preferinţelor românilor. Ar fi confundat simptomele bolii cu o răceală şi nu s-a dus la doctor.

Şi o femeie de 55 de ani din Braşov a murit după ce a călătorit în ţara africană. Deşi a fost îngrijită la Spitalul Victor Babeş din Capitală, medicii nu au putut să o salveze. Alte două persoane diagnosticate cu malarie sunt internate în stare gravă.

Pe 26 ianuarie, Camelia se întoarce din vacanţa exotică. Se simte tot mai rău, dar nu ajunge la medic. În lipsa unui diagnostic şi fără tratament specific, organele îi cedează unul după altul. Surse Observator spun că femeia ar fi murit încă de duminică. Luni, menajera a găsit-o prăbuşită în apartamentul ei din Cluj. Pentru medicii legişti este clar – cauza decesului este infecţie cu malarie în formă severă.

Alex Prunean, reporter Observator: Anchetatorii au aflat ca femeia calatorise într-o țară africană încă de când făceau cercetarea în apartamentul acesteia. Atunci i-au atenționat pe țoți cei care trebuie să îi atingă cadavrul să se echipeze corespunzător.

Mihai Moisescu, DSP Cluj: Nu există absolut niciun risc e sănătate pentru cei din anturaj. Se va desfăşura o anchetă epidemiologică privind cazul.

Soţia primarului Emil Boc, naşa de cununie a familiei Tişe, a postat un mesaj emoţionant pe Facebook. „M-ai sunat din Africa, de ziua mea, exact acum două săptămâni. Ne-am promis să ne vedem la o cafea după ce te întorci. N-a mai fost să fie.”

Cel mai probabil, Camelia nu s-a gândit că suferă de o maladie atât de gravă. Simptomele malariei apar, în general, la 7 zile de la înţepătura de ţânţar. Boala debutează exact ca o răceală – cu frisoane, dureri de cap, moleşeală, tuse. Se instalează apoi rapid convulsiile, vărsăturile, senzaţia de sufocare, iar în cele din urmă întreg organismul intră în colaps.

Simin-Aysel Florescu, manager Victor Babeş: Malaria severă e o boală extrem de serioasă, sunt afectate toate organele vitale începând de la creier până la plămâni, rinichi, ficat. Pe noi ne-a alarmat acum, ca şi pe restul Europei, că există un număr în creştere de cazuri care vin din Zanzibar, o regiune care era considerată puţin mai protejată.

11 români au fost diagnositicaţi cu această boală gravă în ultimele trei luni şi toţi au un lucru în comun: au fost recent în vacanţă în Zanzibar şi Tanzania. Şi o femeie de 55 de ani din Braşov a murit deşi era tratată la spitalul Victor Babeş din Bucureşti.

Andreea Petrescu, reporter Observator: Femeia avea o formă severă de malarie şi a ajuns la spital după mai bine de o săptămână. Avea febră, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, confuzie, dezorientare şi tulburări respiratorii.

Alţi trei români sunt internaţi în stare gravă. Printre ei – o femeie de 55 de ani din Bihor care de cinci ani era misionară într-o asociaţie care ajută copiii din Tanzania.

Medicii legiști au stabilit cauza morții Cameliei Tișe. Fosta soție a președintelui Consiliului Județean Cluj a murit de malarie într-o formă severă, relatează Antena 3.

După ce s-au făcut mai multe speculații cu privire la cauza decesului fostei soții a președintelui Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, este oficial, potrivit certificatului medico-legal emis de cei de la INML, cauza decesului este malaria într-o formă severă.

Fosta soție a președintelui Consiliului Județean Cluj s-a întors dintr-o vacanță în Zanzibar în urmă cu trei săptămâni.

Există informații potrivit cărora femeia nu a dorit să se vaccineze înainte să plece în vacanță”, a explicat Andreea Dumitrache, jurnalist, în exclusivitate la Antena 3 CNN.

Malaria este o boală infecțioasă provocată de parazitul Plasmodium, transmisă de la o persoană la alta prin intermediul înțepăturilor de țânțar Anopheles. Parazitul este eliberat în sânge și călătorește spre ficat, unde se fixează și se maturizează. Apoi, începe să se deplaseze prin intermediul fluxului sanguin și infectează globulele roșii. Astfel că, la doar 2-3 zile de la mușcătura de țânțar, persoana purtătoare a parazitului are primele simptome, reprezentate de febră mare și frisoane, scrie Medlife.

Netratată, malaria poate provoca probleme grave de sănătate cum ar fi convulsii, leziuni ale creierului, dificultăți de respirație, insuficiență de organ și deces.

Malaria este o boală originară în Africa, des întâlnită în țările care au o climă tropicală și subtropicală. Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, malaria afectează peste 100 de ţări, iar în ultimii ani numărul de îmbolnăviri a crescut considerabil.

Previous Story

Tinerii nu vor să muncească, dar cei peste 50 de ani da. Daniel David: Noua generație vrea ca din primul salariu să își cumpere casă, mașină

Next Story

O româncă spune ce a cumpărat de 60 de euro dintr-un magazin din Olanda: „Nu cred că ne vor ajunge nici măcar 5 zile să mâncăm din toate acestea”