Last Updated on februarie 19, 2024
Polițistul Marian Godină a reacționat și el la melodia „Macarena”, cântată de Erika Isac, piesă care denunță discriminarea și violențele la care sunt supuse femeile. Mesajul lui a fost că femeile ar trebui să fie atente pe unde merg și cu cine ies la întâlniri. Viziunea sa a fost criticată de jurnalista Oana Dimofte: „Postarea domnului Godină nu reprezintă doar opinia unui polițist față de o piesă. Reprezintă atitudinea Poliției, ca instituție, față de victime. De zeci de ani”.
Reacția lui Marian Godină la melodia-manifest „Macarena”, cântată de Erika Isac
„Și cum părerea mea misogină e atât de așteptată de către diferite doamne care m-au și etichetat deja prin postările lor, o să mi-o las și eu aici, făcând mențiunea, ca de fiecare dată când emit păreri, ci nu fac afirmații, că e probabil să am o părere greșită”, și-a început Marian Godină postarea pe Facebook, conform B1Tv.
Acesta a susținut apoi că ritmul piesei i-a plăcut și lui, dar „versurile mi se par puerile și mi se mai pare că se adresează unei categorii de femei vulnerabile, iar din câte am observat, din păcate sunt foarte multe în postura asta. Zic asta după ce am văzut atât de multe distribuiri și comentarii de apreciere la adresa piesei, unele venite de la femei în toată firea”.
Godină a scris apoi că femeile ar trebui să fie atente cu cine ies la întâlniri și pe unde se plimbă.
„Legat de mesajul piesei Macarena, sunt de acord că există mulți Mireli din Turnu Măgurele prin toate orașele țării, din păcate pentru Măgurele era cam singurul care rima cu „probleme”, dar mă întreb cu ce-i schimbă lui Mirel concepția despre viață ascultarea acestei melodii? Bănuiesc că cu absolut nimic.
În niște versuri ale melodiei, am auzit asta: „fată, îți las locație live în caz de ceva”.
Se face referire, desigur, la situatia în care o fată/femeie se întâlnește cu un bărbat și simte nevoia, din teamă, să trimită unei prietene locația live, ca cineva să știe de ea.
Aici am văzut că, din nou, foarte multe femei au rezonat cu asta, multe au spus chiar că sunt pățite.
Acum stau și mă întreb și eu, dragi fete, dragi femei, cu cine vă întâlniți voi și mai ales unde, astfel încât să fiți nevoite să trimiteți locația live?
Eu sunt un om mai de modă veche și mă gândesc că e firesc ca primele întâlniri între un bărbat și o femeie să aibă loc în niște locuri publice (restaurant, cafenea, cofetărie) fără ca măcar să fie nevoie să urci în mașina cuiva necunoscut. Ar trebui să urmeze o perioadă de cunoaștere, să știi cu ce se ocupă omul ăla exact, eventual să verifici, sunt multe pârghii acum, invlusiv Facebook, dar mai ales să începi să-l cunoști personal cât mai bine, să vezi ce hram poartă, ce familie are, de ce e singur etc. E o cale lungă până să pleci cu el la o cabană, la mare sau în orice alt loc nepublic.
Asta dacă te respecți ca femeie. Dacă te întâlneși cu bărbați de pe Tinder sau cu unii cunoscuți pe Facebook după un scurt schimb de mesaje, iar apoi accepți să vină să te ia cu mașina din fața blocului ca să mergeți pe cine știe unde, atunci da, ar fi necesar să trimiți cuiva numărul mașinii și locația live, iar starea de teama de neprevăzut ar fi normală.
Dar ar fi anormal să faci asta și ar trebui să te întrebi de ce o faci. Când simți nevoia să trimiți cuiva locația live înseamnă că nu ar trebui să te duci cu acel bărbat nicăieri”, a scris Marian Godină, conform RTV.
Comentarii pro și contra la mesajul lui Godină
Jurnalista Oana Dimofte a criticat abordarea: „Postarea domnului Godină nu reprezintă doar opinia unui polițist față de o piesă. Reprezintă atitidinea Poliției, ca instituție, față de victime. De zeci de ani”.
Marian Godină i-a lăsat un comentariu în care a respins acuzația că ar da vina pe victime: „Legat de interpretarea făcută de dumneavoastră, cum că aș da vina pe victime, e una total eronată. Dar asta nu înseamnă, în niciun caz, că ar trebui să promovez sau să încurajez femeile să meargă la întâlniri în medii private cu oameni pe care nu-i cunosc deloc sau mai deloc.
Sunt curios ce ați fi comentat dacă aș fi zis că mi se pare total ok ca fetele să iasă cu necunoscuți, să urce la ei în mașini și să se ducă cu ei cine știe pe unde. Ați fi zis atunci că încurajez alte bazaconii. În concluzie, nu am zis nicio clipă că victima ar fi de vină dacă s-ar duce cu un bărbat necunoscut, ci am zis că nu e ok să facă asta.
Și fix la fel am să îmi educ și fetița, să nu iasă cu necunoscuți, să nu urce în mașină cu necunoscuți și să nu aibă încredere în necunoscuți. Dacă dumneavoastră ați avut obiceiul ăsta în tinerețe și nu vi s-a întâmplat nimic, nu poate decât să mă bucure. Iar dacă vă încurajați copiii să facă la fel, e strict problema dumneavoastră”.