Grădinițele de stat non-stop, lași copilul luni și îl iei vineri, sunt prea puține și funcționează la capacitate maximă. ”Soția lucrează, eu sunt plecat mai mult afară. Da, nu are cu cine să rămână. E a doua fată, a treia fată care vine aici, totul e ok, frumos, profesorii foarte ok, ne place”

Last Updated on februarie 19, 2024 Grădinițele de stat non-stop, lași copilul luni și îl iei vineri, sunt prea puține și funcționează la capacitate maximă. ”Soția lucrează, eu sunt plecat mai mult afară. Da, nu are cu cine să rămână. E a doua fată, a treia fată care vine aici, totul e ok, frumos, profesorii foarte ok, ne place" 1

Grădinițele de stat cu program săptămânal din România sunt prea puține și funcționează la capacitate maximă
Puținele grădinițe de stat cu program săptămânal care mai sunt în țară funcționează la capacitate maximă. Părinții care își lasă copiii acolo lucrează în general până seara târziu și nu au cu cine să îi lase pe cei mici.
Pe de altă parte, psihologii spun că, pe termen lung, separarea nu este ușoară pentru copii, iar comportamentul lor trebuie monitorizat cu atenție.

Una dintre puținele grădinițe cu program săptămânal din țară, funcționează în Lupeni. A fost deschisă înainte de Revoluție, iar toate cele 80 de locuri sunt ocupate permanent, scrie Stirile Pro Tv.
Marinela Neamțu, director Grădinița „Lumea Copiilor” Lupeni: ”Noi avem asistente medicale, cadre didactice, îngrijitoare, supraveghetori de noapte care suplinesc foarte bine și rolul părinților.”

Majoritatea părinților nu au timp să stea cu copiii în timpul săptămânii, din cauza serviciului.
Părinte: ”Soția lucrează, eu sunt plecat mai mult afară… Da, nu are cu cine să rămână. E a doua fată, a treia fată care vine aici, totul e ok, frumos, profesorii foarte ok, ne place.”

Și la Galați există o astfel de grădiniță, singura din județ.
Daniela Mateescu, director Grădinița cu Program Săptămânal nr. 49, Galați: ”Cei care ni se adresează în mod special sunt părinți care au un orar de lucru mai dificil, care lucrează de dimineață, de la ora cinci, până seara târziu, inclusiv ora 22.”

Totuși, în ciuda îngrijirii de care se bucură, cei mici simt lipsa părinților și pot trece prin sentimente de abandon, anxietate sau izolare, spun psihologii. Când ajung acasă, cei mici trebuie înconjurați de multă dragoste și afecțiune.
Bianca Brândușa, psiholog: ”Nici pentru părinți nu cred că este cea mai ușoară decizie. Însă copilul are nevoie să crească în familie, cu iubire și afecțiune permanentă. Sentimentul de abandon este la fel de puternic cu abandonul într-o instituție.”

Câteva comentarii: „Mi se pare genial! Sunt parinti care nu au norocul sa-i ajute un bunic/ o ruda si se intampla sa fii plecat o noapte, doua, cine stie poate chiar si o saptamana ( de ex. cu serviciul). Sigur, nu e de dorit dar e bine sa ai o alternativa.
Nu cred ca sunt parinti care stau bine mersi acasa si copilul e la internat. / Parintii care isi lasa de luni pana vineri copiii la gradinita -zi si noapte -mai bine isi cumparau o pisica sau un hamster. Gradinita asta nu e o poveste de succes e dovada unui esec individual si social contemporan/

Aceasta este o solutie temporara pt cazuri temporare: mama si/sau tata soferi de camion, in deplasare ambii. Sau in alte cazuri care implica lipsa de acasa pe perioada mai lunga (personal navigabil, sofer autocar, lucrator la drumuri, mama/tata singur internat spital etc..)/ Așa era și cînd eram noi mici este un adevăr Felicitări/

Superb ce sa zic. De aceea majoritatea adultilor au o relatie „extraordinara” cu parintii lor. Mai ales cei lasati asa/ Eu am fost în sistemul ăsta comunist și îmi iubesc enorm mama (tata nu mai e)….. N-are nici o legătură….. Pentru cine chiar nu are la cine apela este un lucru foarte bun/

Am frecventat și eu o asemenea grădiniță…🥲😪 Plecam luni dimineața, cu lacrimi…veneau miercurea sa ma vadă, mama sau tata. Țin minte ca îmi aduceau un ousor fiert moale, de țară ..Mereu primeau observații ca făceam trăznăi..Normal ! Îngrijitoarele ne speriau noaptea, nu îmi plăcea mâncarea, tânjeam de dorul părinților, ma simțeam părăsită. De abia sâmbăta după amiaza ne luau acasă…pe la 16,00 sau 18,00.. Nevoia de dragoste părintească era acută. Căminele săptămânale, oricât s-ar dori necesare, nu sunt bune ! NU pentru sufletul copiilor ! O spun din proprie experiență!!/

Până înainte de 1989 erau multe astfel de grădinițe. Este foarte bine că s au reluat.
Mulți dintre cei născuți înainte de 1989 au trecut pe acolo./

Grădiniţa cu grădină botanică din Braşov, dată în lucru
Primăria Braşov a semnat contractul de lucrări pentru construirea grădiniţei de pe strada Ioan V. Socec din cartierul braşovean Tractorul. Astfel, conform anunţului de atribuire postat pe platforma electronică de achiziţii publice, contractul, în valoare de 18.582.240 lei a fost semnat cu Asocierea ICCO Facility Management – Tekton Engineers & Partners, care va avea la dispoziţie 24 de luni pentru a finaliza proiectul.

Grădiniţa va fi construită pe amplasamentul fostului depou de tramvaie şi va avea o capacitate de 216 – 240 de locuri, în 12 săli de grupă de la nivelul parterului şi al etajului. Fiecare grupă va fi de circa 18-20 copii, cu vârsta cuprinsă între 3 şi 6 ani, scrie bzb.ro.

De asemenea, vor fi realizate funcţiuni solicitate de legislaţia în vigoare, respectiv cabinet medical, bucătărie, sală de mese. În curtea grădiniţei vor fi amenajate o grădină botanică (jardiniere/bacuri speciale din lemn de diferite dimensiuni, în vederea multiplicării materialului dendro-floricol) şi una senzorială (alei din diferite tipuri de materiale: pietriş, coajă de copac, lemn în diferite forme susţinute conceptual de diferite plante perene, pentru a stimula simţurile tactile ale utilizatorilor).

Previous Story

Zeci de case vor fi demolate pentru a face loc autostrăzii. „Nu a existat vreo despăgubire mai mare de 22.000 de euro. Chiar și în cazul caselor noi, recent construite, cu curte betonată, gard din fier forjat… super locuințe! Unele valorează în realitate dublu sau chiar triplu”

Next Story

Brașov. Femeie arestată, după ce și-a bătut cu bestialitate soacra, cu pumnii şi picioarele. „Pentru leziunile pe care i le-a creat persoanei vătămate, a fost acordat sprijin medical”